Turul blogurilor – octombrie 2008

Penticostalul

La 1 an de la lansarea blogului Penticostalul, ca reacţie la hotărîrea Cultului Penticostal din 8-9 August 2007 intitulată “Principii şi direcţii pentru întărirea disciplinei şi climatului duhovnicesc în biserici”, pastorul Laurenţiu Balcan din Oneşti semnala situaţia (cel puţin) ciudată în care ar putea ajunge de a i se desface contractul de muncă de către Filiala Suceava. În reflecţiile ocazionate de împlinirea unui an de blogging, combinate cu “regrete” şi “ameninţări”, pastorul penticostal se confesa: “Mă văd nevoit să recunosc că protestul meu nu a produs schimbările pe care le-am aşteptat.” Şi încheia… “apocaliptic”: “Dacă nimeni nu poate spune adevărul în Cultul Penticostal fără a fi mazilit şi înlăturat din scenă, atunci cred că suntem într-o situaţie fără ieşire.”

Iată încă un paragraf care merită citit pe îndelete, de 3 ori, şi nu numai de către penticostali:

“În Cultul Penticostal se petrec lucruri care trebuie condamnate urgent. Încercarea unor grupuri izolate de a condamna anumite abuzuri s-au soldat, aproape întotdeauna, cu eşecuri. Nu avem pârghii ‘legale’ pentru a acţiona împotriva abuzurilor şi pentru a le combate. Statutul Cultului e făcut în aşa fel încât să împiedice ‘răzvratirea’ şi să permită perpetuarea mediocrităţii. Nu există o dare de seamă autentică – a celor ce au funcţii reprezentative – faţă de alegători. Nimeni nu-şi asumă responsabilitatea pentru eşecurile şi greşelile făcute. De aceea este imperios necesar să aibă loc o revizuire a Statutului, care să urmărească descentralizarea, separarea conducerii Comitetului Executiv de cea a Consiliului Bisericesc, limitarea numărului de mandate, interzicerea cumulului de funcţii etc.”

Rotunjiri

Nu doar Penticostalul a sărbătorit 1 an de blogging, ci şi inethos, care, cu această ocazie, a prezentat cîteva reflecţii despre ce a învăţat în acest prim an de blogging.

Blogul lui Ionatan Piroşca, cunoscutul poet evanghelic care a primit în această toamnă carnetul de membru în Uniunea Scriitorilor din România, a trecut pragul de 100.000 de vizite.

La fel şi shalomshalom, unul dintre cele cîteva bloguri evanghelice din Top 100 WordPress.

La 6 luni de la lansare, blogul România Evanghelică a înregistrat, în luna octombrie, două recorduri: cel de vizite (peste 7.500) şi cel de postări (peste 140).

Evanghelicii şi gîndirea ideologică

Că evanghelicii (din SUA) sînt de partea republicanilor este un fapt cunoscut, dar nu îndeajuns dezvăluit e faptul că, în exprimarea opţiunii lor (religios-)politice, evanghelicii ajung să exagereze în anatemizarea părţii adverse, în activismul şi discursul de tip negativ (în dauna celui pozitiv). Mai mult, gîndirea critică se diluează în astfel de momente cu miză electorală şi apar tot mai multe semne ale gîndirii ideologice (inclusiv pe bloguri, mai ales în luna octombrie), de tip “cine nu e cu noi e împotriva noastră”. Astfel, nu de chestiunea politică e vorba, ci de cea ideologică (care îi face pe destui evanghelici să profereze insulte, sau cel puţin antipatii profunde, la adresa celor care nu îşi manifestă sonor ACELEAŞI convingeri).

Iată că am şi făcut introducerea la articolul pe care intenţionez să-l scriu cu ocazia electoralelor americane, pe blogul România Evanghelică: Evanghelicii şi gîndirea ideologică sau Cum devin evanghelicii din SUA prostuţi (cel puţin) o dată la patru ani.

Un răspuns to “Turul blogurilor – octombrie 2008”

  1. violeta shalom Says:

    Multumesc.
    Si peste putin timp, in ianuarie, Shalom – Jurnal de Pace va implini 1 an.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: