Mana de luni – 28 iulie 2008

Când eşti rănit de oamenii cu care lucrezi – Rick Warren

Când lucrezi cu oameni, sunt multe şanse ca ei sa te rănească. Clienţii vor abuza de statutul lor. Concurenţii vor spune minciuni despre tine. Asociaţii te vor trăda. Şefii nu te vor aprecia.

Uneori oamenii te rănesc în mod intenţionat, alteori fără intenţie. Durerea pe care o simţi este însă aceeaşi! Atunci când suntem răniţi, reacţia noastră tipică este să ne simţim jigniţi. Rănile provocate alimentează resentimente pe care în loc să le uităm, ni le reamintim din nou şi din nou. Această situaţie, în loc să ne facă să ne simţin mai bine, ne intensifică durerea. De fiecare dată când îţi aduci aminte de ea, durerea pare că este mai mare şi mai nedreaptă.

Biblia afirmă că resentimentele au un efect distructiv din trei motive:

Sunt iraţionale! Păstrarea resentimentelor nu va schimba nimic din trecut şi nu va corecta problema. Te va determina doar să acţionezi prosteşte. „Nebunul piere ucis de mânia lui, prostul moare ucis de aprinderea lui” (Iov 5:2).

Sunt nefolositoare! Resentimentele înotdeauna te rănesc pe tine mai mult decât pe cel care te-a ofensat. Tu te simţi mizerabil în timp ce ofensatorul nu este deloc afectat! „Oare pentru tine, care te sfâşii în mânia ta, s-ajungă pustiu pământul, şi să se strămute stâncile din locul lor?” (Iov 18:4).

Sunt nesănătoase! Doctorii spun că resentimentul este o emoţie nesănătoasă care îţi poate pur şi simplu otrăvi sistemul nervos. „Unul moare în mijlocul propăşirii, păcii şi fericiriiAltul moare, cu amărăciunea în suflet, fără să se fi bucurat de vreo fericire” (Iov 21:23-25).

Dacă cele de mai sus sunt adevărate, se pune următoarea întrebare: Cum ar trebui să ne comportăm când suntem răniţi?

1. ARATĂ CĂ AI FOST RĂNIT. Spune acest lucru unei persoane în care ai încredere. Şi spune-i lui Dumnezeu că te simţi rănit. Nu reprima durerea pe care o simţi – spune-o şi altora! Dacă îţi înghiţi mânia, stomacul tău va ţine cont de ea. “Dezvăluirea a ceea ce simţi este începutul vindecării.”

2. ELIBEREAZĂ-I PE CEI CARE TE-AU RĂNIT. Lasă-i să plece. Iartă-i, pentru a avea pace în mintea ta. Nu vei înceta să te simţi rănit decât atunci când i-ai iertat, indiferent dacă ei şi-au cerut iertare sau nu. Adu-ţi aminte cât de mult te-a iertat Dumnezeu pe tine şi lasă-L pe el să ţină evidenţa.

3. REFOCALIZEAZĂ-ŢI VIAŢA. Cât timp te vei focaliza pe cineva pe care-l urăşti – îi vei permite să te controleze. Când spui “Mă enervează atât de tare”, admiţi că acea persoană are control asupra emoţiilor tale. Nu încerca doar să rezişti în faţa resentimentelor; înlocuieşte-le cu alte gânduri. Adu-ţi aminte de acest adevăr simplu: în orice moment poţi avea doar un singur gând – şi eşti răspunzător pentru acel gând!

Întrebări pentru dezbatere/meditare

1. Când a fost ultima dată când ai avut o experienţă durerosă la locul unde munceşti? Cum ai reacţionat?

2. Ai păstrat vreodată resentimente faţă de o altă persoană? Poate că ai astfel de resentimente chiar acum. Ţi-a folosit acel resentiment sau s-a dovedit că a dăunat relaţiei cu acea persoană şi cu alţii?

3. Eşti de acord cu afirmaţia că resentimentele faţă de o persoană sau mai multe, pot avea un efect foarte dăunător asupra sănătăţii? De ce da sau de ce nu?

4. Care dintre sugestiile despre modul în care ar trebui să ne comportăm când suntem răniţi de alţii, crezi că este cea mai folositoare? Ce paşi ar trebui să faci pentru a învinge resentimentele şi acţiunea lor distructivă?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

Proverbe 14:10
Isaia 38:15-17
Plângerile lui Ieremia 3:13-15
Romani 3:10-18;
Evrei 12:15
Iacov 3:13-18

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International – Christian Businessmen’s Connection şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257-259248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: