26 de studenţi de la Universitatea Emanuel protestează

Pe blogul Ambasadorul, care este al pastorului baptist Adi Condrea din Haţeg, a fost postată următoarea scrisoare:

“Către Uniunea Cultului Creştini după Evanghelie

Grupul studenţilor Creştini după evanghelie din cadrul Universităţii “Emanuel” Oradea doreşte să-şi exprime dezacordul privind implicarea directă a cultului în Festivalul “BucureştiFest” şi Festivalul Speranţei din Timişoara.

Nu suntem de acord cu următoarele:
reclama folosită pentru a atrage audienţa într-un mod lumesc
muzica dusă la extreme: rock, hip-hop, etc
sporturi extreme pentru a atrage audienţa
umblarea după slava oamenilor
umblarea după cantitate şi nu calitate
minimalizarea mesajului Evangheliei
accentul pus pe show şi nu pe Cuvântnu se urmăreşte pocăinţa ci distracţia
“Muzică bună, Voie bună”
adevărul pervertit: ex. Proconsul, 321 – 0, Vitamina C, Hillsong
asocierea lui Franklim Graham cu diferiţi motociclişti şi cu “Fora Viola”
noi credem că Evanghelia are putere fără circ.
noi credem într-un mesaj al pocăinţei
noi credem că nu trebuie să fii “cool” pentru a fi copil de Dumnezeu
P.S. În lumina Scripturii vedem că va fi o judecată unde fiecare va da socoteală de orice faptă şi cuvânt rostit sau gândit aşa că în lumina acestei Scripturi croiţi cărări drepte atât pentru dumneavoastră cât şi pentru cei ce vor urma
.

Data: Semnătura:

30. 05. 2008

1. Harii Mihai
2. Lungu Narcis
3. Moise Ovidiu
4. Ursache Florin
5. Dubei Lucian
6. Spunache Gabriel
7. Rusnac Ovidiu
8. Ioan Rebeca
9. Ioan Edith
10. Popa Cătălina
11. Martinuc Manuela
12. Dobrin Paul
13. Geles Daniela
14. Rusnac Ovidiu
15. Mariniuc Sebastian
16. Coste Rahela
17. Bogdaniuc Amalia
18. Anca Avasilcai
19. Claudia Clopotel
20. Doru Lungu
21. Sergiu Alistar
22. Ligia Hortopanu
23. Mihaela Mija
24. Nicoleta Calin
25. Cretu Mirabela
26. Roxana Loghin”

A. Postarea de pe blogul Ambasadorul are o introducere în care pastorul baptist Adi Condrea face cîteva afirmaţii:

– “Biserica Penticostală Elim din Timişoara s-a retras din acest eveniment.” Un comentator scrie că Biserica Elim din Timişoara nu s-a retras…

Pe site-ul bisericii Elim nu am găsit vreun anunţ care să clarifice această chestiune. În schimb, există bannere de promovare a Festivalului Speranţa.

– “Iată că şi în sânul Bisericii Creştine după Evanghelie apar reacţii la acest eveniment.”

Cred că trebuie să fim reticenţi faţă de ideea că 26 de studenţi de la Universitatea Emanuel reprezintă Biserica Creştină după Evanghelie din România. Nu e evident că în sînul Bisericii Creştine după Evanghelie au apărut reacţii, ci e evident că ele au apărut în sînul Universităţii Emanuel din Oradea, condusă de pastorul baptist Paul Negruţ.

– “Iată o petiţie a unor studenţi creştini după evanghelie.”

Mesajul celor 26 de studenţi postat pe blogul pastorului baptist nu conţine cuvîntul “petiţie” şi nu are vreun titlu. După cum se poate vedea, este de fapt un… protest, scris în grabă. Sau, mai exact, o schiţă de protest.

B. În legătură cu mesajul celor 26 de studenţi se mai pot face următoarele observaţii:

– Protestul apare în perioada cînd rectorul Universităţii Emanuel, pastorul baptist Paul Negruţ, s-a retras din orice activitate legată de Festivalul Speranţei. Un mesaj de solidaritate cu rectorul orădean ar fi fost un gest mult mai normal decît un reproş la adresa Cultului Creştin după Evanghelie, reproş pe care grupul de studenţi puteau să-l adreseze ÎNAINTE de gestul rectorului Universităţii Emanuel.

– Protestul apare la începutul verii, în apropierea examenelor, ceea ce discreditează demersul studenţilor creştini după Evangheliei, aflaţi la studii într-o Universitate a baptiştilor, mai exact a baptiştilor din Biserica Emanuel.

– Demersul este discreditat şi de faptul că mesajul de protest a apărut pe blogul unui pastor baptist, şi nu pe site-ul Universităţii Emanuel sau pe vreun site sau blog din mediul confesional Creştin după Evanghelie.

19 răspunsuri to “26 de studenţi de la Universitatea Emanuel protestează”

 1. PaulO Says:

  Comentariile sunt „putin” departe de esenta comunicatului! Ma bucur sa vad reactii din partea lor ca studenti. Si felul in care au punctat exact bubele principale este foarte bun. Acolo ne doare cel mai tare, nu-i asa?! Sa ne dea Domnul puterea sa nu furam din obiceiurile distructive ce ne invadeaza credinta!

 2. Alin Cristea Says:

  „Esenţa” comunicatului nu e chiar aşa uşor de identificat. După cum am amintit, „esenţa” comunicatului e ideologică, avînd în vedere retragerea recentă a rectorului Paul Negruţ din activităţile legate de Festivalul Speranţei.

  ESENŢA postării mele e că acest comunicat putea fi făcut ÎNAINTE de gestul rectorului Paul Negruţ.

  Da, ar fi fost interesant – şi BENEFIC, deşi dureros – să dezbatem „bubele”. Din păcate, acest comunicat (precum tot felul de scrisori deschise şi comunicate din Anul confesional 2007) întăreşte concluzia că spaţiul confesional evanghelic nu este destul de matur pentru dezbatere. Şi lucrul aceasta se datorează în primul rînd liderilor care nu generează dezbateri, ci acţionează politic-agresiv. Mă refer în primul rînd la Paul Negruţ, care a fost 8 ani preşedintele Cultului Baptist şi care a fost preşedintele Alianţei Evanghelice din România.

  În schimb, în mediul evanghelic, cel puţin din ce se vede pe Internet, apar mai degrabă reacţii isterice (a se vedea şi cazul Radio Micul Samaritean) sau cel puţin inadecvate (rezoluţia de la Arad).

 3. gabriel Says:

  esenta comunicatului tau este: paul negrut si UEO. este usor de inteles ce am vrut sa spunem prin scrisoarea noastra, nu tre citit printr-e randuri, nici, sub, nici dupa (acolo nu e scris). sunt fapte si atitudini facute in numele nostru, de reprezentantii nostri, fara acordul, nici stiinta noastra. si asta ne deranjeaza. mie nu mi-e greu sa repet si lor le-ar prinde bine sa inteleaga evanghelia lui Hristos nu are nevoie de nebunia oamenilor pentru a fi relevanta.
  ideologic o fi protestul nostru, dar e de dragul Domnului și al Bisericii sale din care facem parte, nu de dragul și pentru slava oamenilor.

 4. Alin Cristea Says:

  Domnule student Gabriel Spunache,

  Resping categoric interpretarea dvs. a postării mele, care, se poate vedea uşor, e una echilibrată.

  Oricine a citit mai mult de 2 articole de atitudine scrise de mine în care să fi fost vorba de Paul Negruţ (şi UEO) ştie că am mult mai multe posibilităţi de intervenţie analitică, polemică, ironică.

  Nu postarea mea este unul dintre evenimentele acestor zile, ci comunicatul celor 26 de studenţi. Aşadar, dacă doriţi să atrageţi atenţia asupra intervenţiei mele, vă spun că sînteţi la fel de fraieri ca şi alţii, care, în alte situaţii, au acordat prea multă atenţie persoanei mele, pierzînd din vedere miza IDEATICĂ (şi politică) a conflictului.

  Că vă deranjează ceva (nu am înţeles exact ce – probabil copmentariile) – la asta trebuia să vă gîndiţi atunci cînd aţi lansat în public scrisoarea. Nu sînt clare circumstanţele în care a fost lansat acest… comunicat.

  EU NU AM DAT NICI UN COMUNICAT.

  Indiferent de interpretarea care se dă comunicatului dvs. sau postării mele, rămîne întrebarea:

  De ce acest comunicat nu a fost dat ÎNAINTE de retragerea rectorului Paul Negruţ din activităţile legate de Festivalul Speranţei?

  Doar nu s-a împuţit treaba doar în ultimele zile.

 5. claudiu Says:

  Un lucru e tare interesant in toate aceste discutii. Iritarea ta, Alin, este ca si altii au hotarat sa nu fie parte a show-ului de la Bucuresti si Timisoara. Nu cred ca e atat de important faptul ca aceasta petitie a venit dupa retragerea fr. Paul Negrut din activitatile legate de Festivalul Sperantiei. Important e ca acesti sudenti s-au hotarat sa traga un semnal de alarma si in Cultul Crestin dupa Evanghelie. Tu esti cel care a inteles gresit menirea petitiei! Si ceea ce Gabriel a subliniat atunci cand s-a referit la faptul ca tu rezumi totul la Paul Negrut si UEO este f adevarat. Spun asta pentru ca oricine, care ar fi citit comentariile tale si-ar fi dat seama ca iritarea ta este din cauza ca cei care au semnat petitia sunt studenti la Univ. Emanuel, si ca aceasta petitie a venit dupa retragerea lui. Repet, si prin aceasta sunt alaturi de acesti studenti care au avut discernamant si curaj sa nu-si negocieze standardele: sunt fapte si atitudini pe care cei din conducerea Cultului le-au savarsit fara instiintarea celor pe care ar trebui sa ii slujeasca. Si pentru o mai buna documentare a ta, te rog frumos sa iei legatura cu cei din conducerea Bisericii Penticostale Elim din Timisoara pentru a te convinge singur de hotararea lor. Pana la o alta „partasie de comentarii” te invit si pe tine sa facem impreuna ceea ce Domnul Dumnezeu ne-a chemat sa facem prin cuvintele lui Pavel:”Tu insa, vorbeste lucruri care se potrivesc cu invatatura sanatoasa. Sfatuieste de asemenea pe tineri sa fie cumpatati, si da-te pe tine insuti plida de fapte bune, in toate privintele. Iar in invatatura, da dovada de curatie, de vrednicie, DE VORBIRE SANATOASA SI FARA CUSUR, ca potrivnicul sa ramana de rusine, si sa nu poata sa spuna nimic rau de noi.”

 6. Alin Cristea Says:

  Domnule Claudiu,

  Îmi atribuiţi atitudini pe care nu le puteţi decît, cel mult, să le intuiţi, cu atît mai puţin să le susţineţi că le-am încercat afectiv (şi despre care, oricum, ar fi mult mai potrivit să vorbiţi, în public, pe un ton neutru, nu printr-o adresare directă; cum ar fi să scriu eu acum: Claudiu, dragule, baţi cîmpii, dar e de înţeles, de vreme ce eşti fan Emanuel? Nu-i aşa că nu ajută dezbaterii? De ce să pornim de la supoziţia că, ideologic, ne-am afla în tabere oponente? Şi nu-i aşa că nu pot să fiu sigur că e aşa cum am intuit?)

  Faptul că îmi exprim, competent, opinii (de fapt au fost SCURTE observaţii) despre anumite chestiuni nu implică automat că aş scrie pentru că am fost iritat sau pentru că am fost entuziasmat. Articolele (printre care destule analize) pe care le-am scris de-a lungul anilor dovedesc faptul că îmi pot depăşi iritările (DACĂ există) sau prejudecăţile.

  Aşadar, domnule Claudiu, vă invit, dacă doriţi să purtaţi o polemică cu mine, să porniţi de la alte presupoziţii. De asemenea, vă invit să discutaţi CHESTIUNILE pe care le-am pus în discuţie, şi nu MOTIVELE mele pentru care am afişat această postare.

  Cum să fiu iritat că „alţii” s-au hotărît să nu fie parte a „show-ului de la Bucureşti şi Timişoara” (nefericită formulare, dacă nu tendenţioasă de-a binelea), cînd eu nu ştiu care alţii, în afară de Paul Negruţ, s-au retras din activităţile legate de Festivalul Speranţei (de la Timişoara)? Să fiu aşa, abstract, iritat pe „alţii”, fără să ştiu cine sînt aceştia?

  Să fi înţeles eu greşit menirea petiţiei? Încă nu m-a luminat nimeni pînă acum care să fi fost „menirea” petiţiei. Nici nu e petiţie, că nu cere nimic. E un document prin care un grup de studenţi îşi exprimă un dezacord.

  Indiferent dacă am fost sau nu iritat, indiferent dacă sînteţi sau nu fan Emanuel, rămîne în discuţie întrebarea: de ce o astfel de scrisoare adresată conducerii Cultului Creştin după Evanghelie a fost postată pe blogul unui pastor baptist?

  Pe blogul Braşovul Evanghelic (care a preluat postarea mea), unul dintre cei 26 de studenţi (probabil, după cum reiese din cele scrise într-un comentariu) spune că nu ştie cum a ajuns această scrisoare, pe care ei au trimis-o conducerii Cultului lor, să fie publicată pe Internet.

  Aşadar, dacă nu e vorba de minciună, e vorba de… manipulare. Scrisoarea celor 26 de studenţi e folosită într-un alt scop decît au intenţionat ei. Să fi fost manipulat şi pastorul baptist care a publicat-o? Aceste întrebări sînt legitimie, oricine şi le poate pune. Nu e nevoie de iritare pentru reflecţie (dar uneori ajută).

  Domnule Claudiu, avem (cel puţin) două opinii diferite:

  1. Eu cred că este important de remarcat faptul că scrisoarea celor 26 de studenţi a apărut în contextul retragerii rectorului Paul Negruţ din activităţile legate de Festivalul Speranţa.

  2. Eu nu cred că aceşti studenţi au avut discernămînt şi curaj. Dacă aveau curaj, îşi exprimau dezacordul anul trecut, de exemplu. Că problemele în bisericile neo-protestante nu au apărut doar de cînd Paul Negruţ nu mai este preşedintele Cultului Baptist şi preşedintele Alianţei Evanghelice din România. (Faptul că nu a existat un grup de studenţi baptişti care să fi făcut o astfel de „petiţie” înseamnă că studenţii creştini după Evanghelie sînt curajoşi iar cei baptişti nu?)

  Şi dacă aceşti studenţi ar fi avut discernămînt, ar fi fost atenţi să nu-şi discrediteze demersul într-un mod atît de facil.

  Mai mult, după apariţia scrisorii lor în public, şi a comentariilor noastre, ar fi trebuit să clarifice PUBLIC despre cum a ajuns să fie publicată scrisoarea lor pe Internet. Dimpotrivă, se observă o atitudine mai degrabă isterică decît una care să dovedească discernămîntul (care, desigur, se formează în timp şi se exersează în diferite circumstanţe, nu e vorba doar de exprimarea unor preferinţe muzicale sau de susţinerea, necondiţionată, a unor figuri publice cu anumite abilităţi oratorice şi de manipulare psihologică).

  Mai ne diferenţiem, domnule Claudiu, şi în ceea ce priveşte modul în care înţelegem să ne dăm sfaturi: aţi încheiat cu citat biblic care ocupă o treime din comentariul dvs. Sper ca alţii să nu vă preia modelul, întrucît pocăiţii nu prea folosesc adecvat versetele biblice în public.

  Însă, ca să abordez o altă parte din comentariul dvs., consider dezagreabil sfatul pe care mi-l daţi: „Si pentru o mai buna documentare a ta, te rog frumos sa iei legatura cu cei din conducerea Bisericii Penticostale Elim din Timisoara pentru a te convinge singur de hotararea lor.”

  Acest sfat să faceţi bine să-l daţi celui care a afirmat că Biserica Penticostală Elim s-a retras din activităţile legate de Festivalul Speranţa. Nu eu, cel care am observat că încă nu există nici un comunicat public în acest sens, trebuie să verific afirmaţiile (inexacte) ale cuiva.

  Ba chiar aţi putea dvs. înşivă, dacă sînteţi atît de interesat de această chestiune, să luaţi legătura cu Biserica Elim şi să ne comunicaţi dacă există vreo decizie în legătură cu Festivalul Speranţei.

  Eu, oricum, nu o să vă acord credit atîta timp cît nu ştiu cine sînteţi şi în ce calitate vorbiţi (sau, măcar, cît timp nu exprimaţi argumente ideatice pertinente).

  Iar pentru mine nu contează aşa mult dacă această biserică s-a retras, se retrage (acum, cînd scriu aceste rînduri) sau se va retrage cîndva, săptămîna sau luna asta.

  Pentru mine contează mult mai mult faptul că evanghelicii din România au ratat, într-o anumită măsură, ocaziile, oferite de cele trei evenimente majore ale anului, să conlucreze şi să arate că le pasă, precum lui Pavel, că evanghelia se vesteşte (chiar şi într-un spirit cu care nu am fi de acord).

  După cum se poate observa, nu am pus în discuţie conţinutul scrisorii celor 26 de studenţi, ci am pus în discuţie circumstanţele în care a apărut în public această scrisoare.

  O ultimă chestiune importantă: dacă vorbiţi despre „fapte si atitudini pe care cei din conducerea Cultului le-au savarsit fara instiintarea celor pe care ar trebui sa ii slujeasca”, bine ar fi să nu fiţi aşa de ambiguu, că nu e aşa greu să scrieţi despre care Cult e vorba, şi, de asemenea, despre care „fapte şi atitudini” (aici, într-adevăr, trebuie să faceţi ceva eforturi).

  Vă amintesc că sîntem în spaţiul public şi trebuie să ne respectăm cititorii, aspect de care eu am grijă în mod deosebit.

 7. chaos_and_smiles Says:

  Semnatarilor scrisorii le recomand blogul lui Andrew Palau unde in poze, acesta apare alaturi de pastori crestini dupa evanghelie. Sau batrani.

 8. laura Says:

  vai ma doare capu……….. numa opera la festivalul sperantei,,,,,,,,,, cred ca sarmanii studenti au gresit festivalul…………. atata opera nici la opera

 9. adevarul conteaza Says:

  se vede treaba ca multe duhuri lumesti s-au abatut prin preajma…Niste studenti, cu sau fara voia lor, au postat ceva, un protest, Domnul Alin Cristea sare la gatul lor pe „motive procedurale”, altii sar la gatul domniei sale tot pe motive procedurale….si uite asa circul devine si mai circ…ignorand toti porunca Domnului cu privire la modalitatea de rezolvare a diferentelor de opinie in cadrul Bisericii lui Hristos….

  Dar, intreb eu, cand vreodata ne vom lega de FONDUL problemei, si nu de forma, de aspectele procedurale????

  Si de ce trebuie sa presupunem ca daca Paul Negrut a facut un pas, dand un exemplu, altii nu ar mai avea legitimitatea sa mearga pe aceleasi urme, indiferent ca se numesc studenti ai UEO sau nu? Si cine spune ca daca Paul Negrut a fost singurul lider evanghelic care s-a retras, asta inseamna ca nu ar exista altii care NU AU VRUT DE LA BUN INCEPUT SA FIE IMPLICATI IN ASA CEVA?

  Cine ne permite sa presupunem ca doar Paul Negrut si studentii dansului sunt singurii credinciosi romani care nu sunt de partea festivalurilor lumesti in care se incearca transmiterea unei evanghelii de zahar? Stiti, domnule Cristea, cati romani credinciosi au marturiile afectate de astfel de festivaluri?

  Ati marturisit cuiva Evanghelia si vi s-a raspuns cu expresii de genul „lasa ca am vazut eu cum stau lucrurile la voi, pocaitii: nu sunteti cu nimic diferiti de lume, ba chiar mai rau – muzica rock, lipsa de respect si reverenta fata de Dumnezeu etc”? Cand va va arde la inima o astfel de obiectie din partea unui necredincios pe care doriti cu toata inima sa Il aduceti la crucea lui Hristos, veti intelege mai bine de ce este mai important fondul decat forma sau procedurile….

  Acum dupa festivalul de la Timisoara, sigur ca se pot trage concluzii potrivite cu privire la cat de intelept a fost pentru Paul Negrut sa se retraga sau nu. Unde exista in Scriptura si in istoria adevarata a Bisericii lui Hristos formule simple de genul „repetati dupa mine rugaciunea aceasta si veti fi mantuiti”? De cand avem libertatea sa oferim noi, ca si oameni, garantii cu privire la mantuirea unor oameni pe baza faptului ca ei vin in fata la o chemare si repeta papagaliceste o rugaciune de predare ieftina?

  Vedeti, Domnule Cristea, de aceea este mai usor sa ne legam de aspectele formale si astfel sa le ocolim pe cele de fond. Pentru ca atunci cand vrem sa le discutam pe cele de fond, nu toti pot suporta adevarul. Multi au fost cei care l-au urmat pe Hristos cat timp El a umblat pe pamant, dar cand le-a spus ca mantuirea nu se castiga prin nimic din ceea ce oamenii pot face (nici macar festivaluri si decizii si rugaciuni repetate dupa „dictare”), putini au ramas alaturi de El (Ioan 6:65-66, Ioan 1:13).

  Asa ca va indemn sa cugetam asupra FONDULUI problemei, nu asupra formei acesteia.

 10. botofei gheorghe Says:

  Wow asta da subiect de discutii. Dar hai sa le luam pe rand.
  1#.Ambele festivaluri sunt bine venite in Romania fiindca se pare ca, campaniile filmului Iesus nu mai tine, Evanghelizari Bisericile din ce in ce mai rar, iar noi ca membrii nici nu mai discut nici vecinul si prietenul meu Adoolescent nu stie ca sunt crestin. Hopaaaa. Si atunci un om ca Luis Palau prinde viziunea lui Dumnezeu si aduce cu el evanghelia atat pentru cei bogati cat si pentru adolescenti si tineri. Asta n-o mai vede nimeni. Iar in America de mult se intampla lucrul acesta. Sunt insa de acord cu antescriitorul de mai sus ca rugaciunea pacatosului nu isi are suport biblic cum nici chemarile publice, a se intelege ca este o diferenta intre cehemare si provocare la pocainta si schimbarea vietii pe care orice pacatos trebuie sa o auda.
  2#.In loc sa protestam mai bine ne-am face datoria de a iesi in strada sa evanghelizam. Sunt de etnie rrom si sunt din Bacau si va spun ma doare faptul ca nu vad nici un roman care sa imparta evanghelii si sa stea de vorba cu oamenii stiti cine o face? UN AMERICAN. Mai mare rusinea fratilor. Si le dam in cap la oamenii astia ca fac ce fac. Apropo lasati-l pe Dumnezeu sa judece lucrurile la venirea Sa. Nu stiti ca ele vor fi arse si daca au fost aur pietre scumpe ele vor dainui. Pana atunci mai degraba sa ne rugam ca Domnul sa-si scoata rodul din aceste festivaluri si noi sa ne bucuram ca Dumnezeu a mai venit odata in Romania si a mai strigat inca odata. Pentru cei care au protestat am totusi o intrebare: Ati fi in stare sa mergeti sa vestiti evanghelia intr-un cartier despre care stiti ca nu ve-ti mai iesi cu viata? Dar ”dupa blocuri unde suntem noi” ati merge asa cum spun cei de la B.U.G Mafia. Dar la cei drogati, Dar la rockeri??? Stiam eu ca nu. De aceea e nevoie de astfel de Manifestatii ca saauda si cel care este ”furat” de evanghelie.
  3#. DRAGOSTEA mai are ea loc in discutiile noastre sau protestele noastre sau doar urmarim sub egida unor concepte sa desbinam si sa ne uram unii pe altii? Vorba unui Cantec ”Lasati Duhul Sfant sa lucreze” l-as parafraza Lasati DRAGOSTEA sa primeze. Multumesc.
  SOLI DEOGLORIA &NIHIL SINE DEO

 11. adevarul conteaza Says:

  tocmai despre asta vorbeam…insa cu predicarea Evangheliei nu este ca si cu literatura romana pe vremea anilor 1800, cand se spunea oamenilor de cultura „scrieti orice, numai scrieti”…Nu ne putem permite sa predicam orice si oricum, doar-doar s-o pocai cineva, indiferent de mesajul predicat si indiferent cum este el insotit de muzica si alte modalitati de „imbracare” a mesajului…

  Si nu ne putem permite sa spunem oamenilor dupa ce le predicam ca „au un gol in inima de forma lui Dumnezeu pe care doar Iisus il poate umple” ca daca au repetat dupa noi o rugaciune si daca se lasa eventual de bautura, gata, sunt cetateni siguri ai cerului!!! E ca si cum L-am manevra pe Dumnezeu, L-am obliga sa mantuie pe cine vrem noi, nu pe cine vrea El!

  Personal sunt convins ca decat sa predic o Evanghelie ciuntita de insasi puterea ei dumnezeiasca, si astfel sa produc falsi convertiti, mai bine mi-as vedea de alte treburi. Cititi Ezechiel 3 si 33 despre mesajul pe care strajerii fideli Domnului ar trebui sa il aduca cetatilor lor si veti vedea care este diferenta intre evanghelizarea conforma cu Biblia si evanghelizarea din zilele noastre. Uitati-va la modelul Domnului Isus si al apostolilor in prezentarea Evangheliei….oamenii tremurau la auzirea Cuvantului lui Dumnezeu…iar azi le spunem oamenilor: „vrei o viata implinita? vino la Iisus! Ai casnicia ratata? Iisus ti-o poate repara! Esti bolnav? Iisus te vindeca, vino la El!”. Dar poate ca nu o va face niciodata Iisus pentru ca El este suveran si El decide pe cine vindeca si pe cine nu. Iar mesajul Evangheliei nu este un mesaj al implinirii de sine, ci un mesaj al lepadarii de sine (pilda cu omul care a gasit un ogor cu o comoara spune clar ca el a vandut tot ceea ce a avut pentru a cumpara terenul cu acea comoara – demonstratie clara ca nu poti cumpara comoara decat daca vinzi tot ce ai, adica te lepezi complet de tine).

  Dar toate astea sunt prezente in zilele noastre pentru ca Romania evanghelica si-a calcat in mod sistematic in picioare propriii reformatori iar pe cei din occident nu i-a primit cum se cuvine, pentru ca nu dadea bine la popor…Apoi s-a cultivat sistemul promovarii pastorilor cu diploma, nu a celor care au chemare…Este suficient sa va uitati la ce prietenii si fratietati sunt intre evanghelicii de toate confesiunile si adventisti (despre care se spune ca „sunt si ei fratii nostri”, cata vreme Pavel spune sa fie anatema acela care predica o alta Evanghelie decat cea pe care el a predicat-o)…Vedeti cat de importanta este distinctia intre adevarat si fals?

  Cautati sa cititi pe John MacArthur („Evanghelia dupa Iisus” sau „Cand sarea isi pierde gustul”) si veti vedea cu atata claritate realitatea evanghelica din Romania zilelor noastre…

 12. adevarul conteaza Says:

  nu stiu cum de semnul acela de punctuatie s-a transformat intr-un icon zambitor, ca tonul si intentia au fost departe de asa ceva

 13. adevarul conteaza Says:

  Sa inteleg ca atunci cand posturile pun prea transparent punctul pe i se procedeaza la „purificarea” lor???? Interesanta marturie „evanghelica”…

 14. adevarul conteaza Says:

  cer iertare pentru postul anterior…cred ca a fost o problema de timing in acceptarea posturilor anterioare care m-a condus la o concluzie nepotrivita cu realitatea…inca o data, cer iertare

 15. NuConteaza Says:

  Mi se pare o prostie ceea ce au facut sudentii.Au tras niste concluzii pripite.Adica la noi nu se poate face nimic cum trebuie.Se organizeaza ceva cu un scop nobil iar noi ne certam pe tema muzicii care se va canta acolo.Aflati dragilor ca nu toata lumea este are ureche pentru muzica corala, sunt si alte preferinte, nebiblice dupa voi.Dupa parerea mea suteti doar niste mielusei care v-ati luat dupa pastorul vostru.Cum adica nu are importanta ca scrisoarea voastra a aparut dupa ce fratele Paul Negrut s-a retras? Vreti sa spuneti ca daca nu s-ar fi retras ati mai fi facut acest demers.Nu cred! Va stiu pe multi dintre cei ce ati semnat si nu ati fi facut asa ceva daca nu ati fi avut acoperirea lui Paul Negrut.Am auzit ca multi oameni s-au pocait la acest festival, la acest „show” cum ziceti voi.Va deranjeaza?Calitate nu cantitate ziceti.Probabil nu ati auzit de marile treziri. Sau credeti ca evanghelizarea se face doar in biserica unde nu vine nimeni.Oricum s-au pocait oameni si nu ati fost partasi la lucrarea aceasta din moment ce v-ati dezis complet fata de ea.

 16. adevarul conteaza Says:

  se vede treaba ca vorbim despre marile treziri dar habar nu avem care a fost elementul esential care le-a generat: PREDICAREA BIBLICA A EVANGHELIEI!!!! Nu solutii ieftine, nu chemari in fata (apropo, chemarile in fata, ridicarile de mana si „deciziile” au fost lansate de Finney, pana atunci nu au existat in Biserica).

  Am sa va spun, stimate „NuConteaza”, ca in Biserica lui Hristos, CALITATEA este ceea ce face diferenta, nu CANTITATEA. Nu m-ar deranja deloc sa vad mii de oameni venind la Hristos, doar ca proba convertirii lor autentice este timpul.

  Si deranjeaza o astfel de predicare a Evangheliei, stimabile, pentru ca daca ai lucra in campul Evangheliei, spunand Vestea Buna oricand ti se ofera ocazia („la timp si nelatimp”), ai sti ca marturiile multora dintre „crestinii care s-au decis ei pentru Hristos” sunt o rusine si o blasfemie la adresa lui Dumnezeu si a crestinismului biblic… IATA DE CE CONTEAZA!!!

 17. NuCOnteaza Says:

  pana la urma exact proba timpului va spune cati s-au convertit cu adevarat.
  daca tot vb de treziri ele nu pot fi programate de noi.Sa nu confundam trezirea
  cu evanghelizarea spunea Martyn Lloyd Jones.Timpurile de trezire sunt timpuri de cer
  aici jos pe pamant spunea acelasi autor.Asa ca nici o predicare biblica a evangheliei
  nu cred c poate determina o trezire spirituala daca nu este dublata de o viata dupa
  Scriptura.A fi parte la evanghelie inseamna sa beneficieazi de pe urma ei si sa lucrezi
  la inaintarea ei, sa primesti si sa dai, sa-l cunosti pe El si sa il faci decunoscut.Ceea
  ce ne deranjeaza pe noi este faptul ca ficare are ideea lui desre inaintarea evangheliei
  si nu vrem sa o facem decat cum vrem noi.Asa ca in loc sa luam parte la lucrarea in care
  multi altii au depus mult efort si rugaciune ne dezicem de ea si gasim tot felul de motive
  prin care ne sustinem parerea.Ma intreb daca v-ati rugat onorabile pentru lucrarea de la TM.
  Oare cati nu au ascultat evanghelia in aceste zile .Pentru ei ar trebui sa ne doara,sa ne rugam,
  pentru cei care au inteles mesajul si au avut tupeul sa „iasa in fata”(nu vad care este problema
  cu cei care doresc sa iasa in fata, multimile au „iesit in fata” mult mai devreme de Finney la
  predica lui Petru…,sau multimile care il urmau pe Isus)Intr-adevar nu numarul celor care au
  iesit in fata conteaza ci vor conta cei care vor dori sa isi schimbe viata,venind in bisericile
  noastre si cautand modele vii in biserica.Problema este la noi cei care ne numim Biserica.Asa
  ca pana la urma de noi depinde.Eu asa vad lucrarea asta care s-a facut, o evanghelizare masiva,
  depinde de noi daca avem tupeul sa „iesim in fata” si sa le aratam celor din jur modele de urmat.
  Poate atunci va avea si Romania parte de o adevarata Trezire.Sa dea Domnul

 18. adevarul conteaza Says:

  N-as vrea sa intram intr-o polemica fara sfarsit, ci doar vreau ca oamenii sa nu ramana cu impresia ca in crestinism, fiecare poate face ce i se pare ca este bine.

  1. Daca trezirile spirituale nu pot fi provocate de noi, atunci puteti sa imi raspundeti ce cautau sutele de pocaiti care au mers din tribuna pe teren la chemarea in fata adresata de fapt necredinciosilor? O, nu, va rog, nu imi spuneti ca erau dintre cei care urmau sa ii asiste pe cei se decisesera pentru Hristos, pentru ca acestia deja erau pe teren cand s-a facut chemarea!!!! Si nu, va rog, nu imi spuneti ca au procedat asa ca sa ii incurajeze pe cei nepocaiti sa ia o decizie si sa vina in fata! Asta se numeste MANIPULARE. Niciunde nu veti vedea asa ceva in Scriptura!!!

  2. Sunteti sigur de ce spuneti cu privire la trezirea spirituala, sau doar va dati cu parerea? Trezirea spirituala inseamna PREDICAREA BIBLICA, PREDICAREA Evangheliei curate si complete (nu ciuntita si nu conducand oamenii la un fals crestinism). Iar acestea doua conduc in mod automat la CONVERTITI AUTENTICI, care VOR TRAI VIETI SFINTE inaintea lui Dumnezeu si pentru Dumnezeu. Dumneavoastra le separati probabil pentru a gasi scuze celor care pretind ca sunt crestini dar nu traiesc ceea ce pretind, oameni despre care alti falsi convertiti spun ca „sunt crestini carnali”. NU VETI GASI ASA CEVA IN SCRIPTURA!!!!

  3. Nu stiu cat tineti Dumneavoastra cu dintii de propria parere in ce priveste lucrarea de evanghelizare, eu insa spun ca singurul ghid in acest sens este Scriptura. Si daca in Scriptura nu Il vedem pe Domnul Hristos si nici pe apostoli dand spectacole de muzica inainte de a predica Evanghelia, ar trebui sa ne intrebam daca suntem pe drumul cel bun. Si daca in Scriptura nu veti vedea pe nici un slujitor al Domnului chemand in fata pe cei ce se decid ei sa Il cheme pe Hristos in inima lor (alta formula nebiblica), la fel, ar trebui sa ne gandim serios la caile noastre. La fel este cu „sindromul saracului Isus”, care dupa multi eretici de azi, sta la usa inimii omului si tot bate, poate-poate s-ar decide vreun om sa ii deschida!!! Blasfemie!!! Niciodata Domnul Hristos, apostolii sau oamenii adevarati de care s-a folosit El de-a lungul istoriei nu au predicat astfel Evanghelia!!! Usa inimii si chiar viata oricarui om este in stapanirea totala a lui Dumnezeu. Daca El ar vrea sa intre in inima unei persoane, ar tranti usa de perete de nu s-ar vedea!!!

  4. Ma rog tot timpul ca Romania sa se trezeasca la predicarea Cuvantului lui Dumnezeu, nu a parerilor oamenilor, chiar si a celor pe care ii credem noi sfinti si cu har. Pentru festivalul de la Bucuresti al lui Palau m-am rugat Domnului sa dea ploaie. Si asa a fost!!!

  5. Pentru cei care au auzit o evanghelie de zahar, ma doare inima ca ar putea foarte usor sa fie falsi convertiti care se mint pe ei insisi cu privire la siguranta mantuirii lor in timp ce continua sa traiasca viata mimand doar crestinismul. Pentru asta ma doare inima cand vad astfel de manifestari…

  6. N-ati citit bine Scriptura cand vine vorba despre predica lui Petru. Sigur ca oamenii s-au adunat pentru a auzi mesajul lui Petru, doar ca Petru nu a chemat pe nimeni in fata ca sa arate ca „au luat o decizie pentru Hristos”, Petru niciodata nu i-a pus pe oameni sa repete dupa el o rugaciune a pacatosului (de parca un om care greseste fata de cineva n-ar sti cum sa isi ceara iertare si ar avea nevoie de „dictare”) si Petru nu a dat nimanui asigurari ca este pe veci mantuit doar pe baza faptului ca ar fi ridicat mana la o chemare, ar fi venit in fata pe un stadion sau ar fi repetat papagaliceste o rugaciune. Petru a predicat Evanghelia confruntantu-i pe oameni cu pacatele specifice din vietile lor astfel incat acestia au tremurat de vinovatie stiindu-se condamnati pe vecie. Numai dupa ce un om realizeaza ca este pacatos iremediabil, dupa ce este ingrozit de realitatea si consecintele pacatelor lui, numai atunci va striga cu adevarat catre salvarea care se gaseste in Hristos. ACESTA ESTE CRESTINISMUL BIBLIC!!! Pavel a spus ca oricine predica o altfel de Evanghelie sa fie anatema! Credeti TOT Cuvantul Domnului? Sau doar selectii din el?

  7. La fel este si cu multimile care L-au urmat pe Domnul Isus. Care au fost motivatiile lor? Ca era Mesia cel asteptat? Sau pentru ca le daruia generos sanatate, hrana, vindecare? Amintiti-va ca Domnul Hristos ii mustra la un moment dat spunandu-le ca Il urmeaza din motive gresite, pentru hrana pe care le-o oferise la inmultirea painilor si a pestilor…..

 19. NuConteaza Says:

  Daca dam raspunsuri numai de dragul de a da raspunsuri mai bine stam linistiti .Daca trezirea spirituala, cea adevarata, este determinata de predicarea biblica de ce nu se intorc azi oamenii?Pentru ca nu se predica biblic?Nu cred
  O buna carte ca sa intelegi ce inseamna de fapt o trezire este TREZIREA de Martyn Lloyd Jones
  Eu de acolo am inteles ce inseamna sa te trezesti si ce inseamna TREZIRE.Asa ca tind sa-i dau dreptate unia care toata viata lui a studiat Scriptura si a scris mii de pagini (toate valoroase).Pana la urma chiar adevarul conteaza
  Eu nu spun ca a veni in fata la o Evanghelizare inseamna trezire.GResit.Rezultatele trezirii raman in timp, prin vieti de ascultare si nu prin niste decizii care stim cum se iau.Spun doar ca o trezire poate veni chiar si in urma unei astfel de campanii de evanghelizare.Sau poate veni dintr-un satuc de pe langa un mare oras.Citeste istoaria bisericii si vezi ca nu poti sa faci o generelizare,o regula, un stereotip cand vine vb de trezire.De ce ?Pentru ca daca ar fi putut fi controlata de noi oamenii am fi putut face o regula sau niste pasi pe care daca ii urmezi vezi rezultatele.Asa suntem noi oamenii.Credem ca daca facem ceva anume vor fi si rezultatele pe care le dorim,Cauza-efect.Dar la Dumnezeu nu este asa.
  Isus a predicat pentru toti oamenii.Unii l-au acceptat altii l-au primit.Nu vad de ce ar fi diferit in zilele noastre.
  Nu militez pentru astfel de campanii de evanghelizare.Spun doar ca in loc sa ne fi certat (cum facem noi pocaitii de obicei) puteam sa ne fi rugat, sa ne fi inteles.Si nu poti judeca rezultatele de acolo la fel cum nu le poti judeca nici pe cele de la Palau.Pentru ca tu insuti ziceai ca proba convertirii adevarate este TIMPUL.Asadar sa asteptam si sa vedem inainte sa sarim cu gura.Nu stii ce oameni se pot ridica chiar din astfel de evenimente

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: