Mana de luni – 14 iulie 2008

Criza respectării angajamentelor – Rick Boxx

Zilele angajamentelor ferme – faţă de companie sau faţă de partenerul de viaţă – se pare că au trecut. Astăzi oamenii îşi schimbă frecvent locul de muncă, din motive mai mult sau mai puţin întemeiate. Poate că doresc să aibă alte responsabilităţi, să câştige mai mult sau pur şi simplu li se pare că iarba din altă parte este mai verde. Indiferent de motiv, se pare că loialitatea faţă de angajatori a luat-o pe calea dinozaurilor şi a păsării dodo. Această situaţie se întâlneşte din păcate şi în multe familii. Căsniciile îndelungate, stabile, sunt o mărturie a devotamentului cuplului şi a dedicării unul altuia; astăzi însă, se pare că jurământul din faţa altarului ar trebui să fie ’’până când divorţul ne va despărţi.”

În orice caz, nu aceasta a fost situaţia în cazul tatălui meu. După efectuarea stagiului militar, şi-a început cariera la General Motors la vârsta de 23 de ani. A rămas acolo până când GM a luat decizia de a închide fabrica, 29 de ani mai târziu. Chiar şi atunci a rămas credincios companiei, continuând să sprijine şi să promoveze produsele fabricate de General Motors.

S-a căsătorit cu mama la vârsta de 19 ani. Anul acesta au sărbătorit cea de-a 50 a aniversare, un lucru remarcabil conform standardelor de astăzi. Când cumnatul meu l-a întrebat care a fost secretul succesului căsniciei lor, tatăl meu i-a dat un răspuns simplu, dar profund: ’’Am rămas împreună în faţa tuturor dificultăţilor”.

Respectarea unui angajament, indiferent de ocupaţia pe care o avem, este o calitate nobilă dar rară în cultura noastră. Rata divorţurilor, falimentele firmelor, greşelile părinţilor şi schimbarea frecventă a locurilor de muncă sunt doar simptome ale problemei reale: lipsa angajamentului personal. Desigur, cel puţin în domeniul afacerilor, se observă şi o lipsă de angajament din partea companiilor faţă de angajaţi, putând afirma că în astfel de situaţii, angajaţii nu-şi respectă angajamentele datorită lipsei de loialitate a angajatorilor.

Faptele însă rămân: când apar perioade şubrede în căsnicie şi se ajunge la divorţ, atitudinea dominantă este “nici unul dintre parteneri nu este vinovat”, “tabla” se şterge şi rămâne curată. Dacă ne administrăm banii prost, declararea falimentului ne poate elibera de presiune şi durere. Dacă din greşeală o femeie rămâne gravidă, poate opta pentru avort şi astfel va elimina orice semn al problemei. La locul de muncă, dacă apar perioade dificile, demisionăm; pe de altă parte, dacă firma are probleme, una dintre soluţii este să scape de noi.

În realitate, aceste acţiuni şi altele similare, ne pot alina durerea temporar, dar preţul care trebuie plătit este ridicat – atât pentru comunitate cât şi la nivel personal. Am clădit o cultură bazată în mare parte pe lipsa de caracter, datorită dorinţei noastre de a elimina problemele, în loc să ne mărim eforturile pentru respectarea angajamentelor şi învingerea greutăţilor.

Cei mai mulţi dintre lideri sunt disperaţi din cauza oamenilor care nu-şi respectă angajamentele. Pentru a ajunge un lider puternic şi eficient, angajamentul personal este esenţial. La locurile noastre de muncă, cei care ne aflăm în poziţii de conducere, avem obligaţia de a modela integritate, răsplătind respectarea angajamentelor şi perseverenţa. Dacă munca pe care o facem devine uneori monotonă şi plictisitoare, trebuie să arătăm că ne respectăm îndatoririle, chiar dacă au devenit neplăcute.

Cultivând şi demonstrând un mai mare angajament, loialitate şi perseverenţă, clădim pe fundaţia pusă de bărbaţi aşa cum a fost tatăl meu. Vom redeveni astfel o adevărată comunitate de afaceri, cu oameni cărora le pasă cu adevărat unul de altul şi de companie, în loc să fie doar indivizi care urmăresc să câştige un salariu, gata oricând să-şi părăsească locul de muncă pentru prima oportunitate de care sunt ademeniţi. Isus a spus: “Eu sunt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi dă viaţa pentru oi. Dar cel plătit, care nu este păstor, şi ale cărui oi nu sunt ale lui, când vede lupul venind, lasă oile şi fuge; şi lupul le răpeşte şi le împrăştie.” (Ioan 10:11-12). Cu alte cuvinte, numai un lider bun rămâne cu adevărat devotat misiunii, indiferent cât îl costă sau câţi îi stau împotrivă.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International – Christian Businessmen’s Connection şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257-259248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: