666 – Hexakosioihexekontahexaphobia

“Care este numărul Antihristului?

616.

De 2000 de ani, 666 este simbolul Antihristului, cel care va veni să domnească peste lume înainte de Judecata de Apoi. Pentru mulţi, este un număr care aduce ghinion: chiar şi în Parlamentul European locul cu nr. 666 rămîne gol.

Numărul fatidic îşi are rădăcinile în Apocalipsă, ultimul şi cel mai ciudat capitol din Biblie: ‘Aici e Înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei. Căci este un număr de om. Şi numărul ei este: şase sute şase zeci şi şase.’

Dar nu acesta este numărul. În 2005, o nouă traducere a exemplarului celui mai vechi al Apocalipsei scoate la iveală faptul că este vorba despre cifra 616, nu de 666. Papirusul vechi de 1700 ani a fost recuperat dintr-o groapă de gunoi din Oxyrhynchus, un oraş din Egipt, şi descifrat de o echipă de specialişti în paleografie de la Universitatea din Birmingham, condusă de profesorul David Parker.

Dacă noul număr este corect, acest lucru nu-i va face fericiţi pe cei care au cheltuit o mică avere încercînd să-l evite pe celălalt. În 2003, autostrada 666 din Statele Unite – cunoscută sub numele de ‘Autostrada Fiarei’ – a fost rebotezată autostrada 491. Ministerul Transporturilor din Moscova se va bucura şi mai puţin. În 1999, au ales un alt număr pentru autobuzul de rău augur 666. El a devenit 616.

Controversele au apărut încă din secolul al II-lea d.Hr. O versiune a Bibliei, în care se spunea că numărul fiarei este 616, a fost aspru criticată de Sf. Iraneus din Lyon (circa 130-200), care a declarat-o ‘eronată şi falsă’. Prietenul lui Karl Marx, Friedrich Engels, a analizat Biblia în cartea sa Despre religie (1883). Şi el a ajuns la concluzia că numărul este 616, nu 666.

Apocalipsa a fost primul capitol scris din Noul Testament şi este plină de enigmele legate de numerele pe care le menţionează. Fiecărei litere din cele 22 aparţinînd alfabetului ebraic îi corespunde o cifră, aşadar fiecare număr poate fi citit ca un cuvînt.

Parker şi Engels susţin că Apocalipsa este o scriere politică, îndreptată împotriva romanilor, pe care autorii au codat-o, ascunzîndu-i cu abilitate mesajul printre numere şi cifre. Numărul fiarei (indiferent care este acesta) se referă fie la Caligula, fie la Nero, principalii prigonitori ai primilor creştini, nu la un ‘bau-bau’ imaginar.

Teama de numărul 666 se numeşte Hexakosioihexekontahexaphobia. Teama de numărul 616 (sînt convins că abia acum aţi auzit de ea) se numeşte Hexakosioidekahexaphobia.

Adunînd numerele de pe roata ruletei se obţine 666.”

John Llyod & John Mitchinson, Cartea ignoranţei. Mic tratat pentru cei care ştiu că… nu ştiu, Editura Nemira, 2007

Publicitate

46 răspunsuri to “666 – Hexakosioihexekontahexaphobia”

 1. Ioan Ciobota Says:

  Sunt convins ca Dumnezeu nu a ingaduit astfel de greseli in Biblie: adica in loc de 666 sa fie 616.

  Este o incercare de a ne induce in eroare. Maine ne vor invita sa ne punem pe mana si pe frunte 666 spunand ca nu stiu ce manuscris din nu stiu ce an de fapt vorbeste despre 616.

  Minciuni!

  Nu credeti?

  Eu raman la Biblie.

  Nelu Ciobota

 2. Alin Cristea Says:

  Precizare: Voi aproba comentariile lui Ioan Ciobota (ale cărui exagerări ne sînt prea bine cunoscute) doar dacă va respecta cel puţin 2 condiţii:

  1. Nu se va adresa direct vreunui comentator.
  2. Nu va abuza de acest spaţiu public pentru a jigni, intimida, persifla persoane care nu sînt de acord cu opiniile sale.

 3. Alin Cristea Says:

  Comentariul lui Ioan Ciobota ne face să ne punem cîteva întrebări:

  1. Dumnezeu îngăduie greşeli în Biblie?

  Sfătuiesc pe oricine va îndrăzni un comentariu la această întrebare să se gîndească şi la consecinţele pe care le are faptul că un astfel de comentariu va sugera o anumită poziţie (teologică).

  Cunosc niscaiva oameni, cu etichete în mînă, care abia aşteaptă astfel de momente.

  2. Despre care Biblie este vorba? De cea (a pocăiţilor) unde Psalmul 23 e chiar 23 sau de cea ortodoxă, unde Psalmul 23 are numărul… 22?

  Consecinţele raportării, într-un fel sau altul, la această chestiune, sînt ample. De exemplu, dacă la ortodocşi Dumnezeu a îngăduit această greşeală în Biblie, asta înseamnă că ortodocşii… mint?

  3. De ce ar fi „o încercare de a ne induce în eroare”? Contează dacă e 666 sau 616?

  4. Punem pariu că Ioan Ciobota nu ştie după ce manuscris e tradusă Biblia lui? (Dar se poate interesa.)

  5. Care este argumentul lui Ioan Ciobota că sînt „minciuni”?

  6. Ce înseamnă „a rămîne la Biblie”?

  De exemplu, Biblia nu ocoleşte chestiuni aşa-zis „delicate”, nu ascunde păcatele oamenilor lui Dumnezeu, nu propune un „om nou” în stilul artificial al comuniştilor.

  „A rămîne la Biblie” înseamnă, nu-i aşa?, mult mai multă incomoditate decît ne-am aştepta.

 4. Mihai Says:

  Daca Ireneu care s-a nascut la cateva zeci de ani dupa scrierea Apocalipsei stia ca numarul corect este 666, cum de luam in discutie acel „cel mai vechi exemplar din Apocalipsa” care e vechi de 1700 de ani deci scris la 100 de ani dupa moartea lui Irineu si care promoveaza numarul 616?

  In alta ordine de idei, pe vremea lui Ireneu nu existau „versiuni ale Bibliei”, cel mult versiuni ale Apocalipsei. Canonul Biblic a fost stabilit mult mai tarziu, cartile componente circuland in mod independent in prealabil.

  Eu cred ca acea carte din care provine citatul s-ar numi mai bine „Cartea ignorantilor” – ma refer aici la autorii ei. Faptul ca il citeaza pe Engels in aceasta problema nu e decat o dovada in plus. Bine ca nu ne dau si explicatiile din Biblia Hazlie, ca sa fie pusa si bomboana pe coliva!

  De vreo 2000 de ani crestinii tot „exagereaza” ca „Domnul nostru vine!…” Atat de mult incat unii nu mai iau in serios avertismentul si, chiar cand apar semne evidente care prevestesc iminenta evenimentului, in mod ciudat, crestinii acestui veac tind sa le nege sau sa le considere exagerari, asociindu-se trendului existent in lumea din jur.

  Eu unul ma bucur ca intr-o zi „orice ochi Il va vedea!” Fara exagerare!

 5. Alin Cristea Says:

  Ba, Mihai, cred că exagerezi (probabil din mai multe motive). Sper ca peste cîteva zile sau săptămîni să vezi lucrurile mai cu detaşare.

  Consider paragraful tău băşcălios cu totul irelevant pentru discuţie:

  „Eu cred ca acea carte din care provine citatul s-ar numi mai bine “Cartea ignorantilor” – ma refer aici la autorii ei. Faptul ca il citeaza pe Engels in aceasta problema nu e decat o dovada in plus. Bine ca nu ne dau si explicatiile din Biblia Hazlie, ca sa fie pusa si bomboana pe coliva!”

  Primul lucru care ar fi trebuit să te intereseze ar fi fost mai degrabă: ce fel de carte este această carte? Ai fi putut să o cauţi la o bibliotecă sau chiar să o cumperi (eu o recomand). Ai fi văzut că nu este o carte de teologie, nici o carte de eseuri, nici una politică. Dar şi chiar dacă ar fi fost vorba de o astfel de carte, tot aş fi regretat duhul tău întărîtat.

 6. laurentiu Says:

  Codurile de bare au fost considerate multa vreme malefice. Am fost avertizati ca sunt precursorii „semnului fiarei”. Si totusi, la ora actuala nu stiu daca este cineva care sa mai creada ca un cod de bare pe un produs este „semnul fiarei”.

  Dilema mea este urmatoarea: daca „semnul fiarei” vizeaza, in cele din urma, inchinarea mea, cum poate un cip intr-un pasaport sa ma faca sa ma inchin diavolului si sa-l slujesc? Nu vreau sa fiu rautacios, dar mi se pare ca vedem conspiratii in tot ce ne inconjoara.

  Si, ca sa ramanem la Biblie, nu trebuie sa uitam o regula simpla din Hermeneutica: orice invatatura trebuie sprijinita cu cel putin trei versete, de preferat din pasaje diferite.

  A fi crestin inseamna mai mult decat a fi ANTI – ANTICRIST; inseamna sa-L iubesti pe El cu tot ceea ce ai si sa-L slujesti cu devotament. Iar cat despre vremuri si soroace, nu ne spune Biblia ca ele sunt in mana Tatalui?

 7. Alin Cristea Says:

  Laurenţiu, m-ai făcut curios: de unde regula asta cu 3 versete?

  Să fie oare o regulă bună?

 8. Andrei Says:

  asta mă duce cu gîndul la regula ce se învaţă în anul I la jurnalistică: orice ştire se confirmă din 3 surse. Dacă e vorba de Biblie, mă întreb: oare orice învăţătură poate fi sprijinită de 3 versete? Unii sînt adepţii predicării doar de pe un singur verset, dezbatere şi analiză la doar ce este acolo. E corect?

 9. laurentiu Says:

  Probabil din regula vechitestamentala: „orice vorba sa fie sprijinita pe marturia a doi sau trei martori”.

  Daca e buna sau nu, e greu de spus. Dar este necesara!

 10. Mihai Says:

  Laurentiu,

  Scuza-ma, dar am senzatia ca pui problema cu semnul fiarei cam in genul in care unii il considera pe Dumnezeu un mos barbos si pe diavol drept un incornorat pestrit si hidos.

  Vremurile si soroacele sunt in mana Tatalui, dar Fiul ne mai invata la Matei 24:
  „32 De la smochin învatati pilda lui: când îi fragezeste si înfrunzeste mladita, stiti ca vara este aproape.
  33 Tot asa, si voi, când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul omului este aproape, este chiar la usi.”

  Problema cu cipul din buletin nu este ca te face sa te inchini diavolului… cel putin nu acum. Dar cipul acesta este un pas inainte spre ceva ce poate fi semnul fiarei.

  Legat de acest cip exista o problema etica extrem de sensibila… introducerea lui este dictata de interese nobile, protectia contra terorismului, etc… Problema este ca Dumnezeu l-a creat pe om LIBER, inclusiv sa fie criminal. Desigur ca pentru alegerile pe care le face omul el este responsabil si plateste. Dar nici macar Dumnezeu, in suveranitatea lui nu l-a obligat pe om sa faca binele, ori prin aceste cipuri, prin controlul comunicatiilor si prin Dumnezeu stie ce vor mai inventa astia in curand, rapesti libertatea omului, fiecare individ fiind strict supravegheat de Big Brother care il CONSTRANGE sa se miste in gradele de libertate pe care le autorizeaza guvernul. In cazul in care se face un switch catre un guvern totalitar, treaba asta devine dramatica. Iti mai imaginezi o biserica subterana sau intalniri neautorizate daca toti vor fi „marcati” cu cipuri? Sau crezi ca istoria a terminat definitiv cu regimurile totalitare?

  Eu unul nu sunt de acord sa renunt la aceasta libertate pe care mi-a daruit-o Dumnezeu. Mai ales ca e vorba de o masura care se intentioneaza a fi globalizata, deci nu afecteaza un individ sau un grup restrans ci pe toata lumea.

  Fiara nu trebuie sa fie un scaraotchi care sa te oblige sa i te inchini in fata unui altar pe care arde smoala… ci poate fi o fiinta malefica care detine controlul absolut asupra omenirii… Azi cipul este doar in buletin si pe pasaport si comunicatiile mele sunt preventiv stocate… maine sau peste 20 de ani cipul nevinovat va fi introdus sub piele si, desigur ca si atunci vor fi crestini care vor spune ca asta nu-i determina sa se inchine la diavol…

  Constrangerile nu vor face lumea mai buna ci mult mai hidoasa, cu manifestari totalitariste pe care azi nici macar nu ni le imaginam. Biblia ne invata ca omul devine mai bun doar prin Cuvant ori lucrurile la care asistam noi acum vor intra, mai devreme sau mai tarziu, in conflict cu cerintele Cuvantului. Si atunci ne vom da seama cat de gresiti am fost dar va fi prea tarziu sa mai schimbam ceva.

 11. V D Filip Says:

  si daca „pe mana si pe frunte” inseamna cumva lucrarea ce o faci si constiinta formata? daca fiara si-a pus amprenta in aceste forme asupra multora in decursul vremurilor? daca cumva 6 este simbolul omului, iar intentia omului de afi ca Dumnezeu nu-l poate duce decat sa devina o fiara in afara de calea jertfei Lui Hristos, fiindca pe aceasta cale sigur ni se ofera sa fim ca El? si daca este asa, de cate ori nu am avut tendinta sa devenim o fiara sau am lucrat pt fiara, pt anticrist? daca cumva, dupa atata religie in care evreii il asteptau pe Mesia l-au intampinat cu primul anticrist (Irod), nu cumva lumea crestina va astepta revenirea Lui Mesia si il va intampina in aceeasi forma repetand istoria? atunci care va fi pozitia si comportamentul ce va tre sa-l adopte cei ce vor sa fie cu adevarat in concordanta cu cerintele Lui Dumnezeu spre a-l intampina pe Mesia ca mantuiti nu ca fiare? si ma gandesc ca daca este asa, atunci nu ar fi de mirare ca in loc sa asteptam pe Mesia, asteptam sa vina fiara sa puna 666 la toi pe frunte si pe mana fiindca numai atunci suntem siguri ca a venit fiara in timp ce ziua Domnului sigur ii va surprinde pe multi ca un hot. vrem neaparat sa traim apogeul fiarei, adica momentul in care vom asista si la propriu si la figurat aparitia 666 sau ne preocupa mai mult cum l-am putea intampina pe Mesia la rapire?

 12. un crestin roman Says:

  Dea lungul veacurilor au venit multi asa zisi invatati teologi ,filozofi.care au rastalmacit cuvintul lui Dumnezeu ,ca sa ne lumineze si sa nu mai fim in intunerecul si pacatul nestiintei ci sa-i credem pe ei caci ei stiu mai bine decit oricare invatat care a trait in vremurile mai dinainte.Asa am ajuns sa avem mari teologi care ne spun ca universul nu a fost creat de Dumnezeu ci a aparut datorita unui mare accident{explozie} numit marele BIG-BANG, ca lumea nu a fost creata de Dumnezeu in 6 Zile ci a evoluat timp de mii si mii de ani. Biserica Ortodoxa si cea Catolica au Biblia Apocrifa{au in plus 14 carti} ?? dar se numesc drept crestini totusi B.Ortodoxa a prigonit foarte aspru pe Oastea Domnului si pe celelalte biseriti Nou Testamentale ,mina in mina cu regimul Regilor dar si cu ajutorul Comunistilor. Ei nu sint adevarati crestini dar nici pe altii nu vor sa-i lase in pace. Apostolul IOAN nu a murit imediat dupa ce a sris APOCALIPSA,ci a mai trit citva timp ,el a putut sa stie daca numarul numelui fiarei este 666 or 616, nu cred ca el ar fi fost indiferent la o asa greseala teologica mare. Sa venim noi dupa aproape 2000 de ani si sa spunem ca Biblia este gresita atunci putem sa o aruncam in foc si sa citim Coranul.Cum putem spune ca este cuvintul lui Dumnezeu insuflat de Duhul Sfint, oare Duhul Sfint ar fi lasat o asa de mare greseala sa ramiie in Biblie si sa insele lumea Sfintilor in decurs de 2000 de ani, Nu va rataciti mai fratilor, mai bine cititi Biblia mai des si lasati toate cartile astea pline de fantezie ,inselari si minciuni.Aducetiva minte de cartea Davinci Code. O porcarie nerusinata.

 13. Alin Cristea Says:

  Măi frate, creştin român, da’ cine a zis că Biblia e greşită? Ia pune mîna (pe mouse) şi mai citeşte încă o dată, de două ori, de trei ori, de patru ori, ca să vezi despre ce se vorbeşte pe-acilea.

  Despre ce cărţi „pline de fantezie, înşelări şi minciuni” e vorba?

 14. laurentiu Says:

  Mihai,
  Nu ai o „senzatie” buna si realista cu privire la cum il vad eu pe „scaraoschi”.
  Nu stiu daca scenariul pe care l-ai prezentat tu este si realist. Vom trai – daca v-a vrea Domnul! – si vom vedea. Pana atunci, fiecare ne dam cu parerea. Imi place abordare lui FIlip…

  Dilema nr. 1: daca Apocalipsa se va implini, daca „semnul” este hotarat si cei mai multi il vor primi, daca Biserica il asteapta pe Hristos, de ce iese Biserica in strada pentru a protesta vis-a-vis de cip-uri? Nu cumva ar trebui sa lasam lucrurile sa-si urmeze cursul? Ni se cere sa VEGHEM, sa ne PREGATIM, nu sa schimbam cursul istoriei si sa facem sa nu mai vina 666.

  Dilema nr.2: Ni se spune, in Apoc. 13, ca 666 este numarul numelui fiarei. Bun. Sa-mi spuna si mie cineva numele care rezulta din calculul „cip-ului”. Care este NUMELE fiarei? Tot in 13 ni se spune ca aceasta este intelepciunea. Cine are pricepere sa socoteasca numarul fiarei…sa afle numele ei. Va reamintesc cateva nume vehiculate pana acum: Nero, Dioclitian, Papa Ioan Paul al Doilea, Hitler, Stalin, Ceausescu […] Obama etc. etc. etc. Daca nu stim sa facem calculul, inseamna ca nu suntem intelepti. Si atunci de ce ne pretindem intelepti?

  Sanatate!

 15. Ioan Ciobota Says:

  Iubitii mei,

  „26 V-am scris aceste lucruri in vederea celor ce cauta sa va rataceasca.” ne spune apostolul iubirii, in I Ioan cap 2

  Eu – Ioan Ciobota – nu cred ca in Biblie Dumnezeu a ingaduit erori majore !!!!

  Cine accepta ca in Biblie sunt erori majore, atunci poate cadea in greseala Martorilor lui Iehova, care spun din Biblia tradusa de ei – Cristos nu este Dumnezeu – asta dupa traducerea lor.

  Maine poimaine vor fi altii care vor spune ca Biblia accepta homosexualii sau avortul. Sau mormonii – cu mai multe neveste.

  Eu raman la Biblie, asa cum o stim, traducrerea cornilescu, sau mai nou NTR, chiar daca unii vor spune ca sunt nebun… pentru Cristos.

  Pentru mine 666 este 666, nici 555, nici 636, nici 777. Ci exact cat scrie: 666.

  Pacatul este pacat, pedeapsa este pedeapsa, si Dumnezeu este Dumnezeu. Cristos este Cristos si Duhul Sfant este Duhul Sfant.

  Cine vrea sa creada altceva…
  I Ioan cap 2

  „18  Copilasilor, este ceasul cel de pe urma. Si, dupa cum ati auzit ca are sa vina anticrist, sa stiti ca acum s-au ridicat multi anticristi: prin aceasta cunoastem ca este ceasul de pe urma.

  19  Ei au iesit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai nostri. Caci daca ar fi fost dintre ai nostri, ar fi ramas cu noi; ci au iesit, ca sa se arate ca nu toti sunt dintre ai nostri.

  20  Dar voi ati primit ungerea din partea Celui Sfant, si stiti orice lucru.

  21  V-am scris nu ca n-ati cunoaste adevarul, ci pentru ca il cunoasteti, si stiti ca nici o minciuna nu vine din adevar.

  22  Cine este mincinosul, daca nu cel ce tagaduieste ca Isus este Hristosul? Acela este Anticristul, care tagaduieste pe Tatal si pe Fiul.

  23  Oricine tagaduieste pe Fiul, n-are pe Tatal. Oricine marturiseste pe Fiul, are si pe Tatal.

  24  Ce ati auzit de la inceput, aceea sa ramana in voi. Daca ramane in voi ce ati auzit de la inceput, si voi veti ramanea in Fiul si in Tatal.

  25  Si fagaduinta pe care ne-a facut-o El, este aceasta: viata vesnica.

  26  V-am scris aceste lucruri in vederea celor ce cauta sa va rataceasca.”

 16. MERI PROTEA Says:

  Biblia spune:ca in vremea de pe urma ne vom confrunta cu lucrari de ratacire,ca vom auzii fel de fel de lucrari mincinoase de cuvinte de hula aduse la adresa lui DUMNEZEU.Avem citeva reguli cum sa ne pazim cei ce sunt ai lui Dumnezeu,cei ce cunosc glasul lui Dumnezeu vor sti sa deosebeasca adevarul de minciuna .Pe urma nu uitati pe cine vrea sa pacaleasca diavolul ??-BIBLIA SPUNE :”CHIAR PE CEI ALESI”

 17. V D Filip Says:

  Nu vad scenariu mai grozav ce l-ar putea juca fiara, scenariu mai grozav decat sa se spuna: vezi exista si 666 dar nu exista fiara, prin urmare nu exista nici Dumnezeu, iar Biblia nu este decat o inventie, o aberatie omeneasca. si ce bine ar semana acest scenariu cu alba-neagra lui iliescu cand a fost teroare la revolutie si s-a spus ceva si de existenta teroristilor doar sa se poata demonstra ca nu a fost nici un terorist ci doar niste samariteni milosi si grijulii care ne rezolva atat pe cale materiala cat si pe cea spirituala.bineinteles ca ne rezolva numai la nivel de scenariu deoarece fiara, saracuta de ea, vesnic are probleme prioritare spre rezolvare.

 18. Mihai Says:

  Filip, fiara pe care o presupui tu o avem dintotdeauna… este firea pamanteasca. Eu cred ca la o alta dimensiune a luptei spirituale se refera Ioan in Apocalipsa. Intrebarile pe care le ridici sunt oarecum speculative, fiindca imi cer mie sa refuz sensul primar al textului biblic si sa caut sensuri alternative posibile. Da, Ioan se foloseste de figuri de stil dar le alterneaza cu indicatii concrete, neinterpretabile, care sunt suficient de explicite:

  6 Ea si-a deschis gura si a început sa rosteasca hule împotriva lui Dumnezeu, sa-I huleasca Numele, cortul si pe cei ce locuiesc în cer.
  7 I s-a dat sa faca razboi cu sfintii si sa-i biruie. Si i s-a dat stapânire peste orice semintie, peste orice norod, peste orice limba si peste orice neam.
  8 Si toti locuitorii pamântului i se vor închina, toti aceia al caror nume n-a fost scris, de la întemeierea lumii, în cartea vietii Mielului care a fost junghiat.
  (…)
  15 I s-a dat putere sa dea suflare icoanei fiarei, ca icoana fiarei sa vorbeasca si sa faca sa fie omorâti toti cei ce nu se vor închina icoanei fiarei.
  16 Si a facut ca toti, mici si mari, bogati si saraci, slobozi si robi, sa primeasca un semn pe mâna dreapta sau pe frunte,
  17 si nimeni sa nu poata cumpara sau vinde fara sa aiba semnul acesta, adica numele fiarei sau numarul numelui ei.

  Exista o progresie a indiciilor clare, dincolo de imaginile figurative:
  -hula impotriva lui Dumnezeu
  -razboiul contra sfintilor si biruirea lor
  -stapanirea globala (peste orice semintie, etc)
  -toti oamenii i se vor inchina
  -controlul absolut asupra fiecarui individ (nimeni sa nu poata cumpara…)

  Analogia cu prima venire este destul de palida… Informatia pe care o avem în Biblie despre a doua venire este mult mai descriptiva decat cea despre prima venire. Se vorbeste despre evenimente care preced venirea, se vorbeste despre o lupta spirituala care se acutizeaza la maxim, se vorbeste de apostazie si, da, se vorbeste despre controlul asupra fiecarui individ. Exista indicii asupra carora insusi Isus ne atrage atentia sa le observam… apoi avem Apocalipsa…

  Da, trebuie sa fim preocupati de cum sa-L intampinam pe Mire, dar daca suntem ai Lui, nu putem fi indiferenti la lupta spirituala care se duce pe ansamblu fiindca suntem o parte a ei.

  Dilema 1 a lui Laurentiu este gresita… Datoria noastra este sa smulgem pe oameni chiar si din foc. Daca ne complacem in starea ca oricum treburile astea sunt scrise sa se intample si suntem inerti la mersul vremurilor, in loc sa ne facem menirea de lumina a lumii ne consumam uleiul in scop egoist, fiind preocupati doar de noi insine si de modul in care noi ne prezentam inaintea Mirelui. Cu ceilalti ce facem?

  Daca ne uitam la Apocalipsa 13 observam ca are un caracter clar de avertizare. Ioan precizeaza: „Cine are urechi sa auda!” La ce bune aceste avertizari? Sa fie ele optionale? Sa fie o anexa nefolositoare a Bibliei? Sa fie un Bau Bau de adormit copii?

  Laurentiu… nu am zis ca cipul de pe buletin este semnul fiarei… am zis doar ca reprezinta un pas inainte in aceasta directie. Daca citesti Apocalipsa 13 vezi ca acest capitol descrie un proces si nu un eveniment. Este o progresie intreaga care nu se va desfasura peste noapte. Sunt convins ca atunci cand va fi dat semnul vor fi si intelepti care sa stie sa-l citeasca, nu de asta imi fac eu grija. La fel si in Matei 24 Isus le tine o adevarata prelegere ucenicilor despre sfarsit…

  Am si eu o dilema: Nu vi se pare ciudat ca intre crestini se poarta minimalizarea semnificatiei vremurilor din urma si a tot ce este legat de treaba asta? Un fel de politica a strutului in care ne indemnam sa fim noi „cum trebuie” ca restul este secundar? Ma intreb daca suntem „cum trebuie” atunci cand minimalizam chestiunile astea…

 19. Alin Cristea Says:

  No bine, no…

  Păi se minimalizează, între creştini, multe alte lucruri…

  De exemplu: Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi veţi împlini astfel Legea lui Hristos. (Galateni 6).

  Ucenicia, consilierea, să ne bucurăm cu cei care se bucură etc.

  Şi care sînt bisericile interesate să ştie ce (şi de ce) scriu creştinii lor pe Internet?

  Peste 2 zile este ediţia a II-a a Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice, care atrage atenţia asupra unor articole bune din blogosfera evanghelică.

  Nu era NORMAL să ne focalizăm mai degrabă pe acest eveniment care are loc o dată-n an? Că apocaliptici şi pătrăţoşi sîntem tăt anul…

 20. ela Says:

  sunt de acord cu Ioan Ciobota,sa ramanem la Sfanta Scriptura,nici eu nu cred ca Domnul ar ingadui o eroare asa mare in Cuvantul sau,atata timp…plus ca o foaie de papirus e imposibil sa reziste 1700 de ani asa la voia intamplarii,mai ales sa fie gasita intr-o groapa de gunoi…mi se pare irelevant…

 21. Evanghelici în Top 100 WP (29.01.2009) « România Evanghelică Says:

  […] 666 – Hexakosioihexekontahexaphobia 18. Speranta si Prietenii in turneu(din nou) 65. Verichip şi numărul/semnul fiarei, 666 73. […]

 22. V D Filip Says:

  aceste sensuri alternative posibile, nu stiu daca m-am facut suficient explicit, fac parte din acei pasi pe care se ajunge la apogeul de care aminteam al fiarei.tocmai acest fond al „sensurilor alternative” acumulate in timp reprezinta de fapt procesul ce l-ai amintit din care poate evolua fiara. Biblia nu ne interzice sa nu fim atenti la acest proces, din contra eu inteleg ca atunci cand ni se spune sa veghem nu exclude faptul sa nu observam cum decurg lucrurile si cauzele din care apar. Preocuparea de a astepta si dori venirea Mirelui in functie de consumarea evenimentelor mai dureroase mi se pare cu totul grsita. Sunt de acord cu punctul tau de vedere Mihai, dar fiara, dupa cate vedem in Biblie este tot un om in firea pamanteasca. Dilema nr.1 a lui Laurentiu nu vad de ce ar fi gresita. Mie mi se pare cat se poate de pagubos a ne racorda pregatirea la evnimentul fiarei cand am putea sa ne consumam energia, uleiul, in a ne pregati pt intampinarea Mirelui.La prima vedere poate parea impropriu spus „a consuma uleiul(gazul). Dar se pare ca pt a avea candelele aprinse tre sa consumam ceva, iar acel ceva poate fi Din Duhul Sfant. Si cand se refera la a cumpara si vinde se refera oare chiar la lucruri pamantesti?

  Matei 25:

  9. Cele înţelepte le-au răspuns: „Nu; ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă nici vouă; ci mai bine duceţi-vă la cei ce vând untdelemn şi cumpăraţi-vă.”

  ideea mea ce vreau sa o accentuez este sa nu ne consumam gazul degeaba pe ce nu putem schimba(ma refer la evenimentele ce vor urma) ci pe tot ce poate fi util, chiar si de a salva pe altii ca din foc.

 23. Alin Cristea Says:

  Mie mi se pare că „a rămîne la Scriptură” nu echivalează cu a fi de acord cu Ioan Ciobotă. Am şi pus nişte întrebări, dar…

  Chestiunea cu papirusul care cum o fi rezistat e de o superbă penibilitate.

  Păi cum o fi ajuns atunci Biblia pînă la noi… cu atîta gunoi…

 24. ela Says:

  sunt sigura ca biblia nu a fost pastrata sau gasita intr-o groapa de gunoi,eu cred ca Dumnezeu a avut oameni in toate timpurile prin care a transmis Cuvantul Sau din generatie in generatie,si a rezistat…cu atata gunoi si impotrivire…

  „Eu – Ioan Ciobota – nu cred ca in Biblie Dumnezeu a ingaduit erori majore !!!!” la asta m-am referit cu „sunt de acord cu Ioan Ciobota”.
  Am citit intreg textul si comentariile de mai sus…si intrebarile

  Citatul „Papirusul vechi de 1700 ani a fost recuperat dintr-o groapă de gunoi din Oxyrhynchus, un oraş din Egipt” mi se pare de o mai superba penibilitate decat „chestiunea cu papirusul” …dar cum spune Biblia:”cercetati toate lucrurile si luati ce e bun” nu mi se pare gresit ca se pune problema gasirii si cercetarii anumitor dovezi (valabile sau nu) ,mai grav mi se pare a crede o minciuna…in apocalipsa 22 gasim scris: „18.Marturisesc oricui aude cuvintele proorociei din cartea aceasta ca,daca va adauda cineva ceva la ele,Dumnezeu ii va adauga urgiile scrise in cartea aceasta.
  19.Si daca scoate cineva ceva din cuvintele cartii acestei proorocii,ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietii si din cetatea sfanta,scrise in cartea aceasta.”
  eu as dori ca nimeni sa nu isi piarda partea lui pentru un papirus vechi de 1700 de ani gasit intr-o groapa de gunoi,sau mai stiu eu ce altceva…

 25. V D Filip Says:

  Pt „evanghelici in top…” Puteai sa pui cifra 1 in loc de 73. tot acelasi lucru era, doar ca asa cum le-ai pus este mai detaliat. Numai bine ca ai incercat prin simboluri sa spui ca fiara are totusi o identitate. de fapt omului, cat s-ar zbate ii lipseste cifra 7 in simboluri. aceste eforturi de a si-o insusi nu trdeaza decat mania de a se crede un zeu sau dorinta de a ajunge un zeu. si consumandu-se in cele din urma ca o fiara nu are cum sa recupereze vesnicia fara Dumnezeu.

 26. laurentiu Says:

  Mihai,
  Citeste te rog cu atentie dilema mea nr.1, nu asa cum sugerezi tu ca as citi eu Apocalipsa 13. Eu nu am spus ca nu trebuie sa fim lumina si sa nu-i scoatem pe oameni din iad.

  Mitingul si protestul anti cip are drept scop STOPAREA cipurilor, nu? Deci prevenirea mult asteptatei „insemnari”. Pai noi ori asteptam „venirea lui Hristos”, ori luptam ca evenimentele sa nu aiba loc. Asta nu inteleg eu. De ce ne scandalizam atat de mult cand apare o noutate de genul acesta? Pai de ce nu am facut un miting de avertizare cu trei luni in urma, sau cu 666 de zile in urma? Atunci nu doream sa fim lumina?

 27. claudiusurmei Says:

  si concluzia? articolul a ramas neterminat.

 28. un crestin roman Says:

  Despre semnul fiarei pe care oamenii trebuie sa-l primeasca pe mina dreapta sau pe frunte,nu scrie nici unde ca trebuie sa fie un microcip, la fel de bine ar putea sa fie un numar personal al fiecarui om de pe pamint tatuat cu o masina speciala care poate folosi o cerneala magnetica invizibila. Nu trebuie ca semnul sa se vada ,daca semnul nu poate fi vazut de altii poate atunci mai multa lume poate sa fie inselata sa-l primeasca. Cind va fi timpul potrivit pentru acest semn, guvernul va avea destule argumente bune la prima vedere de a insela lumea ca fiecare sa ceara acest numar.

 29. Mihai Says:

  Legat de Dilema nr.1… Eu n-am zis ca noi trebuie sa schimbam cursul istoriei… Am zis doar ca trebuie sa ne manifestam activ impotriva planurilor celui rau, nu sa stam pasivi ca oricum asta este scris sa se intample. In momentul in care ne impotrivim si facem galagie, evident ca nu vom schimba istoria, dar vom atrage atentia celor care se lasa amagiti de cel rau si macar unii dintre ei vor avea sansa sa se trezeasca. Daca esti pe o corabie care se scufunda si numai tu stii ca ea se scufunda, ce faci? Stai bine mersi si iti pregatesti colacul de salvare sau strigi din rasputeri pentru ai avertiza pe oameni de ce urmeaza? Si intr-un caz si in celalalt corabia se va scufunda, diferenta este in numarul de victime.

  Crestinii in ziua de azi dau impresia ca sunt calatori pe un vas de croaziera cu destinatia Rai… pentru cei mai multi perspectiva mantuirii a deviat intr-una exclusiv personala, ceea ce este aproape o erezie, fiindca perspectiva lui Dumnezeu este mantuirea lumii si nu a individului. Din aceasta cauza cei mai multi sunt foarte relaxati si pentru ei nu exista decat o vaga notiune teoretica legata de lupta spirituala, fiind total neimplicati sau spectatori. Ei tot pun accentul pe lupta cu carnea si sangele… uitand ca vrajmasul periculos este dat de duhurile intunericului.

 30. IONEL Says:

  Dincolo de toate comentariile de mai sus cred ca este necesar sa stim ca DUMNEZEU ESTE SUVERAN SI A VEGHEAT, PENTRU CA BIBLIA ,CUVINTUL SCRIS AL LUI DUMNEZEU ,SA AJUNGA CU INTEGRITATE LA NOI OAMENI,SI IN FORMA IN CARE POATE FI INTELEASA

  Ioan Ciobota spune:
  28 ianuarie 2009 la 6:48 pm

  Sunt convins ca Dumnezeu nu a ingaduit astfel de greseli in Biblie: adica in loc de 666 sa fie 616.

  Personal am aceias parere si cred mai degraba ca este necesar deasenenea , sa urmarim mai degraba lucruri care aduc edificare decit pareri diferite, chiar si prin intermediul virtual ,cu atit mai mult cu cit STIM IN CE IMPREJURARI NE AFLAM….

 31. V D Filip Says:

  bune lamuririle lui Mihai si Laurentiu. as vrea si eu sa ridic problema cipurilor din anumit punct de vedere. de se ajunge pana acolo sa ai implantat in corp un microcip care sa se invarta cu tote datele personale in jurul unui 666 chiar si codat, ma iau fiorii. si sunt dispus sa ascult si sa citesc orice informatie si parere in acest sens. imi aduc aminte ce spunea un misionar american ca dracu este maimuta Lui Dumnezeu. cred ca mai mare nenorocire nu poate fi decat cand ai de-a face cu omul ce maimutareste si legile Lui Dumnezeu si pe dracu.

 32. Alin Cristea Says:

  Ioan Ciobota şi-a exprimat o OPINIE.

  Alţi 100 pot să-şi exprime 100 de OPINII.

  Opiniile nu ar trebui şi argumentate (în spaţiul public)?

  Şi: N-ar trebui să ne formăm opinii DUPĂ ce ascultăm argumente?

  Postarea a constat într-un citat dintr-o carte FOARTE interesantă care oferă informaţii despre lumea în care trăim, despre prejudecăţile şi clişeele pe care le avem.

 33. laurentiu Says:

  Apocalipsa 13 descrie evenimente care au loc dupa evenimentele din timpul celor 7 peceti si 7 trambite, dar inainte de cele 7 potire. Daca evenimentele din Apocalipsa sunt prezentate cronologic, asa cum pretind expertii in armaghedologie, inseamna ca pecetluirea demonica cu 666 trebuie sa fie precedata de urmatoarele evenimente: posibila rapire a Bisericii (4:1 sau 10:7); a patra parte a pamantului va fi ucisa de foamete, molima si animale salbatice (6:8); soarele se va innegri, luna se va face ca sangele si stelele vor cadea pe pamant (6:12-13); muntii si insulele se vor muta din locul lor (6:14); presedintii, ministrii, generalii, bogatii si toti oamenii liberi se vor refugia in munti si isi vor dori moartea (6:15-16); 144.000 de israeliti vor primi un semn pe frunte (7:4); a treia parte a pamantului va fi arsa (8:7); a treia parte din mare se va face sange si a treia parte din creaturile marii vor muri (8:8-9); un mare meteorit va lovi pamantul si va distruge a treia parte a apei potabile (8:10 – 11); a treia parte din stelelor cerului se vor intuneca (8:12); oamenii care nu au pe frunte pecetea lui Dumnezeu vor fi chinuiti cinci luni (9:4-5); a treia parte din oamenii ramasi vor fi ucisi de foc, fum si pucioasa (9:18); cei doi martori (Enoh si Ilie?) vor fi omorati, iar dupa trei zile vor invia (11:11)

  Apoi urmeaza evenimentele din capitolul 13
  ….
  Nu vreau sa fiu bascalios sau ironic, mai ales cand suntem pe un teren nesigur si extrem de pretentios cum este Apocalipsa. Dar nu ar trebui sa se intample aceste evenimente premergatoare insemnarii, inainte de a ne scandaliza ca, vezi Doamne, vor sa ne oblige sa ne atasam cate un cip? Noi ne impacientam cand auzim de un cip incorporat intr-un pasaport, sau de nu stiu ce implanturi pe brat, dar nu suntem deloc consecventi in teoria noastra extrem de comerciala si timlahayeiana.

  Sa fim intelepti!

 34. Alin Cristea Says:

  Tare, Laurenţiu, asta cu timlahayeiană…

  Eu chiar acum plec la Cluj şi precis pe tren o să mă tot întreb ce o fi asta…

  Am vrut să-ţi propun măcar pe cititorii blogului să nu-i ţii în suspans, dar mi-am dat seama că abia cînd mă întorc, la noapte, o să pot aproba explicaţiunea ta.

  Dacă binevoieşti să ne-o dai…

 35. Nomad Says:

  As vrea sa revin la basics, si anume la text, pentru ca se tot discuta pe ultimul verset din capitolul respectiv si asta ne limiteaza si deviaza viziunea:
  1. „si nimeni sa nu poata cumpara sau vinde fara sa aiba semnul acesta, adica NUMELE FIAREI sau numarul numelui ei.” Textul spune clar ca nu trebuie sa fie un numar, ci poate fi un nume.
  2. Trebuie sa se inteleaga, si asta mi se pare cu adevarat interesant, ca „semnul” acesta il face un „personaj” nemaintalnit in biblie, dupa ce isi transfera „puterea” de la doua fiare: „ea a zis celor care locuiesc pe pamant sa faca o ICOANA fiarei… I s-a dat suflare ICOANEI fiarei… si sa faca sa fie omorati TOTI cei care nu se vor inchina ICOANEI fiarei.” Mi se pare mai important de realizat faptul ca acest „personaj” sau mecanism este cel ce ar trebui pus sub lupa, pentru ca de aici provine totul. De asemenea asta mi se pare cel mai important verset pentru ca subliniaza imposibilitatea de a scapa de supunere in fata acestei icoane.
  3. Toti cei care au citit profetii stiu ca Fiarele nu se refera decat la imparatii sau imparati si nu la alte fenomene sau produse umane.
  Deasemenea ar trebui spus ca 666 reprezinta in vechea numerologie iudaica ultimul numar inaintea 1000 pentru ca foloseau un fel de sistem hexazecimal. De aici se poate face usor paralela intre Fiara 666 si Imparatia (ce o succede) de 1000 de ani.

 36. V D Filip Says:

  :-))))))) ce sarcasm sadic la adresa lui Laurentiu. hai ca am glumit. dar a tre sa scriu cv sa arat ca am pufnit in ras de treaba asta ca o sa te gandest pana la cluj numai la termenul acela. cam cati km ai de mers aline ? :-))))) :-))))) :-))))

 37. 616 sau 666?! « Mai in gluma, mai in serios… ;) Says:

  […] curiozitati, enciclopedie, erori, fiara, ghid, inform, interesant, logic, mit, numar Am gasit aici un articol foarte interesant… eu, cel putin, nu am auzit – pana acum – comentarii pe aceasta […]

 38. laurentiu Says:

  Explicatie…

  timlahayeiana este un termen „inventat” de mine – acum, na,nu stiu cat e de corect – pentru a desemna teoriile eshatologice ale lui Tim LaHaye, cel care a scris seria de carti Left Behind. Pe baza cartilor lui s-au facut si cateva filme despre Apocalipsa, filme care au rulat si in Romania pe la diverse televiziuni. Nu este exclus ca unii calugari sa fi vazut filmele astea si sa-si fi modelat teoriile dupa cele ale lui Tim LaHaye.

  Pentru cei care nu-s familiari cu autorul e suficient un search „Tim LaHaye” pe google si va veti lamuri.

 39. Mihai Says:

  Laurentiu,

  Si DACA evenimentele din apocalipsa nu sunt prezentate in ordine cronologica, asa cum pretind expertii tai in armaghedologie? Treaba asta cu cronologia in cartile profetice merge cam ca nuca in perete din cate stiu eu.

  Si chiar daca evenimentele din Apocalipsa sunt descrise cronologic, de cat timp crezi tu ca e nevoie sa se intample toate? Daca pica meteoritu’ ala mare, sau un razboi nuclear… vine si foametea si mutatul continentelor, si molimele si tot ce vrei tu… Se prea poate ca totul sa dureze un an de zile si gata…

 40. tibipop Says:

  Faptul ca a fost sau nu descoperit intr-o groapa de gunoi in Egipt nu spune nimic despre importanta acestui manuscris. Specialistii sunt cei care au un cuvant de spus. Au fost si alte importante manuscrise biblice care au fost descoperite aparent intamplator sau in situatii care mai de care mai ciudate. Ganditi-va la Manuscrisele de la Marea Moarta, la manuscrisele gasite in geniza din Cairo si la altele.
  Oricum, din punctul de vedere al criticii textuale, numarul 616 este suspect, deoarece pare motivat de faptul ca in gematria (stiinta corespondentei intre cuvintele ebraice si numere), numele lui Nero Caesar corespunde acestui numar. Asadar, 666 este lectiunea care are cel mai bun suport textual.

 41. Ovyd Says:

  Laurentiu, majoritatea „calugarilor” pomeniti de tine sunt probabil anti-americani, dupa cum comenta un reprezentant al „manifestantilor” anti-cip pe alt forum azi, „lumina vine din Rasarit intotdeauna” „raul vine din occident” sau asa ceva… ma indoiesc sa ii intereseze cartile lui Tim LaHaye. Apropo, inca o corectura la ce ziceai mai sus. Teoriile respective nu ii apartin lui Tim LaHaye nici pe departe, ci sunt doar o dezvoltare – „romantata” daca vrei – pe baza teoriilor premilenariste, care exista de foarte mult timp, premilenarismul fiind probabil cea mai raspandita interpretare a Apocalipsei in cadrul crestinilor evanghelici/ neo-protestanti. Iar manuscrisele asta din Egipt mie nu imi spune mare lucru… evanghelia dupa Iuda, anyone? si lista de aberatii poate continua…. in momentul in care o sa vad sau aud de teologi „bazati” fie ei evanghelici/protestanti/catolici/ortodocsi etc etc care iau in serios manuscrisul asta cu 616, atunci mai discutam, pana atunci…..

 42. VeriChip, numărul fiarei, Antihrist, semnele venirii Lui, 666, 616, despre toate s-a scris « La Anddij - în sesiune Says:

  […] 666 – Hexakosioihexekontahexaphobia, de pe România Evanghelică, care dă un citat din John Llyod & John Mitchinson, Cartea ignoranţei. Mic tratat pentru cei care ştiu că… nu ştiu, Editura Nemira, 2007, care afirmă că după o traducere nouă a unui papirus vechi de 1700 de ani, numărul fiarei nu este 666 ci 616. […]

 43. marcel cosma Says:

  Ar fi posibil ca apostolul Ioan (autorul cartii Apocalipsa, cel mai probabil) sa fi scris “616” in manuscrisul original al cartii? Unii experti in criticism textual cred ca da.

  Mai exact, dovezile externe ar fi prea sarace – sau noile manuscrisele descoperite prea putin studiate – pentru a trage o concluzie definitiva.

  Unul din profesorii care ezita sa dea un raspuns este Daniel Wallace de la Dallas Theological Seminary. Este un specialist recunoscut in lumea criticismului textual, director al Centrului pentru Studierea Manuscriselor Noului Testament, crestin evanghelic avand o pozitie teologica conservatoare.

  Intr-o postare din aprilie 2007, Wallace vorbeste despre manuscrisul P115 descoperit la Oxyrhynchus in Egipt si explica de ce considera ca numarul “616” aflat la Apocalipsa 18:13 ar fi un candidat serios (cel putin pana la studierea mai detaliata a manuscrisului) pentru varianta originala a cartii. Puteti citi aici articolul impreuna cu comentariile:
  http://www.reclaimingthemind.org/blog/2007/04/the-number-of-the-beast

  [NOTA: am incercat sa-l accesez din nou acum cateva minute si se pare ca blogul “Parchment and Pen” a fost atacat de hackeri… Am salvat o copie a articolului in cazul in care site-ul nu va fi reparat in curand]

  Nu am gasit pe Internet nici un articol mai recent care sa indice o schimbare a pozitiei lui Wallace. Ca atare, i-am scris un email intrebandu-l despre vreo eventuala schimbare. O sa revin cand primesc raspunsul.

  Un alt articol care l-am gasit folositor este cel publicat de Peter J. Williams in Tyndale Bulettin 58.1 (2007) p. 151-153:
  http://www.tyndalehouse.com//Bulletin.htm
  [selectati “Full text of all articles”, apoi “Search by Author” si deschideti articolul
  Williams, P. J. „P115 and the Number of the Beast
  TynBul 58.1 (2007) 151-153. ]

  Williams este Warden (presedinte) la renumitul centru Tyndale House din Cambridge si profesor de Noul Testament la Universitatea din Aberdeen, Scotia.

 44. 666 – Hexakosioihexekontahexaphobia (2) « România Evanghelică Says:

  […] – Hexakosioihexekontahexaphobia (2) By Alin Cristea În postarea 666 – Hexakosioihexekontahexaphobia am dat un citat care indica faptul că s-ar putea ca numărul fatidic să nu fie 666, ci […]

 45. Mult zgomot pentru un cip « Clujul Evanghelic Says:

  […] 1 feb, Alin Cristea: 666 – Hexakosioihexekontahexaphobia […]

 46. seby Says:

  Am o intrebare !
  Daca s’ar da o lege de maine cine are numarul 616 nu poate cumpara sau vinde … ce faceti ?
  Va sfatuiesc sa nu va mai faceti griji in legatura cu asta . pt ca problema cea mare nu este numarul este planul de a ne pecetlui pe toti !!!
  si prin 616 shi astea nu netradusul bine sunt niste chesti prin care vor sa ne dezorienteze !!!
  SI CEL MAI IMPORTANT ESTE CA DUMEZEU NU FACE GRESELI IN BIBLIE DECI EU CRED CA NUMARUL ESTE 666

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: