Iosif Ţon

Radu Gheorghiţă: “Unul dintre părinţii spirituali ai multor generaţii tinere de teologi evanghelici din România. Oricine a stat sub învăţătura domniei sale a rămas permanent marcat de rolul fundamental pe care Scripturile le-au avut în viaţa, lucrarea şi învăţătura celui care, în repetate şi diverse moduri, îi chema pe creştini la o viaţă caracterizată de ‘biblicizarea minţii’.”

Octavian Baban: “Predicile sale, de-a lungul timpului, au reuşit să motiveze mulţi ascultători la o viaţă sfîntă, mai practică, să le deschidă perspectiva unei noi dedicări. În anii ’70, mesajele dumnealui prezentate în limbaj contemporan, sugestiv, cum ar fi, de exemplu, Ghedeon şi examenele, sau Samson şi alegerile etc., sau studiile traduse din lucrările misionarului Stanley Jones au reuşit să motiveze şi să entuziasmeze nenumăraţi tineri, care au descoperit plăcerea de a studia Biblia, nevoia de a cugeta teologic şi crucial asupra vieţii lor, de a căuta prezenţa lui Dumnezeu în rugăciune şi disciplină spirituală, de a se pune la dispoziţia lui Dumnezeu.”

Danuţ Mănăstireanu: “În anii şaptezeci viaţa mea, ca şi a multor tineri evanghelici din România a fost marcată în mod decisiv de disidenţa religioasă iniţiată de Iosif Ţon, la revenirea sa în ţară după studiile teologice făcute în Anglia. […] M-am reîntîlnit apoi cu Iosif Ţon în alte momente ale vieţii, fie pentru a contribui la proiecte asupra cărora eram de acord în acel moment, cum ar fi activitatea didactică la Universitatea Emanuel din Oradea sau simpozionul dedicat lui Carl Henry, fie pentru a discuta subiecte asupra cărora aveam opinii divergente, cum ar fi angajarea ecumenică şi dialogul cu ortodoxia. În ciuda acestor dispute, care au căpătat uneori note acute şi mi-au produs nu de puţine ori dureri sau dezamăgiri, mi-am păstrat întotdeauna un respect neştirbit pentru acest frate mai mare, pe care îl socotesc în continuare a fi cel mai important lider evanghelic din România, după Richard Wurmbrand.”

Azi, 30 septembrie, Iosif Ţon împlineşte 74 de ani. La mulţi ani!

De n-ar fi fost Domnul de partea noastră,
când s-au ridicat oamenii împotriva noastră,
ne-ar fi înghiţit de vii. (Psalmul 124:2)

Un răspuns to “Iosif Ţon”

  1. Un baptist român la Oxford – interviu cu Grațian Bochiș | Revista Confesionala Says:

    […] Mama mea m-a încurajat să studiez la Oxford, unde studiase și predicatorul ei preferat, Iosif Țon. Eu n-am prea crezut o să ajung la Oxford, dar am încercat, fără prea mare elan. M-au acceptat […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: