Mana de luni – 25 august 2008

Excelează în tot ceea ce faci – Rick Warren

O dată la fiecare patru ani, în timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice – de vară şi de iarnă – putem vedea exemple dramatice ale manifestării excelenţei. Atleţii talentaţi şi bine pregătiţi care participă la aceste jocuri, sunt cei mai buni performeri din lume la fiecare categorie. În timp ce concurează, se poate observa că toţi au câteva trăsături comune. Care sunt caracteristicile celor care, asemenea acestor atleţi, bărbaţi şi femei, excelează în tot ceea ce fac?

Din proprie experienţă, am descoperit că nu există o sursă mai bună decât Biblia pentru a identifica cinci trăsături ale celor care ajung în vârf în domeniul lor de activitate:

1. OAMENII CARE EXCELEAZĂ LUCREAZĂ CU ENTUZIASM. Poetul Ralph Waldo Emerson a spus: „Nici un lucru măreţ nu s-a realizat vreodată fără entuziasm. Indiferent că lucrul pe care-l faci este mic sau mare, fă-l cât poţi de bine.” Marii performeri dau tot ce pot în ce priveşte efortul, indiferent de mărimea audienţei. „Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni’’ (Coloseni 3:23).

2. OAMENII CARE EXCELEAZĂ ÎŞI ÎMBUNĂTĂŢESC ABILITĂŢILE ÎN MOD CONTINUU. Ei nu se opresc niciodată ci se dezvoltă, învaţă, cresc şi îşi măresc îndemânarea. Pentru a excela, dorinţa nu este suficientă; este nevoie de abilităţi. „Când se toceşte fierul, şi rămâne neascuţit, trebuie să-ţi îndoieşti puterile; de aceea la izbândă ajungi prin înţelepciune” (Eclesiast 10:10). Aminteşte-ţi că ascuţirea ’’fierului’’ nu este niciodată o pierderea de timp.
.
3. OAMENII CARE EXCELEAZĂ ÎŞI RESPECTĂ CUVÂNTUL DAT. Ei sunt de încredere. Te poţi baza pe ei că vor face ceea ce spun. Astfel, ei vor excela pentru că oamenii care dau dovadă că au integritate sunt puţini în societatea noastră. Pe termen lung, încrederea învinge talentul. „Mulţi oameni îşi trâmbiţează bunătatea; dar cine poate găsi un om credincios?” (Proverbe 20:6).

4. OAMENII CARE EXCELEAZĂ ÎŞI MENŢIN O ATITUDINE POZITIVĂ. Chiar şi atunci când lucrează sub presiune, când apar schimbări sau când au de-a face cu cerinţe nerealiste, atitudinea lor rămâne pozitivă. Cei care se plâng nu excelează în nici un domeniu, cu excepţia plângerilor. „Faceţi toate lucrurile fără cârtiri şi fără şovăielişi veţi străluciţi ca nişte lumini într-o lume întunecată„(Filipeni 2:14-15, traducere dupa varianta în limba engleză). Ţineţi minte: „Când izbucneşte împotriva ta mânia celui ce stăpâneşte, nu-ţi părăsi locul, căci sângele rece te păzeşte de mari păcate” (Eclesiast 10:4).

5. OAMENII CARE EXCELEAZĂ FAC MAI MULT DECÂT SE AŞTEAPTĂ DE LA EI. Acesta este un secret pe care l-a descoperit fiecare persoană care are succes. Nu vei ajunge aproape de perfecţiune dacă te vei mulţumi să faci doar minimul necesar. Isus a spus: „Dacă te sileşte cineva să mergi cu el o milă de loc, mergi cu el două” (Matei 5:41).

Compozitorul şi producătorul Oscar Hammerstein a spus o istorioară după ce a văzut de aproape, din elicopter, capul Statuii Libertăţii. Ceea ce l-a impresionat au fost incredibilele detalii pe care Frederic Auguste Bartholdi – artistul francez care a creat faimoasa statuie – le-a sculptat într-un loc în care nu s-ar fi aşteptat ca cineva să le observe vreodată. Puţin probabil că sculptorul s-ar fi gândit că într-o zi, oamenii vor putea zbura deasupra statuii şi o vor putea studia!

Când eşti tentat să o iei pe scurtături şi să gândeşti că ’’nimeni nu va şti vreodată’’, adu-ţi aminte că “Nici o făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit înaintea ochilor Aceluia, cu care avem a face” (Evrei 4:13). Orice ai de făcut în această săptămână, fă cât poţi de bine!

Întrebări pentru dezbatere/meditare

Înainte de a fi citit acest articol, ce lucruri ai fi listat ca şi caracteristici individuale ale celor care excelează într-un anumit domeniu, fie că este vorba de afaceri, profesie, sport, muzică, artă, servicii publice sau altele?

Cum poţi învăţa să lucrezi cu entuziasm, în special într-un mediu care tinde să susţină descurajarea şi atitudinea negativă?

Care sunt câteva modalităţi de a-ţi îmbunătăţi abilităţile? Faci ceva în prezent care să te ajute să te dezvolţi, în muncă sau în alte domenii ale vieţii personale?

De crezi că încrederea şi integritatea se află printre cerinţele care descriu oamenii care excelează în ceea ce fac?

Dacă doreşti să citeşti şi alte pasaje din Biblie legate de acest subiect, caută la:

Proverbe 10:4, 18:9, 20:27, 22:29, 25:19, 28:20; 1 Timotei 6:18-19; 2 Timotei 3:16-17; Iacov 2:14-24

Adaptat după un articol scris de Dr. Rick Warren, autor al mai multor cărţi printre care ’’O Viaţa condusă de scopuri’’ tradusă în mai multe limbi.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International – Christian Businessmen’s Connection şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257-259248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: