Glasul Aradului: Agresiuni fizice şi procese penale între penticostali

„Reprezentanţii Cultului Penticostal Arad sunt acuzaţi de către o familie din satul Zerveşti, comuna Turnu Ruieni, judeţul Caraş–Severin, care aparţin aceluiaşi cult că nu au procedat corect în timpul scandalurilor dintre ei şi pastorul Bisericii, Alexandru Bogdan. Ani de zile, cele două familii din Caraş s-au târât prin tribunale şi chiar s-au agresat fizic şi verbal, cel puţin aşa reiese din declaraţiile ambelor părţi. Totul a pornit de la banii care s-au strâns la Biserică, despre care Aurel Seracin junior afirmă că nu există acte prin care să se dovedească cheltuirea acestora.”

Glasul Aradului, 21 februarie 2009

10 răspunsuri to “Glasul Aradului: Agresiuni fizice şi procese penale între penticostali”

 1. laurentiu Says:

  Problema e mai complicata. Ziarul respectiv e tendentios si prezinta punctul de vedere al lui Seracin. Si OTV-ul a prezentat cazul lor si a iesit urat de tot.

  De ce a trebuit sa apara pe Romania Evanghelica o asemenea postare? Nu ca as fi „aparatorul” Cultului Penticostal – eu care l-am criticat de foarte multe ori – dar prezentarea unui asemenea caz pe un sit ca Romania Evanghelica nu cred ca este binevenita.

 2. Alin Cristea Says:

  1. Nu am făcut nici un comentariu. Am semnalat doar o menţionare despre neo-protestanţi în presă. Ceea ce voi face şi cu alte ocazii – nu că sînt ştiri pozitive sau negative mă interesează în primul rînd, ci că sînt.

  2. Faptul că un articol nu ar fi de calitate jurnalistică asta nu înseamnă că ZIARUL este, neapărat, tendenţios. Bănuiesc, totuşi, că nu la publicaţie te-ai referit, ci la articol.

  3. De ce NU ar fi trebuit să apară o astfel de postare pe România Evanghelică? Nu cumva ţi-ai stabilit (şi tu) nişte aşteptări de la blogul România Evanghelică pe care eu nu le-am încurajat?

  Cum am spus şi cu altă ocazie, blogul ar putea arăta ŞI mai bine dacă ar fi propuse mai multe ştiri, mai multe lucruri interesante tocmai de către cei din mediul evanghelic.

 3. laurentiu Says:

  Eu nu am asteptari decat de la mine, Alin.

  Ma gandesc totusi ca nu putem prelua orice fel de stire si sa o postam pe blogurile evanghelice. Mai ales cand stirea este tendentioasa si dezinformeaza in loc sa informeze.

  Maine poimaine o sa preluam si de prin Cancan stiri despre evanghelici, cine stie? Le dam si pe acestea mai departe?

 4. Alin Cristea Says:

  Păi eu am văzut că ai aşteptări de la blogul România Evanghelică…

  Da, e bine să ne gîndim şi să reflectăm.

  De observat că tocmai informaţiile ne lipsesc: de unde să ştim, aşadar, că o ştire este tendenţioasă şi dezinformează în loc să informeze?

  În astfel de cazuri cred că este importantă intuiţia (mă refer la cea dobîndită) şi este important discernămîntul. De aceea cred că astfel de chestiuni ar trebui să le discutăm atît axiologic cît şi conjunctural: dacă aş fi pus mai multe astfel de ştiri pe România Evanghelică poate că ar fi avut semnificaţie atenţionarea ta.

 5. SERACIN AUREL Says:

  Draga Laurentiu, pana acum cateva luni in urma aveai o alta gandire. Tot ce aveai de comentat/criticat faceai dupa Biblie.
  De cand ai fost chemat la Ordinul superiorilor, te-ai trasformat peste noapte dintr-o victima a pastorilor securisti penticostali, intr-un infocat avocat al celor care comit faradelegi din Cultului Penticostal; trebuie sa judeci lucrurile dupa Statutul Cultului Penticostal, in caz contrar ti se insceneaza un pacat specific pastorilor penticostali, si ramai fara slujba.
  Ai acceptat compromisul, astfel ti se intampla cum s-a intamplat lui Bistrian Daniel si Joldes Ioan din Biserica Penticostala Zervesti; amandoi au terminat la zi Institutul Teologic Penticostal Bucuresti (sunt licentiati in teologie), B.D. in anul 1996, iar J.I. in anul 1999.
  Datorita mafiei securiste din Cultul Penticostal, B.D. a ajuns sa lucreze prin Italia, Spania, Portugalia in constructii; iar J. I. a fost detasat la cca. 100 km de casa, la vreo 10 membrii de romi intr-o biserica. Tatal lui fiind nepocait, dupa ce fiul a terminat institutul s-a hotarat sa se pocaiasca, dar cand a vazut cum „se mananca pastorii intre ei” – deoarece fiul sau era solicitat ca pastor asistent la Biserica din Caransebes-, atat de mult a baut, si a stat mai mult beat pana in cateva luni a murit!! Asa a fost voia dumnezeului Coroban Titus din Caransebes.
  Un alt copil din familia lui Sendroni, caruia i-a placut teologia, dar vazand cat de mafi(h)otii sunt cei care conduc Cultul Penticostal, a spus ca el nu se poate descurca pentru un serviciu la o biserica penticostala, si a ales sa faca scoala la Seminarul Teologic Ortodox din Caransebes, in prezent find angajat in cadrul Episcopiei Caransebes.
  Alte doua fete ale conducatorului de la Biserica Penticostala din Turnu-Ruieni, Paven Traian, s-au maritat dupa copiii ortodocsi, si odata cu cununia le-a fost oficiat si botezul, dupa ce aceste acte de cult au fost oficiate la penticostali.
  Ar mai fi foarte multe de spus, dar pentru altadata.
  Sunt mai multi de jumatate dintre pastorii din Cultul Penticostal care incurajeaza practicile lui Bogdan Alexandru si Coroban Titus, astfel nu se explica aceasta acceptare a lor in foruruile de conducere ale cultului.
  Ti-as trimite intr-un plic cazierul judiciar si moral al celor doi pastori Bogdan Alexandru si Coroban Titus, dar astept sa faci dezvaluirile promise anul trecut despre cei care conduc Cultul Penticostal.
  Nu vreau sa te jignesc acum cu citatele din Biblie care reflecta pacatul, judecata, viata pastorilor, cum se pastoreste turma, si altele; cred ca le stii mai bine decat mine, dar te rog sa le citesti din nou, si daca cumva te-ai abatut de la ele sa ceri iertare Domnului.

  „INTELEPTUL VORBESTE DE IDEI, INTELIGENTUL DE FAPTA, IAR CEI DE RAND DE CEEACE MANANCA.” Proverb mongol.

  „E BINE SI FRUMOS SA IMPIEDICAM PE CEL CE FACE NEDREPTATE ; CAND NU PUTEM FACE ACEST LUCRU SA CAUTAM CEL PUTIN SA NU NE FACEM PARTASI LA NEDREPTATILE LUI.” Democrit.

  „CEL MAI NEDREPT LUCRU DE PE LUME E SA CERI CUIVA SA FIE UMILIT PENTRUCA TU ESTI OBRAZNIC.”
  „INTRE PACATOSII CARE NU SE MAI POT INDREPTA, ESTE IMPARAT CEL CE A PACATUIT MAI MULT” Iorga.
  „FARA SINCERITATE NU FACI NIMIC. ORICAT VEI FI DE ISCUSIT SI DE SIRET, ORICAT VEI STI SA TACLUIEST SI SA INDULCESTI MINCIUNA – EA RAMANE TOT MINCIUNA. VEI INSELA PE UN OM, O GENERATIE, DOUA – DAR TIMPUL … PE EL NU-L VEI INSELA ” A. Vlahuta.

 6. laurentiu Says:

  Pe Joldes Ioan il cunosc. Cred ca va referiti la cel ce pastoreste acum o biserica in Baile Herculane. Din discutiile pe care le-am avut cu el nu parea efectat. Imi pare rau de tatal lui, desi nu cred ca e frumos ca vorbiti asa de situatia dramatica prin care a trecut el.

  In fine, o singura precizare vreau sa fac. NU am fost chemat la „ordinul superiorilor” si nu sunt santajat de nimeni! Daca imi veti citi postarile poate veti realiza ca nu gandirea mi s-a schimbat ci modul de abordare a problemelor.

 7. Alin Cristea Says:

  Laurenţiu, am apreciat că ai schimbat modul de abordare a problemelor.

  Seracin Aurel, nu vă faceţi iluzii că veţi mai avea ocazia să continuaţi discuţia aici, dacă veţi folosi acelaşi stil agresiv.

  Cu ocazia asta menţionez faptul că există o solidaritate în blogosfera evanghelică, bloggerii ne întrebăm unii pe alţii („şi la tine a încercat să posteze comentariul ăsta?”), ne informăm (a se vedea celebrul exemplu cu misionarii cică răpiţi în Afganistan), ne sfătuim, încercăm, ca şi creştini, să nu ne potrivim chipului veacului acestuia.

 8. laurentiu Says:

  Multumesc, Alin.

  Nu e vorba numai despre dezinformare, sau informare. E vorba de minciuna si promovarea zvonurilor false. Seracin Aurel nu e singurul care ma acuza ca as fi fost „mustruluit” de superiori mei, santajat chiar. Asa ceva nu s-a intamplat. Punct! Am aceiasi parere despre „superiorii” mei. Adica una proasta. Doar ca acum nu imi mai fac publica parerea. Incerc in schimb sa ofer solutii.

 9. suceavaevanghelica Says:

  Si http://www.suceavaevanghelica.wordpress.com a fost solicitata sa posteze mesajul scris de Seracin insa l-am considerat out of context. Este dureros ce se petrece insa rezolvarea (daca asta se doreste) nu va veni in urma trambitarii unor aspecte care difera in functie de unghiul din care privesti.

 10. Alin Cristea Says:

  1. Modalitatea (agresivă) de a posta acelaşi comentariu pe multe bloguri nu este una inspirată. Seracin Aurel a cîştigat (cel mult) o luptă, dar a pierdut bătălia: i-am postat un comentariu, dar sînt suspicios faţă de alte comentarii ale sale, din cauza insistenţei cu care îşi vîntură comentariile PESTE TOT, fără a da impresia că doreşte să participe la polemică autentică. De asemenea, consider că nu prea ştie cum funcţionează blogosfera evanghelică. Şi, probabil, nici cum circulă informaţiile în spaţiul public – mulţi nu sînt atenţi la aşa ceva, cînd apar în spaţiul public se aşteaptă ca mesajul lor să fie IMEDIAT ascultat. Sfătuiesc pe oricine ca mai înainte să-şi cîştige locul în spaţiul public, dacă nu cumva, bineînţeles, mesajul lor e foarte bine editat şi plasat pe orbita publică.

  2. E foarte bună observaţia că nu trîmbiţarea (subiectivă) duce la rezolvare. La acest punct avem ocazia să reflectăm asupra rostului bloggerilor evanghelici. Ce putem spune clar este că nu bloggerii contribuie esenţial la rezolvarea problemelor (aşadar, să avem grijă ce trîmbiţăm şi cum), dar la fel de clar putem spune că blogosfera evanghelică produce ecouri, aşadar activitatea bloggerilor evanghelici nu este una fără importanţă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: