Mana de luni – 21 iulie 2008

Vremea secerişului – Robert D. Foster

De când eram copil, păstrez în suflet un interes deosebit pentru China. Tatăl meu era membru în bordul unei organizaţii numită South China Boat Mission şi mulţi dintre liderii misiunii China Inland Mission şi membrii familiilor lor au fost oaspeţi în casa noastră, ceea ce a făcut ca sora mea Catherine să devină candidat al acelei agenţii.

În timpul adolescenţei, comentatorul meu favorit care prezenta ştirile la radio, a fost Lowell Thomas. El spunea întotdeauna povestiri emoţionante despre locuri îndepărtate cum ar fi Canton, Shanghai sau Tibet, şi cum aş putea uita despre Marele Zid Chinezesc lung de 2500 de kilometri sau despre faptele glorioase ale lui Gingis Han?

Trei dintre prietenii mei de la Wheaton College au călătorit în interiorul Chinei – Paul, Ernie şi Robbie. Înainte de a pleca, m-au întrebat: ’’Bob, de ce nu vrei să vii cu noi? Vom înfiinţa Grupul celor de la Wheaton.’’ Ei au plecat în China, eu nu. Cu toate acestea însă, am fost în acele locuri de multe ori, mai târziu. Anii au trecut, dar dragostea şi dorinţa mea de a face ceva pentru China continuă să mă pasioneze. Implicarea mea din ultimii 17 ani cu Institutul de Limba Engleză din China se reflectă în următoarea povestire:

“Era un om care avea două ogoare valoroase pe care a cultivat grâu, unul în apropiere şi celălalt foarte departe. Ţinea la fel de mult la amândouă ogoarele şi a făcut mari sacrificii personale pentru pregătirea viitoarei recolte. Acel om avea şi mulţi lucrători buni. De fapt, avea exact numărul de lucrători de care era nevoie pentru seceriş. ’Am nevoie de câţiva dintre voi care să lucreze pe ogorul din apropiere şi de câţiva care să meargă la ogorul îndepărtat, unde va fi o recoltă chiar mai mare.’ A spus acest lucru pentru că ogorul îndepărtat era mult mai mare decât cel din apropiere.

Dar din nefericire, lucrurile au evoluat altfel. Lucrătorii au considerat că este mai confortabil să trăiască în apropiere, şi cei mai mulţi au decis să rămână acolo unde erau. Viaţa devenise prea ocupată, erau facturi de plătit, cariere profesionale, case de cumpărat şi conturi personale de finanţat pentru fondurile de pensii. ’Dar,’ au spus ei, ’de îndată ce vom termina cu aceste lucruri, vom merge şi vom participa şi noi la seceriş.’

Câţiva lucrători s-au dus la ogorul îndepărtat şi au dat de o recoltă incredibil de mare. S-au simţit binecuvântaţi, dar pentru că nu erau destui, s-au temut că o mare parte din această recoltă îndepărtată se va pierde. Apoi, omul care era proprietarul ogorului s-a necăjit şi s-a întristat foarte mult pentru că deşi avea un număr suficient de lucrători de care era nevoie pentru a strânge întreaga recoltă, cei mai mulţi dintre ei au rămas pe ogorul apropiat.

Într-o seară, pe când soarele începea să apună, proprietarul ogorului a ştiut că vremea secerişului se va încheia în curând şi s-a gândit: ’Dacă lucrătorii mei ar putea prinde doar o frântură din întrega imagine a ceea ce trebuie făcut în următoarelele câteva ore care au mai rămas, cu siguranţă că mult mai mulţi s-ar duce la ogorul îndepărtat, chiar la această oră târzie. Şi atunci, întreaga recoltă – atât din apropiere cât şi din depărtare – ar putea fi strânsă înainte ca soarele să apună pentru ultima oară şi să fie prea târziu.’’

În Luca 10:2, vorbindu-le ucenicilor Săi, Isus a spus: “Mare este secerişul, dar puţini sunt lucrătorii! Rugaţi dar pe Domnul secerişului să scoată lucrători la secerişul Său.” Pentru fiecare dintre noi sunt atâtea lucruri de făcut, care să aducă roade, dar timpul în care le putem termina este finit. Fie că este vorba de dezvoltarea unei afaceri, creşterea copiilor, perfecţionarea abilităţilor personale, sau ajutarea semenilor noştri pentru a găsi adevărata sursă a unei vieţi împlinite, a unei vieţi cu un scop – avem doar un timp limitat. Într-o zi, va fi prea târziu să facem mai mult, şi moştenirea vieţii noastre – bună sau rea, mare sau mică – va fi determinată. Recolta în jurul nostru este atât de mare, dar ogorul pe care lucrăm nu este cel greşit ales, datorită confortului şi comodităţii?

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International – Christian Businessmen’s Connection şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257-259248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

2 răspunsuri to “Mana de luni – 21 iulie 2008”

 1. tibipop Says:

  Pentru mine, citatul urmator din Mana de luni a fost relevant:

  „Pentru fiecare dintre noi sunt atâtea lucruri de făcut, care să aducă roade, dar timpul în care le putem termina este finit. Fie că este vorba de dezvoltarea unei afaceri, creşterea copiilor, perfecţionarea abilităţilor personale, sau ajutarea semenilor noştri pentru a găsi adevărata sursă a unei vieţi împlinite, a unei vieţi cu un scop – avem doar un timp limitat. Într-o zi, va fi prea târziu să facem mai mult, şi moştenirea vieţii noastre – bună sau rea, mare sau mică – va fi determinată. Recolta în jurul nostru este atât de mare, dar ogorul pe care lucrăm nu este cel greşit ales, datorită confortului şi comodităţii?”
  As vrea insa sa il pun il balanta cu un alt citat, cu o nota ceva mai optimista, din J. Ortberg, „Daca vrei sa mergi pe apa trebuie sa te dai jos din barca”: “… ştiu că dacă mă gândesc serios la cât de departe sunt de ceea ce aş fi putut deveni, îmi vine să îmi smulg părul din cap. Dar mai ştiu că vreau ca viaţa mea să ajungă cât mai aproape de viaţa pe care mi-a pregătit-o Dumnezeu. Ştiu că aceasta e singura mea şansă şi ştiu că vreau să micşorez cât pot prăpastia dintre ce voi fi şi ce aş fi putut să fiu. Ştiu că atâta timp cât trăiesc nu este prea târziu – pentru că am ziua de azi. Ştiu că vreau să Îi cer lui Dumnezeu porunci, nu garanţii, pentru că atunci când Dumnezeu porunceşte, El dă şi puterea necesară. Şi ştiu că într-o zi voi vedea că a meritat.”
  Asadar, imi doresc sa micsorez cat pot demult prapastia dintre ce voi fi si ce as fi putut sa fiu. Doamne ajuta!

 2. dil okullari Says:

  do you know any information about this in english?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: