Exagerări creştineşti

Puţine lucruri mă dor atît de tare precum unele exagerări creştineşti, mai ales cînd cunosc potenţialul autorilor lor. Sufăr efectiv gîndindu-mă ce interesante lucruri ar fi putut scrie folosind pretextul respectiv, dacă ar fi fost mai echilibraţi în tratarea subiectului.

În ultimele zile au apărut cel puţin 6 articole în blogosfera evanghelică avînd ca pretext recentul sondaj Topul eroilor 2009 realizat în Statele Unite de către compania Harris Interactive, pe primul loc situîndu-se Barack Obama, iar Isus pe al doilea.

Recomand a se lectura toate cele 6 articole, din diverse motive, dar în primul rînd pentru a surprinde modul în care fiecare autor a folosit pretexul respectiv şi pentru a observa faptul că TOATE au exagerat în interpretarea ştirii.

Marius Cruceru: Perplexitate de seară: din nou Obama
http://mariuscruceru.ro/2009/02/20/perplexitate-de-seara-din-nou-obama

Mircea Tiperi: Iisus devansat de Obama în topul preferinţelor americanilor
http://mtipei.wordpress.com/2009/02/20/iisus-devansat-de-obama-in-topul-preferintelor-americanilor

Rodica Boţan: Pe cine ai ales erou anul asta?
http://rodicabotan.blogspot.com/2009/02/pe-cine-ai-ales-erou-anul-asta.html

Bogdan Pătraşcu: Obama l-a depăşit pe Isus!
http://www.mersulvremurilor.ro/uncategorized/obama-l-a-depait-pe-isus

Mihai Chiriguţ: Barack Obama il invinge pe Iisus
http://www.pasi.ro/revista/barak-obama-il-invinge-pe-iisus.html

Emanuel Iacob: Vai Vai.. Barack Obama, eroul Americii! Presedintele l-a surclasat si pe Isus
http://crestintotal.wordpress.com/2009/02/20/vai-vai-barack-obama-eroul-americii-presedintele-l-a-surclasat-si-pe-isus

Cele mai multe informaţii despre clasament le dă Mircea Tipei – lista cuprinde 23 de eroi, Emanuel Iacob oferă lista cu primii 10, Bogdan Pătraşcu menţionează pe cei din Top 10 şi pe cîţiva dintre următorii clasaţi. Ceilalţi trei se concentrează doar pe opoziţia dintre primii doi: Obama-Isus.

Marius Cruceru indică link spre documentul în limba engleză de 7 PAGINI:

http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2009-02-20-5436392-0-topul-eroilor.pdf

Prima observaţie care se poate face pornind de la informaţiile clasamentului dincolo de locul 10 (pe care ni le oferă DOAR Mircea Tipei) este că NIMENI nu se arată deranjat de opoziţia dintre locurile 10 şi 11: Maica Tereza – Dumnezeu.

Pentru cei interesaţi de psihologia perceperii divinităţii creştine de către oameni (în SUA) este interesant faptul că Isus e văzut ca erou pe o poziţie fruntaşă, în comparaţie cu Dumnezeu.

Dintre autorii articolelor, 4 menţionează ŞI topul din 2001, cînd pe primele locuri au fost:: Isus, Martin Luther King, Colin Powell, J.F. Kennedy, Maica Tereza. Se poate observa, aşadar, că după 8 ani, Colin Powell nu mai apare în Top 10 (ci doar pe locul 16). Marius Cruceru şi Rodica Boţan nu dau de înţeles că nu este prima dată cînd este realizat acest top.

În documentul de 7 pagini în engleză sînt menţionate motivele pentru care unii oameni sînt consideraţi eroi:

– Doing what’s right regardless of personal consequences
– Not giving up until the goal is accomplished
– Doing more than what other people expect of them
– Overcoming adversity
– Staying level-headed in a crisis
– Willingness to risk personal safety to help others
– Changing society for the better
– Not expecting personal recognition
– Commanding the support and respect of others

Marius Cruceru, după ce anunţă locurile 1 şi 2, dă imediat o sentinţă: “Ce înseamnă asta pentru cineva care n-a făcut nimic pînă acum?” Sentinţa, precum se vede, e la adresa lui Obama. Din momentul acesta discuţia e dezechilibrată, întrucît ar fi putut fi pe locul 1 cineva care să fi făcut ceva şi Isus pe locul al doilea, ceea ce păstra chestiunea esenţială a polemicii.

Marius Cruceru se întreabă, la fel de repede, “ce rezultate ar fi în urma unui asemenea sondaj în Rromhînika noastră”. Pe locul 94 în Topul Mari Români din 2006 a reieşit… Eroul necunoscut. Înaintea lui Constantin Noica (99).

Mircea Tipei: “Rezultatele acestui sondaj de opinie echivalează cu cea mai oribilă blasfemie posibilă”. Formulare cu totul exagerată. Doară există blasfemii consacrate. Şi încă e cald subiectul 666.

Rodica Boţan aminteşte de “Christoşi mincinoşi”. Şi mai scrie, referindu-se la preşedintele Obama: “Nu spuneţi că e treaba americanilor. Toată Europa a fost ochi şi urechi şi a participat cu sau fără drept de vot la aceste alegeri.” Interesant punct de vedere, nu? Să fi participat şi China? Dar Africa?

Ca să fie varză de-a binelea, mai sînt amintiţi şi catolicii şi musulmanii…

Bogdan Pătraşcu încheie prezentarea topului cu expresia: “Halal naţiune!” De ce? Care să fie o altă naţiune mai bună? În lista celor mai influenţi evrei din toate timpurile (cartea a apărut în româneşte la Editura Paralela 45 în 2006), Moise e pe locul 1, Isus pe locul 2.

Mihai Chiriguţ e critic la adresa… visului american: “Acum putem afirma destul de sigur că visul american s-a cam spulberat. Până acum America purta în ea acel spirit religios şi era dată ca exemplu chiar şi prin predici cu Biblia pusă la baza Constituţiei şi dolarul pe care scrie că se încred în Dumnezeu. Acum ei se încred în Barack Obama.”

Neconvingător. Ce legătură are topul cu spiritul religios? Sau chiar Visul american cu spiritul religios? Tocmai faptul că a fost ales preşedinte un afro-american întăreşte ideea că Visul american e posibil.

Dacă Marius Cruceru şi-a luat informaţiile de pe HotNews, Mihai Chiriguţ le-a luat de pe StirileProTv, unde apare formularea: “Un sondaj Harris relevă faptul că Barack Obama apare în percepţia americanilor de rând ca întâiul salvator al neamului. El l-a întrecut în clasamentul final până şi pe Isus.”

http://stirileprotv.ro/stiri/international/barack-obama-eroul-americii-presedintele-l-a-surclasat-si-pe-isus.html

Pe HotNews se menţiona că “Compania Harris a intervievat online 2.634 de americani, care au fost rugaţi să numească spontan personalităţile pe care le admiră cel mai mult”.

Aşadar, pe StirileProTv apar două expresii “îmbogăţite”: “americani de rând” şi “întâiul salvator al neamului”. (În treacăt fie spus, a folosi expresii precum “naţiune” şi “neam” cu referinţă la americani e cam deplasat.)

Mihai Chiriguţ a folosit această interpretare (“salvator” în loc de “erou”) pentru concluzia sa că americanii se încred în Barack Obama. A te încrede într-un om şi a te încrede într-o divinitate sînt chestiuni care nu sînt comparabile (decît, precum se vede, în exagerări).

Emanuel Iacob nu a făcut comentarii, dar şi-a intitulat articolul: “Vai Vai.. Barack Obama, eroul Americii! Preşedintele l-a surclasat şi pe Isus”. Acel “vai, vai” e ironic. Titlul putea să fie şi: “Preşedintele l-a surclasat şi pe Dumnezeu, care a rămas pe locul 11”.

REZUMAT

TOATE cele 6 articole nu se mulţumesc să redea ştirea (şi, eventual, să indice, precum Marius Cruceru, documentul amplu în limba engleză), ci comentează ştirea, “îngrăşînd-o” cu comentarii exagerate.

-Marius Cruceru e, ca de obicei, ludic şi ironic, pierzînd miza ştirii atunci cînd introduce chestiunea diferenţei ontologice dintre fiinţa umană şi fiinţa divină.
– Mircea Tipei e consternat (de “blasfemie”), dar mult prea mult.
– Rodica Boţan, unul dintre ideologii de serviciu, foloseşte pretextul pentru afişarea, încă o dată, a obamafobiei şi realizarea unor conexiuni ideatice greu de urmărit.
– Bogdan Pătraşcu aruncă stigmatul asupra “naţiunii” americane.
– Emanuel Iacob se foloseşte de titlu pentru o ironie gratuită.

Publicitate

2 răspunsuri to “Exagerări creştineşti”

  1. Mihai Chirigut Says:

    forte tare comentariul tau :)

    nu stiu a cui este blogul [iertata sa-mi fie igonranta] dar ai scris extrem de interesant! ai muncit destul de mult pentru a strange informatiile astea.

    FELICITARI :)

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: