Din blogosfera evanghelică – decembrie (1)

Trei bloguri pe care mi-aş dori să le citesc mai des (în fiecare zi):

Blog.punctul.com – blog interesant, reflexiv, ludic
Moldovacrestina.net – blog pragmatic, concis, lucid
Vaisamar. wordpress.com – blog intelectual, elaborat, ductil

Blog.punctul.com

Citesc zilele trecute pe blogul lui Emi Pavel (acum cîţiva ani redactor-şef la RVE Bucureşti): “Acest articol n-ar fi existat dacă nu m-ar fi zgândărit Alin Cristea”.

Ţin să precizez că e vorba de zgîndărit în sens pozitiv – i-am propus lui Emi Pavel să scrie un articol despre alegerile din SUA pentru revista confesional@. A rezultat un articol postat în 2 episoade (9 şi 10 decembrie).

Cazanul cu vorbe

“Pentru evanghelici votul nu a fost uşor. Pentru cei care au dorit păstrarea unui standard moral, a fost imposibil de găsit candidatul care să dea siguranţă împlinirii şi realizării competitive a principiilor care au format o scară de valori moral-biblice. Din această cauză, nici unul din candiaţi nu a putut satisface confortabil principiile creştine. Şi atunci s-a mers la vot cu gândul de a alege ceva cât de cât bun, dar neconform standardului. Şi aici cred că evanghelicii au pierdut…pentru că s-au lăsat amestecaţi într-un compot de fructe în care s-a pus prea mult conservant iar reacţia chimică a rezultat într-un miros plăcut dar un gust amar. […]

În partea evanghelicilor are loc şi un alt fenomen important. O schimbare sau o predare de ştafetă la nivelul lidershipului…Falwell şi James Kennedy au murit, Pat Robertson, bătrân şi el, a dat temporar senzaţia de lider dar nu s-a impus niciodată, Dobson şi Colson sunt voci respectate dar puţini mai iau în considerare punctul lor de vedere… teleevangheliştii carismatici colorează atmosfera cu entuziasmul lor spiritual dar nu au destul greutate pentru a capta atenţia oamenilor care iubesc şi aleargă după un echilibru. Astfel, personaje precum Rick Warren cu modelul de success al unei biserici care vrea să rezolve problemele umanităţii, scos pe piaţa cărţii ca un mare autor – deşi şi el recunoaşte că sunt în SUA cărţi mai bune decât celebra ‘Viaţa Condusă de Scopuri’, care meritau promovate – este privit de toţi ca fiind o soluţie a unei noi abordări evanghelice faţă de provocările contemporaneităţii. Ideea sa de a-i aduce faţă în faţă în biserica sa pe cei doi candidaţi prezidenţiabili a punctat în favoarea desemnării sale ca următorul prim-evanghelic al SUA. Procuparea însă mai mult cu drepturile civile ale omului decât cu lucruri care ţin de veşnicia sufletului uman mi-au dat senzaţia că şi el se ocupă mai mult de efecte decât de cauză.”

Moldova Creştină

Blogul lui Vasile Filat, lansat în aprilie 2007 are o dinamică remarcabilă, mai ales prin subiectele variate abordate şi răspunsurile pragmatice pe care le dă unor chestiuni de interes general. 9 articole au peste 1.000 vizite, dintre care 3 au peste 2.000 de vizite.

Mi-a reţinut atenţia articolul Cum să răspunzi nebunilor, care porneşte de la textul din Proverbe 26:4-5:

Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu semeni şi tu cu el. – Răspunde însă nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înţelept.

Ei bine, sfatul lui Vasile Filat este… varianta a treia:

“Varianta a treia este cea mai grea, pentru că trebuie să dai un astfel de răspuns, încât să nu te asemeni cu nebunul şi în acelaşi timp nici el să nu se creadă înţelept acţionând mai departe cu răutate şi împrăştiind nebunia.”

Pentru dibuirea variantei a treia ne este dat exemplul lui Isus:

Isus S-a dus la Templu; şi, pe când învăţa pe norod, au venit la El preoţii cei mai de seamă şi bătrânii norodului, şi I-au zis: “Cu ce putere faci Tu lucrurile acestea, şi cine Ţi-a dat puterea aceasta?” Drept răspuns, Isus le-a zis: “Vă voi pune şi Eu o întrebare; şi dacă-Mi veţi răspunde la ea, vă voi spune şi Eu cu ce putere fac aceste lucruri. Botezul lui Ioan de unde venea? Din cer, sau de la oameni?” Dar ei vorbeau între ei şi ziceau: “Dacă vom răspunde: ‘Din cer’, ne va spune: ‘Atunci de ce nu l-aţi crezut?’ Şi dacă vom răspunde: ‘De la oameni’, ne temem de norod, pentru că toţi socotesc pe Ioan drept prooroc.” Atunci au răspuns lui Isus: “Nu ştim!” Şi El, la rândul Lui, le-a zis: “Nici Eu nu vă voi spune cu ce putere fac aceste lucruri.” (Matei 21:23-27)

Un alt articol interesant din luna decembrie este Ce spune Biblia despre sportul de performanţă?, în care Vasile Filat consideră că “sportul este o unealtă eficientă pentru a duce Evanghelia la oameni”:

“Eu sunt sportiv şi am folosit sportul de performanţă pentru a duce Evanghelia la oameni. Am fondat clubul de Taekwon-Do ‘Stolas Leukas’ unde mulţi băiaţi şi fete au cunoscut pe Domnul Isus şi viaţa veşnică prin studierea Sfintelor Scripturi şi astăzi ei duc mesajul Evangheliei în acelaşi fel în Moldova şi în alte ţări. Prin mila Domnului mi-a fost oferită posibilitatea să învăţ, să încurajez şi să ajut şi alţi sportivi de performanţă care astăzi folosesc sportul lor cum ar fi baschet, fotbal, box pentru a vesti Evanghelia. În vederea aceasta am început şi o facultate de Misiune prin Sport la Institutul de Studii Biblice Inductive din Moldova şi am publicat unele articole pe portalul http://www.moldovacrestina.net unul din ele fiind 10 principii de bază pentru succesul lucrării de evanghelizare şi ucenicie prin sport.”

Vaisamar

Blogul lui Emanuel Conţac, un tînăr penticostal care predă la Institutul Penticostal din Bucureşti (care a tradus pentru editura Humanitas cartea Surprins de bucurie de C.S. Lewis), are o droaie de articole consistente, cărora regret că nu apuc să le acord mai mult timp de lectură şi reflecţie.

Din al doilea episod Între imposibil şi posibil am reţinut, referitor la textul din Evrei 5:11-6:20, următoarele:

“De ce aud atât de des citat versetul cu ‘este imposibil’ şi atât de rar (de fapt, deloc), versetul cu ‘suntem convinşi de lucruri mai bune în ce vă priveşte’? De ce este atât de dezechilibrată folosirea acestui pasaj (numai pentru a-i ‘confirma’ pe oameni în imposibilitatea restaurării, dar nu şi pentru a-i ‘confirma’ în posibilitatea unui rod bogat)?

Autorul cărţii Evrei chiar asta face. Le readuce aminte destinatarilor că Dumnezeu cunoaşte (1) lucrarea lor pentru El, (2) dragostea de care au dovadă, (3) slujirea lor din trecut şi din prezent faţă de sfinţi.”

De asemenea, recomand scurtul articol, referitor la textul din 1 Timotei 4:7-8, intitulat Antrenament spiritual (3 decembrie):

Gymnasia (termen tradus de Cornilescu prin ‘deprindere’) înseamnă ‘exerciţiu fizic’ (la palestră, locul rezervat pentru asemenea activităţi). Grecii, mari căutători ai frumosului (fizic şi lăuntric), puneau preţ pe proporţionalitatea trupului şi deci pe gymnasia (antrenamentul fizic). Sf. Pavel nu contestă în mod absolut valoarea acesteia, ci o pune la locul cuvenit: gymnasia fizică are un folos mic, rezervat exclusiv vieţii de aici. În schimb, eusebeia (evlavia/pietatea/religiozitatea practică) are un folos dublu: atât pentru viaţa de aici cât şi pentru cea de dincolo. Pentru Apostol, eusebeia (evlavia) este echivalentul ‘antrenamentului spiritual’. Altfel spus, fitness-ul clasic nu prea are valoare în comparaţie cu ‘fitness-ul spiritual’ (care are în vedere atât viaţa de aici cât şi eternitatea).”

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 răspunsuri to “Din blogosfera evanghelică – decembrie (1)”

 1. Preot Vasile Filat Says:

  Dragă Alin,

  Mulţumesc pentru aprecierea dată blogului pe care îl administrez. Dumnezeu să te binecuvânteze.

 2. pax Says:

  Oare cind ai timp de atita informare,blogareala?
  Exista un secret?
  Eu abia citesc emailurile si 4-5 bloguri.
  Felicitari.

 3. Alin Cristea Says:

  Desigur, în orice activitate umană există… (cel puţin) un secret. Doar UNII gimnaşti ajung campioni, doar unii predicatori sînt celebri, doar unele firme îşi permit să plătească reclamă la televizor. Se folosesc concepte precum: experienţă, profesionalism, munca în echipă, viziune, artă managerială etc.

  Şi, desigur, nu e vorba de faptul că „avem timp”, ci de faptul că „ne facem timp”.

  Amintesc, cu această ocazie, cîţiva parametri ai stilului meu:

  – MOTIVAŢIA – aceasta contează foarte mult pentru a „ne face timp”. Cu regrete observăm că instituţiile religioase care deţin informaţii nu se omoară să le şi facă să circule, astfel că apar iniţiative private ale unor voluntari care îşi îmbunătăţesc tehnica de lucru de la lună la lună. Mă refer în primul rînd la Reţeaua România Evanghelică (19 bloguri).

  ENTUZIASMUL – nu avem parte de entuziasm în fiecare zi, uneori chiar avem perioade negre în viaţă, însă atunci cînd sîntem surprinşi în mod plăcut de anumite evenimente şi atitudini doza de entuziasm creşte. Această doză contează foarte mult pentru situaţiile cînd acceptăm noi provocări. Entuziasmul poate înlocui o parte din lipsa de experienţă.

  RELAŢII – anumite activităţi (precum editarea unei reviste electronice) nu pot avea loc fără iniţierea şi cultivarea relaţiilor. Anul trecut nu ştiam mai nimic despre tehnica bloggingului. De atunci am lansat 15 bloguri (şi mai am încă, tot atîtea, altele înscrise). Am învăţat pe parcurs (mă las NEVOIT să învăţ). Dar nu aş fi putut face atîtea dacă nu m-ar fi ajutat amici, pe unii îi cunosc doar de pe Internet.

  Am scris despre benefica colaborare cu Vasile Tomoiagă (Clujul Evanghelic – blog care a apărut la provocarea pe care i-am făcut-o anul trecut) – printre altele acum vreo 3 luni m-a ajutat să învăţ să folosesc Google Reader, astfel că acum (cînd lista blogurilor evanghelice se apropie de 500, iar cea a site-urilor evanghelice de 1.000) monitorizez automat blogosfera evanghelică, care produce zilnic circa 100 de postări.

  SELECŢIA – sînt obişnuit să lucrez cu multă informaţie (de mulţi ani) şi să fac selecţii (sînt un bun selecţionar, scriam cîndva). Pe biroul meu sînt o droaie de reviste, cărţi, foi cu notiţe, 5 agende (negre – că le tot încurc).

  DISCPLINA – încerc să mă disciplinez să iau notiţe corecte, complete, să fac la timp postările (şi newsletterele şi anunţurile pe grupurile de discuţii şi pe Messenger). Anul acesta mi-am luat agendă pentru anul viitor ÎNAINTE de a începe anul şi pentru prima oară mi-am luat şi agendă pe săptămîni – am observat că am nevoie, mai tot timpul, să ştiu cum stau cu activităţile nu numai pe zile ci şi pe săptămîni.

  De asemenea, anul acesta mi-am propus să-mi fac o rotativă pentru cărţi de vizite (de fapt mai multe), acum 6 ani îi recomandam unui amic patron o astfel de rotativă, pe care am văzut-o doar în filme, nu şi la magazine. Anul ăsta la un magazin mi-au spus că au avut, cu… 1,5 milioane!

  MANGEMENTUL STRESULUI – încerc să menţin un nivel acceptabil al stresului.

  Mai sînt şi alţi parametri sau detalii – precum 15.000 de emailuri necitite (în afara celor pe care le citesc şi a celor pe care le şterg), din luna mai încoace. Înainte de luna mai reuşeam să nu am emailuri necitite în Inbox.

  Drumul vieţii e surprinzător, nu-i aşa?

 4. artzar Says:

  Alin,
  asa cum ai mentionat a fost vorba de o provocare pozitiva, „zgandareala” la care am refeream. Nu am vrut sa induc nimic negativ, fals in exprimarea mea. Daca s-a inteles asta imi cer iertare.
  Invitatia ta a fost buna, dar nu m-am simtit „in timp”, pentru a raspunde pozitiv la ea.
  Multumesc pentru promvare…n-am nici un merit in tot ce e…”ce am e ceea ce mi s-a dat…”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: