Rezoluţia de la Arad

Pe blogul (intitulat pompos) Centrul de istorie şi apologetică, care este al lui Daniel Mitrofan, autorul controversatei cărţi Pigmei şi uriaşi, în cadrul postării Consfătuirea de la Arad, au fost prezentate două Rezoluţii:

REZOLUŢIE

Privind colaborarea cu securitatea în regimul comunist din România

Noi, un grup de păstori din România şi diaspora, adunaţi la Arad în zilele de 26-28 mai 2008, în urma ascultării mărturiilor păstorilor care au slujit în perioada comunistă şi a dezbaterilor avute, am consimţit la elaborarea următoarei rezoluţii:

1. Apreciem ca exemplară poziţia slujitorilor şi membrilor bisericilor baptiste care în perioada comunistă au decis să rămână credincioşi Scripturii şi să nu cedeze în faţa provocărilor de colaborare cu regimul totalitar.

2. Condamnăm orice formă de colaborare cu securitatea a slujitorilor şi membrilor bisericilor baptiste, iar pentru cei în viaţă considerăm necesară atitudinea de mărturisire şi pocăinţă, împreună cu retragerea lor din poziţii de conducere cultică.

3. Exprimăm îngrijorarea că unii colaboratori ai Securităţii au fost reactivaţi ca informatori ai SRI şi în consecinţă dosarele lor nu pot fi cercetate.

4. Propunem conducerii Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România să ia act de această rezoluţie şi să contribuie prin măsuri specifice şi concrete la elucidarea aspectelor legate de colaborarea cu regimul totalitar.

Comitetul de iniţiativă:

Preşedinte de zi: pastor Iosif Sarac
Secretar de zi: Pastor Mircea I. Andreican

Participanţi:

Iosif Sarac
Mircea Andreican
Ionel Chivoiu
Ion Dandu
Ioan Mărcoi
Mihai Mitrofan
Gheorghe Mitrofan
Cornel Micle
Irinel Cazacu
Viorel Iuga
Sima Handra
Iuga Romică
Daniel Mariş
Cristian Barbosu
Teodor Vereş
Alexandru Bodor
Petru Costea
Ilie Tinco
Otniel Bunaciu
Ioan Buşan
Livius Ban
Gheorghe Barna
Ioan Mânzat
Mihai Huşanu
Stancu Dragomir
Mihai Chiu
Vasile Talpoş
Pavel Nicolescu
Petru Bozian
Ioan Ţole
Gheorghe Ţeţ
Mihai Geabou
Fişteag Daniel
Vasile Păştean
Ioan Rusu
Vasile Dronca
Milutin Ilie
Damian Ion
Novac Pavel
Chisăliţă Avram
Zaharia Ioan
Cruceru Florea

REZOLUŢIE

Pentru recuperarea istoriei persecuţiei Bisericilor Creştine Baptiste în perioada comunistă

Noi, un grup de păstori din România şi diaspora, adunaţi la Arad în zilele de 26-28 mai 2008, în urma ascultării mărturiilor păstorilor care au slujit în perioada comunistă şi a dezbaterilor avute, am consimţit la elaborarea următoarei rezoluţii:

1. Chemăm întreaga frăţietate baptistă să contribuie la evidenţierea aspectelor pozitive ale slujirii în perioada comunistă.

2. Îndemnăm pe toţi cei care deţin informaţii, documente, mărturii, fotografii, privitoare la cazuri de persecuţie, umilire, agresiune, închisoare sau martiraj, faţă de membrii din bisericile baptiste, să le facă de cunoscut pentru a întregi imaginea suferinţelor şi persecuţiilor la care au fost supuşi în perioada comunistă.

3. Recomandăm Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România să iniţieze o acţiune de strângere a tuturor mărturiilor şi documentelor existente, pentru a scrie o istorie a persecuţiei baptiştilor în România sub comunism.

4. Propunem desemnarea unei zile speciale de post, rugăciune când în toate bisericile baptiste să se înalţe rugăciuni de mulţumire pentru cei care au ţinut sus stindardul Evangheliei în ciuda tuturor împotrivirilor din partea regimului comunist. În acestă zi recomandăm strângerea unei colecte speciale destinate ajutorării urmaşilor persoanelor persecutate care trec prin diferite nevoi.

Comitetul de iniţiativă:

Preşedinte de zi: Pastor Iosif Sarac
Secretar de zi: Pastor Mircea I. Andreican

Participanţi:

Iosif Sarac
Mircea Andreican
Ionel Chivoiu
Ion Dandu
Ioan Mărcoi
Mihai Mitrofan
Gheorghe Mitrofan
Cornel Micle
Irinel Cazacu
Viorel Iuga
Sima Handra
Iuga Romică
Daniel Mariş
Cristian Barbosu
Teodor Vereş
Alexandru Bodor
Petru Costea
Ilie Tinco
Otniel Bunaciu
Ioan Buşan
Livius Ban
Gheorghe Barna
Ioan Mânzat
Mihai Huşanu
Stancu Dragomir
Mihai Chiu
Vasile Talpoş
Pavel Nicolescu,
Petru Bozian
Ioan Ţole
Gheorghe Ţeţ
Mihai Geabou
Fişteag Daniel
Vasile Păştean
Ioan Rusu
Vasile Dronca
Milutin Ilie
Damian Ion
Novac Pavel
Chisăliţă Avram
Zaharia Ioan
Cruceru Florea


OBSERVAŢII:

– După cum se poate observa, e vorba nu de o rezoluţie, ci de două. Sau, probabil, e vorba de forma iniţială şi forma finală a Rezoluţiei de la Arad. Daniel Mitrofan scrie: “S-au adoptat două rezoluții pe care le supun atenției cititorilor și pe care le consider pozitive și benefice.” Pînă la o declaraţie oficială, nu putem fi siguri dacă e vorba de una sau de două rezoluţii.

– Pe cele două documente sînt menţionaţi 42 de participanţi. Pe primul document apar semnăturile a 27 dintre participanţi. Pe al doilea document apar semnăturile a 27 dintre participanţi. 2 semnături de pe primul document nu apar pe al doilea. 2 semnături care apar pe al doilea document nu apar pe primul.

– Este menţionat doar oraşul, nu şi locaţia unde a avut loc întîlnirea. Nici Daniel Mitrofan nu specifică locul unde a avut loc consfătuirea.

– Daniel Mitrofan este inconsecvent (şi probabil răutăcios) în modul în care menţioneaza anumite persoane:

1. fratele Sărac Iosif
2. domnul Oti Bunaciu
3. B.I. şi P.A.
5. frații Vereș T. și Bodor A.

De cel puţin 2 ani propun, pe listele de discuţii şi pe bloguri, ca cei care menţionează numele unor persoane să o facă (de obicei) prin prenume şi nume. Astfel, aici este vorba de:

1. Iosif Sărac
2. Otniel Bunaciu
3. Ioan Bunaciu şi Alexa Popovici
4. Teodor Vereş şi Alexandru Bodor

– Este dezamăgitor / îngrijorător faptul că, la două zile de la postarea lui Daniel Mitrofan, nu există decît un comentariu, şi acela conţinînd o tîmpenie: “s-a spalat o pata neagra si rusinoasa de pe fata Culutui”.

Culuţui o fi vreun cîine pripăşit în ograda cuiva? Cred totuşi că e vorba de Cultul Baptist. Al cărui obraz nici frecat n-a fost (ca să se vadă mizeria de sub fard), darămite… spălat!

– Dar mai dezamăgitor / îngrijorător este faptul că organizatorii întîlnirii de la Arad (sau liderii Uniunii Baptiste) nu au dat un comunicat oficial. Ar fi putut da măcar un anunţ pe lista roboam_visitors (aproape 2.000 de membri), unde Daniel Brânzei a postat anunţurile despre organizarea întîlnirii.

Un anunţ în 9 martie 2008

From: Iosif Sarac [mailto:isarac@…]
Sent: Sunday, March 09, 2008 7:05 PM
To: Daniel Branzai
Subject: Intalnirea lucratorilor cu Evanghelia in Romania

9 martie 2008

Pace Fr. Daniel,

Fiti amabil si transmiteti pe internet textul invitatiei pe care l-am trimis comisiei de organizare in Romania, spre informarea tuturor celor interesati., pe care vi-l atasam.

Multumesc si fiti binecuvantat in lucrarea pe care o faceti pentru Domnul.

Iosif Sarac

INVITATIE

Iubiti Frati Pastori

Binecuvantat sa fie Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Isus Hristos, care ne-a mantuit si ne-a incredintat si noua, nevrednicilor, slujba impacarii cu El.

Se stie astazi ca multi dintre pastorii care au lucrat cu Evanghelia in Romania intre anii l960-1989 au trecut la cele vesnice, iar altii, datorita circumstantelor, sunt raspanditi pe cel putin trei continente.

Bazati pe adevarul ca Dumnezeu ia aminte la cei ce se tem de El si vorbesc adesea unii cu altii (Maleahi 3:16), am fost indemnat a va invita la o partasie de 6 zile care va avea loc, daca Dumnezeu ingaduie, intre 26 -31 mai 2008 in localitatea Arad, din Romania.

Sunt bine veniti toti fratii lucratori cu Evanghelia care au slujit bisericile baptiste in perioada mai sus amintita de ori unde ar fi raspanditi pe pamant.

Scopul intalnirii va fi PARTASIE IN LUMINA1 Ioan 1:7-10, Psalmul 97:11.

Temele ce urmeaza a fi discutate cu prioritate vor fi:

1. Formele de persecutie la care erau supuse bisericile in perioada comunista din Romania si consecintele acestora.
2. Pastorii si intelegerile lor diferite in relatia cu autoritatile comuniste.
3. Fapte reale din perioada respectiva, care merita a fi inserate pentru zidirea generatiilor viitoare.
4. Raspunsuri la nedumeririle actualilor slujitori in legatura cu evenimentele traite in perioada respectiva.
5. Marturisiri si reconcilieri.
6. Recomandari pentru cei ce vor scrie istoria bisericilor baptiste in perioada anilor amintiti.
7. Obiective de urmarit in cooperare
.

Pentru cele 6 zile de partasie, mancarea si cazarea vor fi gratuite pentru cei ce vor fi cazati in familiile fratilor. Pentru cei ce vor sa fie cazati la hotel, se vor rezerva camere prin comisia de organizare pe cheltuiala lor. Orice alt detaliu il veti obtine de la comisia de organizare.

Cu sincera iubire in Hristos, Domnul,

Iosif Sarac

Comisia de organizare:

Tinco Ilie………………….(Bocsa, Romania)
Romica Iuga……………..(Arad, Romania).
Nelu Zaharia…………….(Arad, Romania)

Un alt anunţ în 7 aprilie 2008:

From: Iosif Sarac [mailto:isarac@…]
Sent: Monday, April 07, 2008 6:27 PM
To: Daniel Branzai
Subject: Conferinta pastorilor in Romania

Pace Fr. Daniel,

Asa dupa cum am vorbit, va transmit in anexa ultimile anunturi in legatura cu organizarea conferintei, asa cum le-am primit de la fr. Ilie Tinco.

Va rog sa le transmiteti pe internet.

Multumesc.

Iosif Sarac

ANUNTURI

DIN PARTEA COMISIEI DE ORGANIZARE A INTALNIRII PASTORILOR,

CARE VA AVEA LOC LA ARAD INTRE 26-28 MAI 2008

Toti pastorii baptisti care au lucrat cu Evanghelia in Romania intre anii 1960-1989, romani, maghiari si germani, sunt bine veniti la aceasta intalnire, asigurandu-li-se cazarea si masa gratuita.
Se va pregati de asemenea masa de pranz contra cost pentru ceilalti participanti, care se anunta din timp (pastori activi in bisericile baptiste, istorici, etc., care au recomandarea pastorului si comitetului bisericii din care fac parte).

Prima intalnire va avea loc pe 26 mai 2008, ora 14, la Biserica ,,Speranta” din Arad, cand cei prezenti vor stabili procedura de lucru si ordinea discutarii temelor ce au fost deja anuntate.
Toti fratii care se incadreaza pentru aceasta partasie sunt rugati a se anunta pana la data de 11 mai 2008. Persoana de contactHamburgher Corneliatel.0257/256868 sau 0357/414263 ori 0357/414262, intre orele 8-12, de luni pana joi; e-mail cbarad@… sau farulcrestin@…., Iuga Romica tel.0040723519662.

Comisia de organizare

Ilie Cornel Tinco
Viorel Candreanu
Romica Iuga

7 aprilie 2008

(Se observă că din comisia de organizare nu mai face parte Nelu Zaharia, ci Viorel Candreanu)

În 29 mai Daniel Brânzei întreba:

intrunirea de la Arad

Ce se intampla la Arad? Nu ne poate trimite nimeni un report de la fata locului?

Ce fac pastorii baptisti intruniti aculo pentru lamuriri, clarificari si pocainta?

Daniel Branzai

Publicitate

2 răspunsuri to “Rezoluţia de la Arad”

  1. Doru Radu Says:

    Am mai publicat si eu un comentariu la blogul lui D. Mitrofan, dar eu sunt trecut la spam. De=atunci au mai aparut citeva comentarii.

  2. Alin Cristea Says:

    Nici mie nu mi-a apărut la Centru… un comentariu care sugera să fim mai atenţi la formulări şi la cum folosim textele biblice în spaţiul public.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: