Vasile Tomoiagă

Carmen Gavril ar trebui inclusă oficial în Tezaurul Evanghelic Românesc, spuneam acum cîţiva ani, încîntat de textele sale pentru melodii sau adaptările de text, vreo 25, din Culegerea Jubilate, cel mai bun produs din istoria neo-protestanţilor din România în ceea ce priveşte închinarea publică, o redirecţionare a închinării comune din spaţiul confesional neo-protestant în concordanţă cu practicile contemporane din alte ţări.

Cum am putea uita vreodată metrul inedit din refrenul piesei “Dumnezeul creator”?

E Dumnezeu creator al vieţii curat izvor
El ne-a zidit în iubire!
E Dumnezeu creator, Măreţ Domn al Domnilor,
El ne-a adus mîntuire!

Zilele acestea am avut încă un astfel de gînd: Vasile Tomoiagă, straşnic ardelean, ar trebui inclus oficial în Tezaurul Naţional Evanghelic, avînd în vedere contribuţia lui la dezvoltarea Internetului evanghelic. El a adaptat altfel de “cuvinte”, de-ale cu care citim Internetul, astfel că putem acum să vedem şi să folosim eficient rezultatele monitorizării blogosferei evanghelice româneşti (400 de bloguri).

Vasile Tomoiagă a realizat blogul Clujul Evanghelic, primul apărut din Reţeaua România Evanghelică, oferind astfel un model pentru blogurile de acest tip, care acum au ajuns la 15, prin truda, mai mare sau mai mică, a unor iniţiative personale.

Clujeanul mai are şi blogul Tomoiaga.ro, unde sînt reflecţii de ale sale, traduse şi în engleză (fapt care induce în eroare cititorii, care cred că sînt cugetări traduse DIN engleză), dar şi blogul Discromat.wordpress.com – demers pentru obţinerea dreptului de a fi şofer amator pentru discromaţii români. De asemenea, face parte din grupul Societatea Clujeană de Apologetică care a iniţiat blogul Soclu.org (nu se poate să nu ne atragă atenţia că unul dintre ei “a studiat câte puţin despre coleoptere edafice, nannoplankton calcaros badenian”).

Cred că doar de două ori în viaţă mi s-a întîmplat să mai am parte de o aşa excelentă colaborare tensionat-armonioasă precum cu Vasile Tomoiagă (care mă ajută, cu multă răbdare, să mă acomodez tot mai mult cu chestiunile tehnice ale blogging-ului) – cu Daniel Mănăstireanu la revista electronică Adoramus (şi Perspective), acum cîţiva ani, şi cu un prieten din tinereţe cu care cîntam ore în şir la chitară pe scara blocului.

2 răspunsuri to “Vasile Tomoiagă”

  1. Despre evanghelici și adresele bisericilor evanghelice « România Evanghelică Says:

    […] oameni dispuși să se implice în mod consistent, cel mai relevant exemplu, în cazul meu, fiind Vasile Tomoiagă de la Clujul […]

  2. Rusalii postfuneralii – 7 iunie 2009 « Providenţa Oradea Says:

    […] – nr. 119 Text: Carmen Gabril Muzica: Iulian […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: