Trei citate (18)

John Ortberg, Când se încheie jocul, totul se întoarce în cutie, Editura Scriptum, Oradea, 2008

“Una din modalităţile prin care ţinem scorul este comparaţia. Psihologii spun că la oameni se manifestă trei tipuri de comparaţie. Ei compară situaţia lor cu a celor care o duc mai bine decît ei – comparţaie ascendentă ; cu cei aflaţi la acelaşi nivel cu ei – comparaţia laterală ; şi, în ultimul rînd, cu cei care o duc mai rău decît ei – comparaţie descendentă. Fiecare dintre aceste trei tipuri de comparaţie îşi are propriile pericole: primul generează invidie, cel de-al doilea competiţie, iar cel de-al treilea aroganţă.”

“Ceea ce face ca acest fotoliu să fie atît de periculos nu sînt lucrurile pe care le faci în timp ce stai în el. În schimb, este vorba de lucrurile pe care nu le faci, de relaţiile pe care nu le aprofundezi niciodată, de oamenii aflaţi în nevoi pe care nu îi slujeşti niciodată – pe care nici măcar nu îi vezi niciodată. Este vorba de rugăciunile pe care nu le spui niciodată, de gîndurile nobile pe care nu le ai niciodată, de aventurile pe care nu le întreprinzi niciodată. Este vorba de cursele la care nu participi niciodată, de rîsetele de care te privezi şi de lacrimile pe care nu le verşi. Tu ai fost creat pentru ceva mai măreţ decît o viaţă în fotoliu. Fotoliul s-ar putea să fie cel mai periculos obiect din casa ta.”

“Un bărbat pe nume Isus merge la Ierusalim. În Vinerea Mare, cei care erau la putere pe pămînt L-au judecat, L-au condamnat, L-au biciuit şi L-au bătut, L-au batjocorit şi L-au dispreţuit, L-au ţintui pe o cruce ca să moară şi L-au aruncat într-un mormînt ca să putrezească aşa cum putrezeşte orice trup uman de cînd a intrat moartea în această lume deplorabil de întunecată. Oamenii aceia le spuneau tuturor: ‘Asta e tot, prieteni! Spectacolul s-a terminat! E timpul să vă duceţi acasă. Şah mat.’ Însă ei s-au înşelat. Într-o zi totul se va întoarce în cutie. Poate că în viaţa aceasta ai crezut că eşti Stăpînul Tablei de Joc. Sau poate că ai jucat rolul unui pion. Lucrurile materiale şi titlurile şi lucrurile care sînt considerate o mare bogăţie în acest joc nu înseamnă de fapt chiar atît de mult. Însă nu dispera. Trăieşte înţelept. Regele mai are de făcut o mutare.”

Un răspuns to “Trei citate (18)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: