Turul blogurilor – august 2008

Nu, august (nici iulie) nu a fost, pentru blogosfera evanghelică, o lună a “hibernării de vară”, cum “inexact” se opinionează Marius Cruceru într-un interviu. Este de ajuns să prezint cîteva dintre foarte interesantele articole de pe blogul lui Dănuţ Mănăstireanu ca să arăt cît de dinamică a fost această lună estivală.

Baptiştii ruşi au rămas tot sovietici – sub acest titlu incitant, neobositul blogger ieşean prezintă o serie de 5 articole, în contextul apostrofării arhiepiscopului baptist georgian Malkhaz Songulashvili – pentru îndrăzneala de a se fi abătut de la linia oficială a Moscovei – de către Pavel Belkov, unul dintre liderii baptişti ruşi. “Când te apropii atât de mult de crucificare, nu poţi să nu ceri iertare” am putea intitula, cu mult fior, răspunsul creştinesc al arhiepiscopului baptist.

Seria de articole Mişcarea de înnoire evanghelică din Biserica Apostolică Armeană este de asemenea una foarte interesantă, mai ales prin unicitatea informaţiilor – nu ştiu să existe undeva în blogosfera evanghelică astfel de informaţii, prezentate cu eleganţă de Dănuţ Mănăstireanu.

Pe acelaşi blog ni se semnalează un Tabel cu unii intelectuali mai activi din cultele neoprotestante – o sinteză întocmită în 1986 de un inspector responsabil cu cultele neoprotestante, publicat în cartea Neoprotestanţii din Transilvania în timpul regimului comunist, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2007.

La moartea celebrului disident, Alexandr Soljeniţîn, Profetul e un articol care, printre altele, ne face să ne reînnoim memoria (deseori scurtă):

“Ca şi Richard Wurmbrand, care a plecat în Vest cam în aceeaşi perioadă, Soljeniţin a încercat să conştientizeze democraţiile cu privire la natura demonică a ideologiei comuniste, pretins umanistă, care făcuseră deja nenumărate victime şi produsese enorme suferinţe în ţările controlate de sovietici.”

Tot un exerciţiu de memorie e şi articolul (cu poze) Beniamin Fărăgău împlineşte 60 de ani despre “unul dintre cei mai importanţi învăţători de Biblie pe care îi au evanghelicii români”.

Blogul Persona al lui Dănuţ Mănăstireanu este, aşadar, atît de bogat şi interesant, încît şi dacă 100 de bloguri evanghelice nu ar fi afişat nimic în august, tot am fi avut destul de citit şi de reflectat.

Precum altădată (2007-2008) Pătrăţosu Marius Cruceru crea un fenomen fascinant în blogosfera evanghelică, şi nu numai, Blogul Anului în 2008 este, evident, cel care nu ne-a lăsat să “hibernăm estival”: danutm.wordpress.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: