10 observaţii despre fundamentalism

Anumite instituţii, personalităţi, evenimente şi fenomene şi-au pus amprenta asupra spaţiului confesional evanghelic din România în ultimii 20 de ani: Radio Vocea Evangheliei, Universitatea Emanuel din Oradea, Iosif Ţon, Petru Dugulescu, Istoria Binecuvîntării – studiul lui Beniamin Fărăgău, Jubilate, Ken Tucker, Festivalul Speranţei de la Timişoara, Richard Wurmbrand, lista de discuţii Masa Rotundă, Pătrăţosu, Reţeaua România Evanghelică, Dănuţ Mănăstireanu, Daniel Brânzei, Vladimir Pustan, Florin Ianovici, Cristian Barbosu, Biserica Metanoia din Arad, Biserica Metanoia din Timişoara, Biserica Străjerul din Iaşi, B.I.G., Peniel, Legea Cultelor, Colocviile Dumitru Cornilescu, Ionatan Piroşca, grupul de poeţi Cuvinte la schimb, edituri (Cartea Creştină / SMR, Casa Cărţii, Kerigma, Scriptum, Logos, Aqua Forte, Noua Speranţă), reviste electronice (SSJ, Adoramus, confesional@).

Dacă ar fi să menţionăm documentele importante ale evanghelicilor din ultimii 10 sau 20 de ani, oare care ar fi? Ce producţii importante rămîn ÎN SCRIS după ce au trec evenimentele şi se epuizează fenomenele?

Lîngă predicile lui Iosif Ţon, eseurile lui Dănuţ Mănăstireanu, poeziile lui Ionatan Piroşca, tabletele lui Vladimir Pustan, aş adăuga Raport privind situaţia bisericilor evanghelice din România (2001), articolul lui Marius Cruceru intitulat Despre Dumnezeu numai de bine. Exerciţiu de trăire în adevăr (despre care scriam că ar fi putut deveni, din punct de vedere moral, cel mai important document al evanghelicilor din perioda postdecembristă, care ar fi fi putut reda demnitatea baptiştilor, dacă ar fi fost susţinut de o perioadă consistentă de neimplicare a autorului în politica confesională) şi o listă de 10 observaţii despre fundamentalism reieşită din articolul Paul Washer şi fundamentalismul evanghelic sufocant pe care Vasile Tomoiagă l-a postat azi pe blogul Clujul Evanghelic.

1. Fundamentalismul suprasimplifică realitatea pentru a-şi credibiliza tezele aparent spirituale.

2. Fundamentalismul forţează dihotomii acolo unde nu există aşa ceva pentru a-şi valida aversiunea faţă de anumite lucruri ale “lumii” pe care deseori nu le prea înţelege.

3. Fundamentalismul nu realizează că îşi taie craca de sub picioare când afirmă că Scriptura e suficientă după care o filtrează prin propriile presupoziţii, tradiţii şi contexte socio-culturale.

4. Fundamentalismul este exlusivist. Şi orb. El nu vede o altă cale prin care ar putea lucra Dumnezeu decât cea pe care o practică el. Pentru că el, desigur, este biblic, şi nu cumva să aducă idei omeneşti în slujirea lui.

5. Fundamentalismul dispreţuieşte ceea ce nu este biblic. Biblic în înţelegerea lui, desigur.

6. Fundamentalismul se foloseşte de ştiinţă în mod ideologic, ori ca să o înfiereze la grămadă, ori ca să o confişte pentru a-şi susţine tezele. Dar niciodată nu o foloseşte natural.

7. Fundamentalismul cade naiv de multe ori în laţul propriei făţărnicii.

8. Fundamentalismul exagereză şi distorsionează până la minciună.

9. Fundamentalismul este rudă bună cu fariseismul. El înfiereză ştiinţa ca altădată să o folosească, ideologic. El ignoră “teologiile complicate” şi “vorbirile înţelepte” dar ne luminează cu traduceri din limbi străvechi. El ne spune, nu, ne strigă şi ne repetă că Scriptura este deajuns după care ne recomandă teologia şi istoria. El ne spune că creştinul trebuie să aibă ca normă de viaţă Scriptura dar ne predică ca unor ţânci ce n-am citit o iotă din ea.

10. Fundamentalismul este anarhist. El se dezice şi se leapădă de toate teoriile lumeşti şi teologia ce te ologeşte şi ne invită la o cunoaştere neintermediată a lui Dumnezeu. Nu ne spune care e aceasta, dar ne face să ne simţim vinovaţi că el pare a şti şi noi nu.

Un răspuns to “10 observaţii despre fundamentalism”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: