Mana de luni – 18 august 2008

Bucuriaun instrument pentru creşterea productivităţii – Sergio M. Fortes

Pentru mulţi oameni, ziua de luni începe duminică noaptea. În ţara mea, Brazilia, duminica în jurul orei 10 seara, când se dă semnalul de încheiere a multor programe de televiziune care se bucură de o mare popularitate, o parte însemnată a celor care le-au vizionat, în mod automat încep să se gândească la ziua de luni. Acest obicei îi costă adesea ore valoroase de somn.

Gândul la ziua de luni poate aduce în minte de multe ori idei negative asociate suferinţei, stresului şi insatisfacţiilor. Întrebarea care se pune este: “De ce pentru mulţi oameni, munca generează atât de puţină bucurie?” Restaurantele din întreaga lume folosesc sloganul „Mulţumesc lui Dumnezeu că este vineri.” De ce nu spun “Mulţumesc lui Dumnezeu că este luni?”

Asocierea muncii cu greutăţile şi pedeapsa este o teribilă neînţelegere, generată probabil de ideea căderii umanităţii în păcat, munca devenind de atunci un blestem – fiind grea şi adesea neplăcută. Când Adam şi Eva s-au opus deliberat planului lui Dumnezeu prin neascultare, ei au fost alungaţi din grădina Edenului şi condamnaţi la o viaţă grea: “Omului i-a zis: Fiindcă ai ascultat de glasul nevestei tale, şi ai mâncat din pomul despre care îţi poruncisem: ,Să nu mănînci deloc din el,` blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ţi scoţi hrana din el în toate zilele vieţii tale” (Genesa 3:17).

Poate că acesta este motivul pentru care bucuria este un lucru atât de rar întâlnit la locul de muncă. Există chiar şi unele idei sau păreri care sunt împotriva unei atitudini de bucurie la locul unde muncim. Unii spun: ’’Locul unde se câştigă pâinea este sacru”, alţii spun “Multe râsete, puţină înţelepciune”. Cu toate acestea, bucuria şi productivitatea nu trebuie să se excludă una pe alta. Unele companii internaţionale au ieşit în evidenţă şi au mărit productivitatea în urma deciziei de a-şi motiva angajaţii să fie veseli şi mulţumiţi atunci când lucrează. Unii angajaţi au fost încurajaţi să-şi aducă la lucru copiii nou-născuţi pentru a-i avea în apropiere, altora li s-a permis să-şi ţină animalele favorite sub birou.

Numărul mare de sarcini, obiectivele şi termenele de îndeplinire care ne solicită tot mai mult, reprezintă combustibilul ce alimentează stresul şi inhibă prezenţa bucuriei la locul unde muncim. Pentru cei care consideră tristeţea incompatibilă cu bucuria, remarca făcută de Henri Nouwen este relevantă: “Bucuria şi tristeţea nu se exclud reciproc. Am descoperit bucurie în mijlocul tristeţii. Îndrăznesc chiar să spun: necazul meu a fost locul unde am descoperit bucuria”.

Biblia celebrează bucuria muncii. Isus a spus: “Tatăl Meu lucrează până acum; şi Eu de asemenea lucrez” (Ioan 5:17). Vorbind despre viaţa sa de zi cu zi, apostolul Pavel, când se afla în închisoare, ne-a recomandat: “Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă!” (Filipeni 4.4). Asumându-şi sarcina reconstrucţiei naţiunii israelite, Neemia a spus poporului: “…nu vă mâhniţi, căci bucuria Domnului va fi tăria voastră” (Neemia 8:10b).

Crearea unui mediu în care oamenii să se bucure la locul unde muncesc poate fi un instrument puternic pentru creşterea productivităţii. Aceasta presupune însă câteva lucruri: directorii executivi să poată schimba o faţă obosită într-un zâmbet autentic; clienţii să fie întâmpinaţi cu o bucurie sinceră, în locul zâmbetelor forţate; cei care servesc la mese să nu se gândească doar la mărimea bacşişului; liderii să conducă însufleţiţi de o bucurie reală, nu de lăcomia pentru putere.

Cunosc un om de afaceri care a lucrat cu bucurie timp de peste 70 de ani. Fiecare zi de muncă a fost pentru el ca o petrecere. În timp ce muncea, fredona şi spunea glume clienţilor. Mulţi oameni au spus că intrau în magazinul său supăraţi şi ieşeau înălţaţi şi plini de bucurie. Îşi iubea munca atât de mult încât nu şi-a luat niciodată concediu mai mult de o săptămână. Chiar şi în ajunul morţii sale, a venit la lucru ca de obicei, plin de bucurie. Acest om de afaceri a fost tatăl meu!

Ia hotărârea ca, de azi înainte, tot ce vei face, să faci cu bucurie!

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International – Christian Businessmen’s Connection şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257-259248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: