Mana de luni – 4 august 2008

Ce poţi face când nu ai putere? – Robert J. Tamasy

Cum reacţionezi în situaţiile când dintr-odată descoperi că nu mai ai nici un pic de putere? Prin “putere”, în acest caz nu mă refer la autoritatea sau influenţa pe care ai primit-o şi o poţi exercita la locul tău de muncă, ci la puterea sau energia de care ai nevoie pentru a duce la bun sfârşit ceea ce ai de făcut.

Cu o zi în urmă, tocmai terminasem munca voluntară un spital local, mă simţeam obosit şi aşteptam cu nerăbdare să mă întorc acasă. Cu toate acestea, când am intrat în maşină şi am întors cheia în contact, nu s-a întâmplat nimic. În loc să aud huruitul motorului care porneşte, sau măcar un sunet, un clic, nu am auzit nimic. Bateria murise. Ai trecut vreodată printr-o asftfel de situaţie?

Ţi s-a întâmplat ca dintr-odată, fără nici o avertizare, acasă sau la locul de muncă, să se întrerupă curentul electric? Sau, un aparat alimentat cu baterii – o lanternă, telefonul mobil, celularul sau aparatul de ras – să nu mai pornească atunci când ai apăsat butonul de pornire?

Când apar astfel de situaţii, ce simţi? De obicei, eu mă simt frustrat şi supărat, mai ales atunci când am de făcut ceva urgent. Întotdeauna în astfel de situaţii, mă simt fără putere. Se pare că aceste lucruri se întâmplă cel mai adesea când bateriile pentru lanternă nu au mărimea potrivită, când am ceva important de lucrat la computer sau când trebuie să ajung undeva. De aceea, nici un moment nu este convenabil pentru a rămâne fără putere.

Alteori sunt momente când simt că îmi lipseşte puterea de care am nevoie, spre exemplu atunci când sunt presat de un termen limită şi ştiu că aş mai avea nevoie de timp pentru a finalizarea lucrării respective. Sau când mi se cere să preiau un proiect dificil, care îmi solicită la maxim abilităţile şi experienţa, fiind mult mai complex decât orice alt proiect dinainte. Ce faci când simţi că îţi lipseşte puterea să duci la bun sfârşit sarcinile care ţi-au fost încredinţate?

Biblia ne oferă o perspectivă unică asupra acestei chestiuni. Dumnezeu le promite celor care sunt ai Lui că pe lângă puterea lor – daruri, abilităţi, expertiză – El le va da puterea de care au nevoie pentru a face lucrările pe care le cere de la ei:

Trebuie să fim dependenţi de Dumnezeu pentru resursele de care avem nevoie. Mulţi dintre noi am fost învăţaţi, încă din copilărie, să ne bazăm doar pe forţele proprii şi să nu avem încredere în alţii. Totuşi, urmaşilor lui Cristos li se cere dependenţă. “Eu sunt Viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cine rămâne în Mine, şi în cine rămân Eu, aduce multă roadă; căci despărţiţi de Mine, nu puteţi face nimic” (Ioan 15:5).

Dumnezeu ne va da puterea să ducem la bun sfârşit ceea ce trebuie să facem. În vremuri dificile, când suntem nedreptăţiţi, găsim mângâiere în faptul că Dumnezeu ne va da puterea şi tăria de a realiza ceea ce ne stă înainte. “Pot totul în Cristos, care mă întăreşte” (Filipeni 4:13).

Nu ar trebui să ne bazăm doar pe propriile noastre puteri, ci pe puterea lui Dumnezeu. Urmaşii lui Cristos îşi recunosc propriile slăbiciuni şi neputinţe, recunoscând nevoia de a-I cere lui Dumnezeu putere pentru a face voia Sa. “…dar, prin puterea lui Dumnezeu, vom fi plini de viaţă cu El faţă de voi” (2 Corinteni 13:4).

Dumnezeu ne va da ceea ce avem nevoie – la timpul potrivit. Adesea, Dumnezeu nu ne dă resursele înainte, ci atunci când avem nevoie de ele. “…să nu vă îngrijoraţi mai dinainte cu privire la cele ce veţi vorbi, ci să vorbiţi orice vi se va da să vorbiţi în ceasul acela; căci nu voi veţi vorbi, ci Duhul Sfânt.” (Marcu 13:11).

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International – Christian Businessmen’s Connection şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257-259248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: