Nu ieri

Am primit pe Messenger azi, 27 septembrie, următorul mesaj:

sa te rogi pt frati din India. ieri au dat foc la 200 de biserici din Osiria, se planuiete sa se arda inca 200, iar peste 24 ore sa omoare 200 de pastori. tr mesajul mai departe

Nu ieri, am răspuns, mesajul acesta circulă de cîteva zile. Am căutat în arhivă şi l-am găsit pe cel retransmis de cineva în 17 septembrie:

IO Chiritescu (9/17/2008 9:15:08 AM): Pt cei care sunteti crestini- rugaciune urgenta pt pastorul Paul Thangiah care este in Bangladesh .RSS[comunista] intentioneaza sa il ucida, acestia au ars 200 de biserici ieri seara si intentioneaza sa arda 200 de biserici in Orissa. BJP intentioneaza sa ucida 200 de pastori in urmatoarele 24 de ore. Va rog rugati-va pt toti acesti crestini……. scuze de mass dar e urgent. am primit acest mesaj acum 5 minute pe tel meu de la pastorul Jony de la biserica New Beginings Church din Oslo unde obisnuim sa mergem noi familia Pirciu

Atunci, cu jenă, întrebam: 200, 200, 200?

UPDATE Duminică, 28 septembrie 2008:

Am primit pe Messenger, cu litere de-o şchioapă, mesajul:

ESTE RUGAMINTE SA TE ROG PENTRU FRATII DIN INDIA.IERI AU DAT FOC LA 20 DE BISERICI DIN OSIRIA,SE PLANIFICA SA ARDA INK 200 DE BISERICI,IAR PESTE 24 DE ORE SA OMOARE 200DE PASTORI.TRIMITE MASSU MAI DEPARTE TE ROG PT K NU SE STIE CAND VEI AVEA SI U NEVOIE DE O RUGACIUNE.

UPDATE cu o ştire din 29 septembrie:

India – aproape 100 de pastori ucişi, 60 de biserici incendiate

http://galatens.es.tl

UPDATE cu o ştire din 9 octombrie din Evenimentul Zilei:

35 de creştini au fost ucişi cu pietre şi bâte de grupuri de hinduşi, în districtul indian Kandhamal, informează The Independent. Violenţele hinduşilor nu s-au oprit însă aici. Peste 50.000 de creştini au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele, 140 de biserici au fost arse, iar o călugăriţă a fost violată. „Este o ruşine naţională”, a comentat tragicul eveniment premierul Indiei, Manmohan Singh.

4 răspunsuri to “Nu ieri”

 1. xfinger Says:

  Asemenea informatii sint evident distorsionate si fac parte din aceleasi practici deja ‘antice’ ale scrisorilor lant, chain-letters, mass-mesg, etc …
  Existenta lor insa produce dilema:
  1. Cele mai multe surse de informare care se pretind ca atare sint ‘otravite’ sau nu sint de incredere.
  In consecinta,
  2. Care sint sursele de incredere pt informare ?
  3. Trebuie sa testezi veridicitatea sursei (prieten, site, blog, etc …)? Cum ?

  La posibilitatile curente de informare ale romanului utilizator de internet (de pilda accesul la agentii de stiri gen mediafax, reuters, etc …) sint surprins de numarul celor care aleg ca sursa lor de informare cancan, antena, protv sau otv …

  Sa revin insa la mediul evanghelic.
  Ei bine, mediul evanghelic nu are canale oficiale functionale / in parametri optimi, etc …
  Asa ca nu m-ar mira sa aud ca un pastor / predicator foloseste informatii in predica de duminica pe care le-a citit in timpul saptaminii intr-un mass-messenger.

  Si atunci intrebarile ‘intrebacioase’ sint:
  – Care sint modalitatile prin care se creeaza / mentin / selecteaza canalele de informatie ?
  – Care sint principiile de minima igiena a informatiilor ?
  etc …

  La citi evanghelici din/cu preocupari de mass-media sint ‘prezenti’ acum pe internet, ma mir ca nu sint initiative inspre o agentie de stiri.
  Poate ca reteaua romaniaevanghelica va reusi sa devina o sursa de informare respectabila, daca ridica ‘stacheta’ conlucrarii prin promovare reciproca si circularea informatiei in spiritul unei minime igiene a informatiei.

 2. iuliana Says:

  ce pierzi daca te rogisi nu e adevarat?dar daca nu te rogi si e realitate?esti in stare sa lasi 200 de oameni in foc doar din cauza ca ti-e lene sau nu ai chef?Dumnezeu ascult rugaciunile si orice rugaciune , indiferent de la cine nu vine ajunge la EL!

 3. Andrei Says:

  Ma mir de mesajul de mai sus,si de fapt aceasta arata fata creestinismului modern, lor le trebuie dovez, surse de informare autentice ca BBC si altele, dar ca Evanghelicii din India sunt vinati ca animalele asta nu conteaza, si nu uitati ca nIci BBC si nici alte surse media necrestina nu-ti vor transmite astefel de stiri, pt ei acestea nu-s de valoare, pt ei sunt de valoare stiri care sa uimeasca publicul, intelegi, cit despre crerstinii din India eu stiam nu din acest mesaj ci de pe Roboam group.
  Nu perdeti ocazia sa faceti un bine.

 4. jhony toflea Says:

  trebuie sa ne rugam pt ei caci intro zi ne vom intalni cu ei. pentru ca slujesc pe d=zeu. nu stati nepasatori . tineti post daka puteti, domnul sa va dee putere . multa pace. =======de la toflea din biserica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: