Reţeaua România Evanghelică

Argeşul Evanghelic
Bistriţa Evanghelică
Braşovul Evanghelic
Bucureştiul Evanghelic
Clujul Evanghelic
Constanţa Evanghelică
Dâmboviţa Evanghelică
Hunedoara Evanghelică
Iaşi Evanghelic
Oradea Evanghelică
Timişoara Evanghelică
Vâlcea Evanghelică
România Evanghelică

Formează aceste 13 bloguri, evident în serie, o reţea? Oficial, nu. Într-un fel, neoficial, dar autentic, da.

Nu există un coordonator al reţelei România Evanghelică, nu există un model sau standarde stabilite de comun acord, bloggerii nu se prea cunosc între ei.

Nu ştiu cine administrează 4 bloguri din această serie, nu i-am întîlnit niciodată pe alţi 3 bloggeri (cu care am discutat pe Internet), iar cu alţi 3 m-am întîlnit o singură dată (acum cîţiva ani, la o conferinţă la Bucureşti, la o conferinţă la Oradea, respectiv anul acesta la Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice).

Unul dintre ei, vrînd să iniţieze blogul, m-a întrebat: Ce abilităţi trebuie să aibă cineva pentru a porni un astfel de blog?

Să vrea – i-am răspuns.

E interesant cum a pornit această reţea:

Anul trecut s-a conturat proiectul Omul evanghelic. O explorare a comunităţilor protestante româneşti, coordonat de Dorin Dobrincu (Directorul Arhivelor Naţionale) şi Dănuţ Mănăstireanu.

Printre cei circa 20 de autori de eseuri care explorează mediul confesional evanghelic din România sînt şi autori care nu provin din acest mediu, precum Augustin Ioan, reputat arhitect şi teoretician al spaţiului arhitectural. Cum însă nu există bibliografie despre arhitectura bisericilor neo-protestante, s-a făcut public un anunţ din partea coordonatorilor prin care era semnalată nevoia de fotografii digitale ale unor clădiri bisericeşti reprezentative ale evanghelicilor din România.

Nu m-am aşteptat să fie răspunsuri din partea evanghelicilor (care, fiind şi români – pînă se apleacă, melcul ţuşti! – şi neo-protestanţi, deşi cu anumite abilităţi relaţionale, cam nepricepuţi în public relations, mai ales în contextul ghetoizării confesionale), aşa că am discutat cu doi amici pe care i-am cunoscut pe Internet dacă nu vor să facă puţină muncă voluntară – să fotografieze bisericile din oraşele lor.

Vasile Tomoiagă din Cluj a răspuns, ardeleneşte, acestui apel şi a început să îmi trimită fotografii cu bisericile din Cluj pe care le trimiteam lui Dănuţ Mănăstireanu pentru a le trimite lui Augustin Ioan. Aşa că i-am sugerat bravului clujean să le pună mai bine undeva pe Internet unde să le vedem. Dar, şi mai bine, să facă un blog despre mediul evanghelic clujean, unde, pe lîngă colecţia de fotografii şi informaţii, să existe şi un flux de ştiri despre diverse evenimente.

Astfel a apărut primul blog din reţeaua România Evanghelică. Apoi am întreţinut discuţii “tematice” pe Messenger cu Alex Dragoman (care a făcut Bucureşti şi Constanţa) şi cu Dan Surducan (Braşov), apoi am avut plăcuta surpriză să văd că apare Vâlcea Evanghelică.

În sîmbăta înainte de Înviere (27 aprilie) am descoperit Iaşi Evanghelic în Top 100 WorPress, aşa că, o dată cu înmulţirea blogurilor de acest tip, m-am gîndit că a venit vremea să apară şi România Evanghelică, dar trebuia să iniţiez şi Oradea Evanghelică, nu? Aşa că, după slujba bisericească de Înviere, am pus osul la treabă, sperînd, din tot sufletul, în “învierea” evanghelicilor din România (pe Internet).

Ideea cu stemele a avut-o Dan Surducan. Excelentă. Unele bloguri sînt ale oraşelor, altele ale judeţelor.

Iaşi a avut ideea să facă o hartă cu Reţeaua România Evanghelică. De asemenea, ar putea fi o bună formulă de adresă pentru toate blogurile reţelei cea pe care a adoptat-o: iasi.evanghelici.ro

Apariţia acestor bloguri au evidenţiat nevoia circulaţiei informaţiilor şi dorinţa unor evanghelici de a se implica într-o astfel de activitate. Este regretabil că instituţiile confesionale naţionale şi regionale ale evanghelicilor nu au iniţiat astfel de interfeţe în spaţiul virtual şi că nu colaborează cu astfel de iniţiative lăudabile, dar mai ales autentice.

Cred că este un fapt remarcabil cînd cel puţin un astfel de blog evanghelic se află în Top 100 WordPress. Cu atît mai mult cînd sînt mai multe. Cînd scriu aceste rînduri sînt 3:

13. România Evanghelică
52. Hunedoara Evanghelică
53. Clujul Evanghelic

Îmi exprim convingerea că cititorii evanghelici găsesc interesante informaţii şi comentarii din spaţiul confesional evanghelic, dar şi speranţa că vor participa la fluxul de informaţii, semnalînd diverse evenimente (şi inexactităţi care pot să apară în fluxul de informaţii).

Ca unul care afirm de mai mulţi ani că evanghelicii nu-şi pot face auzită vocea, într-un context majoritar ortodox, decît împreună (Trăiască Festivalurile Speranţei!), îmi exprim speranţa ca blogurile din Reţeaua România Evanghelică să aibă parte de susţinere şi colaborare din partea site-urilor evanghelice (800) care există deja şi a blogurilor evanghelice (300) şi din partea diferitelor biserici, instituţii şi organizaţii creştine de orientare evanghelică.

Totuşi, avînd în vedere anchilozarea societăţii româneşti (“încremenită în proiect”) şi a mediului evanghelic ghetoizat, cele mai mari speranţe mi le pun în iniţiativele individuale, derulate conform unor motivaţii serioase, puternice, nobile, dar şi în abilitatea unor evanghelici de a-şi integra proiectele iniţiate în reţele de colaborare care să slujească, în spirit cristic, cît mai multor evanghelici şi români care se întîmplă să descopere acest segment confesional al societăţii româneşti.

Publicitate

18 răspunsuri to “Reţeaua România Evanghelică”

 1. Clujul Evanghelic în top 100 Wordpress « Clujul Evanghelic Says:

  […] Citeşte şi Reţeaua România Evanghelică. […]

 2. SUCEAVA EVANGHELICA « Dambovita evanghelica Says:

  […] Reţeaua România Evanghelică […]

 3. Reţeaua România Evanghelică în Top ZeList (01.01.2009) « România Evanghelică Says:

  […] România Evanghelică în Top ZeList (01.01.2009) By Alin Cristea Reţeaua România Evanghelică e formată, la 1 ianuarie 2009, din 20 de bloguri, fiecare dintre ele fiind o iniţiativă […]

 4. Hunedoara Evanghelică în top 20 (ZeList) - 12 februarie 2009 « Hunedoara Evanghelică Says:

  […] în top 20 (ZeList) – 12 februarie 2009 Posted on februarie 12, 2009 de calatorru Reţeaua România Evanghelică e formată din 20 de bloguri, fiecare dintre ele fiind o iniţiativă […]

 5. Reţeaua România Evanghelică: 1 an – Înviere 2009 « România Evanghelică Says:

  […] Despre cum a apărut această reţea de bloguri se poate citi în articolul: Reţeaua România Evanghelică. […]

 6. Banner pentru Botoșaniul Evanghelic « La Anddij | Andrei Jităreanu Says:

  […] așa că am purces la treabă. Știu că Dan Surducan a creat bannere pentru întreaga rețea România Evanghelică, venind cu o idee chiar bună și economă, prin afișarea stemei fiecărui județ, dar am dorit ca […]

 7. Despre evanghelici și adresele bisericilor evanghelice « România Evanghelică Says:

  […] Desigur, Clujul Evanghelic e blogul, de acest tip, cel mai bine dezvoltat. A adunat 200.000 de vizite, adică o treime din cele 600.000 de vizite pe care le-au adunat cele 25 de bloguri din Rețeaua România Evanghelică. […]

 8. Rețeaua România Evanghelică în ZeList și BlogRank (12.11.2009) « România Evanghelică Says:

  […] România Evanghelică în ZeList și BlogRank (12.11.2009) By Alin Cristea Reţeaua România Evanghelică e formată din peste 30 de bloguri, fiecare dintre ele fiind o iniţiativă […]

 9. Hunedoara evanghelică în Topul România evanghelică – 12.11.2009 « Hunedoara Evanghelică Says:

  […] Reţeaua România Evanghelică e formată din peste 30 de bloguri, fiecare dintre ele fiind o iniţiativă privată. […]

 10. Hunedoara Evanghelică în Top ZeList și BlogRank (07.01.2010) « Hunedoara Evanghelică Says:

  […] Reţeaua România Evanghelică e formată din peste 40 de bloguri, fiecare dintre ele fiind o iniţiativă privată. […]

 11. Reţeaua România Evanghelică: 2 ani – Înviere 2010 « România Evanghelică Says:

  […] Despre cum a apărut această reţea de bloguri se poate citi în articolul: Reţeaua România Evanghelică. […]

 12. Să-i arătăm lui Marius Cruceru diferențe (3) « România Evanghelică Says:

  […] În iulie 2008 erau deja 13 bloguri în Rețeaua România Evanghelică. […]

 13. Rețeaua România Evanghelică în ZeList și BlogRank (31.12.2010) « România Evanghelică Says:

  […] Reţeaua România Evanghelică e formată din peste 40 de bloguri, fiecare dintre ele fiind o iniţiativă privată. […]

 14. Rețeaua România Evanghelică în ZeList și BlogRank (07.01.2011) « România Evanghelică Says:

  […] Reţeaua România Evanghelică e formată din peste 40 de bloguri, fiecare dintre ele fiind o iniţiativă privată. […]

 15. Reţeaua România evanghelică în Top Zelist şi BlogRank, 18 februarie 2011 « Hunedoara evanghelică Says:

  […] Reţeaua România Evanghelică e formată din peste 40 de bloguri, fiecare dintre ele fiind o iniţiativă privată. […]

 16. Rețeaua România Evanghelică în ZeList și BlogRank (11.11.2011) « Romania Evanghelica Says:

  […] Reţeaua România Evanghelică e formată din peste 40 de bloguri, fiecare dintre ele fiind o iniţiativă privată. […]

 17. Rețeaua România Evanghelică în ZeList și BlogRank (18.11.2011) « Romania Evanghelica Says:

  […] Reţeaua România Evanghelică e formată din peste 40 de bloguri, fiecare dintre ele fiind o iniţiativă privată. […]

 18. Banner pentru Botoșaniul Evanghelic Says:

  […] așa că am purces la treabă. Știu că Dan Surducan a creat bannere pentru întreaga rețea România Evanghelică, venind cu o idee chiar bună și economă, prin afișarea stemei fiecărui județ, dar am dorit ca […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: