Biserica Baptistă Sfânta Treime din Deva

devabapt

Duminică, 7 decembrie, Biserica Baptistă Sfânta Treime din Deva aniversează 100 de ani de mărturie creştină baptistă în Deva, pe site-ul bisericii fiind menţionată prima apariţie a baptiştilor în Deva în 1908 (fără detalii).

Alexa Popovici, în Istoria baptiştilor din România 1856-1989 (2007), menţionează că în 1918 a pătruns credinţa baptistă în Deva, cînd s-a înfiinţat o biserică baptistă – “Meritul îl are Ilie Mârza, care s-a mutat de la Săcărâmb-Codru la Deva, unde a întemeiat o baptistă.”

Ioan Bunaciu, în Istoria răspîndirii credinţei baptiste (1997), scrie că biserica “a fost înfiinţată de Mîrza Ilie în 1923 şi el a păstorit-o până în 1954”.

Site-ul bisericii precizează: “Primul pastor – Ilie Mîrza ordinat în 1924”.

În Istoria bisericilor baptiste din România (2006), Ioan Bunaciu oferă detalii despre Ilie Mârza şi Biserica baptistă din Deva:

“Biserica Baptistă din Deva nu s-a deschis până în anul 1923, odată cu stabilirea în localitate a pastorului Mârza Ilie, proaspăt absolvent pe atunci al Seminarului Teologic Baptist din Bucureşti, biserica fiind formată la început din 17 membri. Plin de râvnă pastorală, Mârza Ilie a câştigat pe mulţi pentru Cristos, astfel că, la 15 august 1925, pastorul Covaci Ioan boteza aici 13 persoane, iar în anul 1926, 22 de persoane.”

Florentina Pop, strănepoată a lui Ilie Mîrza, scrie pe blogul Jurnalul Florentinei:

“După terminarea Seminarului, în 1923, a fost repartizat ca pastor la biserica din Simeria, Deva şi împrejurimi. La Deva erau doar 6-7 surori care se adunau într-o casă închiriată, pe strada T. Maiorescu, casă în care locuia, tot cu chirie şi o soră bătrână văduvă împreună cu cele două fiice, Lucreţia şi Maria. Mârza a cumpărat această casă pentru el şi a amenajat din două camere o sală pentru biserică. În 24 ianuarie 1924, Maria (una din fiicele văduvei) avea să-i devină soţie. Împreună au avut 5 copii (un băiat şi 4 fete), care trăiesc toţi şi îl urmează toţi pe Christos. Una dintre fiicele lor este bunica mea (Oargă Lidia). Astfel în anul 1923 a înfiinţat la Deva Biserica Baptistă cu doar 7 membri în propria lui casă, care a funcţionat acolo până în 1942, când s-a ridicat noua clădire a bisericii. În lucrarea sa de misiune, pe lângă biserica din Deva, a mai înfiinţat şi alte biserici baptiste în împrejurimile Devei (Bârsău, Nojag, Vărmaga, Teliuc, Voia, Mada, Balşa, Hondol, şi altele).”

Ioan Bunaciu: “Pastorul Ilie Mârza a avut un rol important în organizarea bisericilor baptiste din judeţul Hunedoara, mai ales după stabilirea sa la Deva în anul 1924. Om simplu, dar inimos, a dus vestea bună a Evangheliei în satele hunedorene, îndurînd numeroase prigoniri din partea autorităţilor. A suferit şi bătăi, în urma uneia dintre ele şi-a pierdut ochiul; totuşi, a continuat să ducă mesajul mântuirii timp de 50 de ani, ca pastor şi preşedinte al Comunităţii Baptiste de Alba Iulia, de Hunedoara, şi ca vicepreşedinte al Uniunii Baptiste.”

Al doilea pastor (1954-1990) a fost Lazăr Aurel, ginere al lui Ilie Mârza. Sub pastoraţia lui biserica a ajuns la 700 de membri.

Al 3-lea pastor: Timotei Rusu, ordinat în 1993.
Al 4-lea pastor: Remus Groze, ordinat în 2001.

Actuala clădire a bisericii, cu o capacitate de 1300 de locuri, a fost inaugurată în 1996.

Un răspuns to “Biserica Baptistă Sfânta Treime din Deva”

  1. Au trecut 100 de ani… Biserica Baptistă “Sfânta Treime” din Deva « Hunedoara Evanghelică Says:

    […] mişcarea baptistă din Deva poţi citi mai multe pe România Evanghelică şi în Jurnalul […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: