Misiune în Mozambic – Cristi Oşan

„Dacă trăieşti pentru lumea ce va să vie, o primeşti pe aceasta în schimb; dar dacă trăieşti numai pentru această lume le pierzi pe amândouă.” (C. S. Lewis)

Mozambique este o ţară situată în S-E Africii cu o populaţie de aproximativ 22 milioane locuitori. Limba oficială este portugheza iar pe lângă aceasta sunt peste 30 de dialecte întâlnite frecvent. Este una dintre cele mai sărace ţări din lume, rezultat al asupririi coloniale şi al multor ani de război civil.

Este o ţară cu peste 300.000 de orfani şi aproximativ 25% din locuitori sunt infectaţi cu HIV. Majoritatea oamenilor nu acces la nici un fel de servicii medicale, apelând la vrăjitori pentru a primi vindecare. O problemă “acută” a acestei ţări este şi malaria, una dintre cauzele frecvente de deces în această parte a lumii.

Mortalitatea infantilă este extrem de crescută, aproximativ 20-25% din copii netrecând de vârsta de 5 ani.

mozambic1

Mozamique, Africa are nevoie de Dumnezeu. Sunt mulţi oameni pierduţi din punct de vedere spiritual dar şi din punct de vedere al trăirii de zi cu zi de pe pământ.

Pentru că familia mea simţea de mult timp chemarea spre misiune într-o ţară săracă, în iunie 2008, la auzirea chemarii lui Dumnezeu am fost să cunosc care sunt nevoile acestei ţări. Am încercat să trec peste şocul indus de sărăcia extremă şi să văd în ce fel se poate folosi Dumnezeu de noi acolo şi dacă acesta e locul în care ne vrea El. Răspunsul nu a întârziat să apară.

Misiune – Iunie 2008

În iunie 2008, la invitaţia misionarilor de la baza de misiune Afrika wa Yesu ( Inhaminga), am ajuns în Mozambique cu dorinţa de a-i sluji atât medical cât şi spiritual. Am reuşit împreună cu colegul meu să tratăm, în cele 10 zile petrecute acolo, aproximativ 80 de oameni cu diferite afecţiuni dentare (majoritatea urgenţe majore).

mozambic2

Pe lângă proiectul din Inhaminga am ajutat şi în alte zone traversând aproximativ 1000 km, formându-ne astfel o imagine de ansamblu asupra stării de fapt a lucrurilor.

După experienţa trăită în Mozambique, pot afirma că singura salvare pentru această ţară este Dumnezeu. Şi de ce afirm asta: În primul rând pasivitatea şi lipsa de iniţiativă a oamenilor este primul impediment în dezvoltarea lor psihică, intelectuală, socială şi evident spirituală. Sunt oameni care refuză să se gândească la mai mult decât ziua de azi, cel mult mâine. Majoritatea trăieşte doar din porumbul pe care îl cultivă, aceasta fiind singura lor sursă de hrană. La vremea când porumbul e cules, vând cea mai mare parte din recoltă pe bani de nimic urmând ca la doar câteva luni să-l cumpere înapoi cu un preţ de 4 ori mai mare. Şi aceasta doar din cauza lipsei de principii sănătoase cu privire la viaţă şi la viitor.

În al doilea rand, poligamia este un alt impediment în a ajunge să-L cunoască pe Dumnezeu, ea fiind un mod de viaţă. Regula este: cu cât mai multe neveste, cu atât mai mult respect şi consideraţie ca bărbat din partea celorlalţi.

Ziua începe pentru ei odată cu răsăritul soarelui (aprox. ora 4) şi se termină odată cu venirea întunericului (ora 18). Aceasta pentru că nu există electricitate pentru uz personal.

mozambic3

Femeile sunt cele care duc greul de zi cu zi, ele se trezesc dimineaţă la 4, îşi hrănesc copii, îi înfăşoară pe cei mai mici în jurul brâului şi pornesc la drumul de câţiva km pentru a aduce apa sau pentru a aduce orezul pentru gătit, şi acesta rar. Când se reîntorc după-masa, pregătesc rapid fiertura de porumb ca să îşi hrănească soţul şi copiii. Bărbaţii nu îşi ajută soţiile, de regulă stau toată ziua pe un scaun improvizat în faţa colibei împreună cu alţi bărbaţi din zonă şi beau alcool făcut din fructele ce le găsesc în jurul aşezărilor.

Foarte puţini copii au acces la educaţie şi cei care reuşesc totuşi să ajungă la şcoli sunt abuzaţi acolo de către învăţători sau de către alţi colegi de o vârstă mai mare.

De asemenea, dacă un bărbat se îmbolnăveşte de SIDA, apelează la vraci, care îi dă următorul sfat: culcă-te cu 5 virgine ca să scapi de Boala Albilor (SIDA). Şi ei încearcă să urmeze sfatul.

O altă piedică în a ajunge la Dumnezeu sunt şi superstiţiile care însoţesc “credinţa” lor, astfel copiii sunt puşi de mici să poarte nişte talismane la gât, talismane pe care nu au voie să le dea jos niciodată deoarece sunt ameninţaţi de blestemul morţii.

Dacă un nou-născut, dintr-un motiv sau altul, nu se poate hrăni de la sânul mamei, este abandonat şi lăsat să moară – nu există altă alternativă de hrană pentru el.

Au nevoie de Dumnezeu ca să trăiască după principii sănătoase şi astfel inima lor va tânji după viaţă veşnică alături de Isus.

Oricâte ajutoare financiare ar primi această ţară, ajutorul spiritual nu poate veni prin transporturi umanitare ci doar prin oamenii pe care Dumnezeu îi alege, oameni gata să renunţe la confort şi să se lase folosiţi acolo de El.

Proiect 20092011

După o vreme după ce m-am întors, am simţit chemarea puternică în a merge ca şi familie acolo pentru un termen mai lung. Chiar dacă sunt mai multe temeri cu privire la copilul nostru (care urmează să împlinească 1 an) şi la cum îl vom creşte, credem că asta este chemarea lui Dumezeu şi că El va fi Protectorul familiei noastre. Mergem încredinţaţi că Dumnezeu sa va folosi de noi în următorii ani, în a schimba suflete din Mozambique.

mozambic4

Amândoi fiind medici dentişti, am fost chemaţi în a participa la partea de Dental Ministry în cadrul misiunii Afrika wa Yesu.

Misiunea de acolo dispune de o clinică stomatologică mobilă, cu care se poate ajunge în cele mai îndepărtate colţuri ale acestei ţări. Misiunea prin stomatologie nu este ceva nou, a fost făcută în ultimii ani de zile de către alţi medici creştini şi este parte a vizunii Afrika wa Yesu. Este una dintre cele mai eficiente metode de a ajunge să vorbeşti cu oamenii .

mozambic5

Pentru că singurul “medic” este vrăjitorul, oamenii sunt uimiţi când văd că pot fi trataţi în câteva minute şi să scape de durere. Singurul tratament care îl primeau erau diferite soluţii făcute din diferite ierburi sau “extracţia” făcută cu instrumente de piatră sau cuţite “de casă”. Oamenii vin de la km depărtare doar pentru a scăpa de durere şi de infecţii. Înainte şi după tratamentul stomatologic li se împărtăşeşte din Cuvântul lui Dumnezeu şi ne rugăm împreună cu ei .

Soţia mea va participa şi la lucrarea cu copiii şi femeile din Mozambique.

Am decis să ne alăturăm acestei misiuni pentru aproximativ 3 ani sau pentru oricât ne vrea Dumnezeu acolo, plecarea noastră urmând a fi undeva în luna aprilie 2009.

Pentru asta avem nevoie de rugăciunile voastre care sunt singurele care ne pot încuraja şi care ne pot proteja pe perioada cât vom sta acolo.

De asemenea, avem nevoie şi de oameni care sunt gata să participe şi financiar la această misiune. Avem nevoie mai ales de oameni care să sprijine lunar misiunea, pentru ca această lucrare să continuie pe o perioadă cât mai lungă posibilă, dar ajutorul de orice fel e binevenit. Dacă noi vom fi acolo fizic şi vom participa la această lucrare, tu poţi participa prin această mână întinsă către misiune.

Mulţumim celor care au participat şi au promis că vor participa pe viitor, ştim că Dumnezeu va răsplăti jertfa voastră.

Fiţi binecuvântaţi!

Cristi Oşan

Pentru sprijin financiar: Conturi deschise la Banca Transilvania
Nume: OŞAN-BUMBA MARIN-CRISTIAN
Cont LEI: RO93 BTRL 0050 1201 A123 28XX
Cont EUR: RO68 BTRL 0050 4201 A123 28XX
Cont USD: RO20 BTRL 0050 2201 A123 28XX
COD SWIFT: BTRLRO22

Date contact:
Telefon: 00258828691281 (Mozambique)
(004) 0723.201.564 (Romania)
Email: cristisimonicaosan@gmail.com

Publicitate

2 răspunsuri to “Misiune în Mozambic – Cristi Oşan”

 1. Misiune în Mozambic « ŞTIRI CREŞTINE - Fii un crestin informat! Says:

  […] [Citeste tot articolul pe Romania Evanghelica] […]

 2. Bogdan Says:

  Sa va dea Dumnezeu sanatate, putere si intelepciune pentru a duce Cuvantul lui Dumnezeu in Mozambic.

  ”Este una dintre cele mai sărace ţări din lume, rezultat al asupririi coloniale …”

  Cred ca ”asuprirea” coloniala a fost o perioada de relativ progres si stabilitate in istoria oricarui stat african.
  Anii de comunism ne-au facut sa apreciem gresit anumite anumite aspecte politico – istorice.
  Parerea mea :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: