Turul blogurilor – noiembrie 2008

Electorale americane

Cu ocazia alegerilor din SUA s-a putut observa pe blogurile evanghelice o creştere a numărului de articole referitoare la acest eveniment. S-a putut observa şi un fenomen regretabil – destui evanghelici români din SUA şi-au exhibat nu doar preferinţele (religios-)politice, ci şi obsesiile (cu accente ideologice), antipatizîndu-i pe TOŢI cei care nu împărtăşesc sonor opţiunile “conservatoare” (a se citi: republicane).

Nu vom găsi însă pe nici un blog al vreunui evanghelic român o analiză consistentă a electoralelor americane, cum nu vom găsi nici un articol sincer şi remarcabil al cuiva care să-şi exprime convingerile (cu respect faţă de cititori). În schimb, bloggingul evanghelic de comentariu prezintă destule faţete ale fenomenului electoral (în conexiune cu tematică religioasă). Am prezentat cîte un paragraf din 14 articole în postările Din Blogosfera evanghelică – noiembrie (1) şi Din Blogosfera evanghelică – noiembrie (2).

Îmi exprim, ca şi în alte ocazii, regretul că mediul evanghelic a mai pierdut încă o ocazie de dezbatere autentică şi de formare de maniere dialogale.

Parlamentari evanghelici

O altă dezbatere benefică s-ar fi putut isca în jurul participării evanghelicilor la electoralele din România. Cum Pătrăţosu nu mai agită spiritele, nu a mai fost “un viu schimb de păreri şi deosebite”. S-a ratat încă o şansă de dezbatere. Pastorul penticostal Laurenţiu Balcan, cunoscut blogger (şi pentru reacţiile sale virulente la adresa intruziunii politicii în viaţa eclesială), a scuturat puţin pomul, dar fructele nu s-au copt. Tot cu Crăciunul şi Paştele rămînem. Şi cu Adunarea Generală, desigur. Altfel, mediul evanghelic, suprasaturat de conferinţe, nu pare a fi doritor de dezbateri autentice, nici pregătit pentru evenimente memorabile.

Ionel Tuţac a anunţat, pe lista de discuţii Roboam, care sînt parlamentarii evanghelici aleşi în urma votului din 30 noiembrie:

Lucian Riviş Tipei (penticostal) – Arad
Nicolae Jolţa (penticostal) – Bihor
Orest Onofrei (baptist) – Suceava
Marius Cristian Dugulescu (baptist) – Timiş
Gheorghe David (penticostal) – Timiş
Mircea Lubanovici (penticostal) – SUA

La care mai trebuie adăugat Iosif Veniamin Blaga PDL (primar Orăştie, baptist).

Cine sunt penticostalii?

Blogul lunii noiembrie este penticostalul.wordpress.com.

Cele 12 postări din luna noiembrie de pe blogul pastorului penticostal Laurenţiu Balcan au adunat peste 100 de comentarii.

De reţinut seria de 3 articole Cine sunt penticostalii?, din care aflăm lucruri interesante despre penticostalii din România şi din lume. Iată un exemplu:

“Formula ‘penticostali / carismatici’ e ca o umbrelă sub care se adăpostesc sute de grupări creştine ce practică darurile spirituale. Termenul îi cuprinde atât pe ‘penticostalii clasici’, dar şi pe ‘neo-penticostali’. Neo-penticostalii sunt protestanţii carismatici, catolicii carismatici, dar şi evanghelicii din ‘al treilea val’ care lucrează cu darurile spirituale. Deci ‘familia penticostală’ este destul de diversificată şi controversată. Nu există conceptul de ‘uniformitate’ în penticostalismul mondial, poate cu excepţia noastră, a românilor, care promovăm uniformitatea, nu unitatea. Şi tocmai acesta e, probabil, unul dintre motivele pentru care mişcarea penticostală / carismatică experimentează creşteri numerice semnificative.”

Billy Graham

Cunoscutul evanghelist Billy Graham a împlinit 90 de ani în 7 noiembrie. Acesta ar fi trebuit să fie subiectul nr. 1 pe blogurile evanghelicilor români (nu electoralele americane). În articolul Billy Graham – 90, Emi Pavel aminteşte că “John Piper a scris recent poate cea mai succint-completă biografie a lui Billy Graham”. În engleză.

În româneşte nu am găsit un articol care să prezinte pe scurt biografia şi lucrarea lui Billy Graham. Nu ştiu să existe o carte în româneşte, măcar de 50 de pagini, de popularizare a personalităţii lui Billy Graham. (Cum nu există în româneşte o astfel de carte de popularizare a personalităţii lui Richard Wurmbrand, de la a cărui naştere se vor împlini 100 de ani în 2009.) Atunci nu trebuie să ne mire faptul că unul dintre cei mai celebri americani în viaţă nu este menţionat în Dicţionarul Enciclopedic (al românilor) – volumul II D-G a apărut în 1996 la Editura Enciclopedică.

1 an de blogging

În 2008 blogosfera evanghelică s-a maturizat. Atît în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea articolelor, cît şi distanţa critică (de autoanaliză) cel puţin cu ocazia împlinirii a unui an de blogging.

vaisamar

“Iată ce învăţăminte am tras la sfârşitul unui an de activităţi blogosferice. […]
– Că şi blogul este ‘deşertăciune şi goană după vânt’, dacă nu este făcut să aducă un folos duhovnicesc altora (iar majoritatea sunt făcute preponderent pentru a satisface nevoia de afirmare a ‘propritarului’). ’Suptsemnatul’ parţial included!
– Că vanitatea omenească sucombă adesea în faţa subiectelor controversate şi cu „sămânţă de scandal”. Iarăşi ’suptsemnatul’ parţial included!
– Că trebuie să luăm distanţa (auto)critică faţă de propriul blog, pentru a nu-l transforma într-un mic idol pe care să-l veneram în taină (sau chiar la vedere).”

danutm

“Am descoperit cu surprindere, bloguind, că uneori este mai uşor să porţi un dialog civilizat şi raţional cu scepticii şi ateii, decât cu cei credincioşi, fie ei sinceri sau închipuiţi. Spaţiul religios suferă, din păcate, într-o măsură mai mare decât cel secular, de incapacitatea funciară de a comunica în mod substanţial şi semnificativ cu „celălalt”, oricare ar fi acela. Alteritatea este privită de omul religios de la noi, indiferent de culoarea confesională, ca o ameninţare care trebuie eliminată, fie prin violenţă, fie prin batjocură, fie prin ignorare.”

calatorru

“Sper ca viaţa să mă inspire şi anul acesta şi să pot descrie cu ajutorul poeziei trăirile mele cu întreaga lor varietate izvorâte din lupta cu viaţa, din relaţiile mele cu cei apropiaţi mie, din relaţia cu voi, din relaţia ce o am cu Dumnezeu (prietenia dintre noi, sau ‘trântele’ ce le avem câteodată). Totuşi sper să nu cad în extremă (pentru că sunt cam extremist de felul meu) şi blogul să-mi slujească mie, nu eu lui, eu să-l stăpânesc, nu el pe mine, pentru că deja s-a dovedit că şi blogging-ul poate fi letal după cum scrie Mediafax.”

mtipei

“Dacă mă uit în urmă, scrutând orizontul de dincolo de cele 365 de zile, mă simt ca un puştan desculţ, cu călcâiele bătătorite de piatra care îşi scoate la iveală colţii, prin pătura moale şi groasă a prafului de pe uliţă şi se uită cu jind la domnişorii de bani gata, care umblă îmbrăcaţi în costume scumpe, cumpărate de la oraş. Le admiră cu reverenţă ghiozdanele de piele, în care aceştia au cărţi cu fotografii colorate, caiete cu foi albe şi tot felul de alte lucruri, pe care el, le râvneşte mai mult decât orice pe lume. Dar nu poate decât să se întoarcă repede la cercul lui zgomotos, pe care îl aleargă cât cuprind uliţele şi cît ţine ziua de lungă. Ajuns într-un târziu la costum şi la ghiozdanul cu cărţi, caiete şi la acele lucruri mult râvnite, constată că, între timp, cei pe care îi admira odată s-au schimbat şi ei. Unii şi-au cumpărat biciclete, alţii scooter, alţii maşină sau computer. Într-un final, înţelept, îşi dă seama că singura lui competiţie reală este el însuşi.”

In memoriam

În noiembrie au avut loc accidente de maşină în care au murit tineri evanghelici din Suceava, Oradea, Baia Mare.

Pe bloguri au apărut anunţuri despre funeralii şi chiar articole dedicate unor astfel de tineri plecaţi dintre noi. Iată cîteva cuvinte scrise de Emma Mocan în memoria lui Emanuel Sălăgean:

“L-am cunoscut pe Manu 1901 zile, acum 1908 zile, într-o perioadă foarte veselă a vieţii mele. L-am cunoscut într-o seară ploioasă de toamnă, pe strada unde locuia. L-am cunoscut ca un om bucuros şi entuziast, visător, optimist şi mereu zâmbăreţ. În toate zilele şi nopţile care au urmat acelei întâlniri am consumat împreună papanaşi şi supe la Syrano, ceaiuri, mici şi secrete, ambiţii şi cadouri, vise, smsuri, minute şi ore, revelioane şi petreceri, bârfe şi frământări, supărări şi iertări, flori… şi cactuşi. Manu dorea mereu să fie prezent, dar oriunde era prezent exista un alt prezent paralel la care ar fi vrut să ia parte. Niciodată nu scapa nimic, şi de fiecare dată când pierdea un eveniment, făcea dintr-o mică ratare o mică dramă. Manu trăia mereu la maxim, şi dacă ar fi putut trăi două-trei vieţi paralele, foarte posibil ar fi făcut-o. (Dacă Manu ar putea răspunde acestor rânduri, probabil m-ar contrazice). Dar tocmai pentru că încerca atât de tare să fie ‘peste tot’, îmi place să cred că Manu a trăit mai mult decât ‘aici şi acum’, a trăit mai multe ‘aiciuri’ şi ‘acumuri’ în acelaşi timp. Poate a trăit în 25 de ani câţi alţii în 47.”

2 răspunsuri to “Turul blogurilor – noiembrie 2008”

 1. DanutM Says:

  Draga Alin,
  Cred ca in principiu ai dreptate in aceasta analiya legata de preyenta alegerilor in blogurile evanghelice.
  Un lucru insa nu inteleg. Daca tot ai facut aceasta observatie, de ce nu scrii tu un articol pe aceasat tema, mai ales ca efectele elegerilor inca persista. Sunt sigur ca vei avea ceva semnificativ de spus. Iar noi vom comenta cu veselie :-) – nu sunt sigur insa daca si cu competenta :-(
  Sa fii iubit, ca lumea e plina de urâtori, inclusiv pe coclaurii evanghelici.

 2. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: