Mana de luni – 16 şi 23 februarie 2008

Abordarea şi depăşirea eşecului (1) – Rick Warren

Viaţa nimănui nu este un şir neîntrerupt de victorii. Toţi experimentăm probleme, eşecuri, pierderi şi falimente. Chiar şi cei mai buni marcatori la basseball reuşesc să dea lovituri fără greşeală în doar în 30 % din cazuri. Toţi facem greşeli.

Întrucât greşeala este un lucru comun în viaţa fiecăruia, una dintre abilităţile cele mai importante pe care le poţi învăţa este modul în care să faci faţă greşelilor. Oamenii de succes ştiu cum să transforme fiecare eşec într-o experienţă din care au ceva de învăţat – într-o treaptă spre succes.

Deşi există numeroase cauze ale eşecurilor, cele mai des întâlnite sunt următoarele cinci:

1. CÂND NU PLANIFICĂM ÎNAINTE: Conform unei vechi zicale, „Dacă falimentezi să planifici, planifici să falimentezi.” Proverbe 27:12 spune „Omul chibzuit anticipează problemele şi se pregăteşte să le facă faţă” (traducere după varianta în limba engleză). Conform Bibliei, Noe a început să construiască arca,cu mult timp înainte să plouă.

2. CÂND CREDEM CĂ “AM AJUNS”: Aminteşte-ţi de lecţia balenei: doar când ajungi la vârf (sau la suprafaţă) pentru a respira, eşti lovit cu harponul! Proverbe 16:18 spune “Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înainte căderii.”

3. CÂND NE TEMEM SĂ NE ASUMĂM RISCURILE NECESARE: Frica de eşec poate cauza eşecul. Ne temem de ce vor spune ceilalţi despre noi dacă vom da greş, aşa că nici măcar nu mai încercăm. Fostul atlet profesionist Fran Tarkenton a spus: „Frica te pregăteşte pentru a fi învins”. Falimentăm când refuzăm să profităm de ocaziile de aur care ni se ivesc. “Frica de oameni este o cursă, dar cel ce se încrede în Domnul n-are de ce să se teamă” (Proverbe 29:25).

4. CÂND RENUNŢĂM PREA REPEDE: De multe ori, succesul este la doi paşi. Adu-ţi aminte că o întrecere de atletism este adesea câştigată în ultimele secunde. Să nu câştigi de prima dată, este ceva normal. Mergi mai departe. Valoarea unui timbru poştal este dată de abilitatea sa de a sta lipit pe un lucru până când acel lucru ajunge la destinaţia dorită. “Drumul leneşului este ca un hăţiş de spini, dar cărarea celor fără prihană este netezită” (Proverbe15:19).

5. CÂND IGNORĂM SFATURILE LUI DUMNEZEU: Biblia este manualul pentru viaţă lăsat de Creatorul şi Stăpânul nostru. Este plină de aplicaţii practice şi îndrumări pentru muncă, viaţa de familie, finanţe, relaţii şi sănătate. Când nu le respectăm, vom avea necazuri. “Multe căi POT PĂREA bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte” (Proverbe 14:12).

Iată un adevăr important despre eşec, de care merită să îţi aduci aminte:

Eşecul nu este niciodată final, până când nu hotărăşti tu aceasta. Nu eşti niciodată un învins, atât timp cât nu renunţi.

Abordarea şi depăşirea eşecului (2) – Rick Warren

Săptămâna trecuta ne-am ocupat de cinci cauze ale eşecurilor. În această săptămână ne vom referi la câţiva paşi care ne pot fi de folos pentru a merge mai departe, după ce am experimentat un eşec:

1. ACCEPTĂ RESPONSABILITATEA PENTRU PROPRIUL TĂU EŞEC. Dacă ai făcut o greşeală, admite acest lucru. Bun venit în rasa umană. Rataţilor le place să dea vina pe ghinion, economie, şefi, soţi, soţii, sau chiar pe Dumnezeu, pentru lipsa norocului. Însă cei care înving niciodată nu-i acuză pe alţii şi niciodată nu se scuză atunci când se întâmplă să cadă.

În 1974, după un număr istoric de 88 de jocuri câştigate, echipa de baschet a Universităţii din Los Angeles, California (UCLA) a pierdut în faţa echipei Notre Dame, după ce au condus cu 11 puncte. În ziua următoare, pe prima pagină a ziarelor se putea citi titlul: “Antrenorul Wooden spune ’Blamaţi-mă pe mine!’” Antrenorul echipei UCLA a fost un învingător. Proverbe 28:13 ne spune că „Cine îşi ascunde fărădelegile, nu propăşeşte, dar cine le mărturiseşte şi se lasă de ele, capătă îndurare.”

2. RECUNOAŞTE BENEFCIILE UNUI EŞEC. Poţi învăţa multe dintr-un eşec. Spre exemplu:

– Îţi arată ce să nu faci! Inventatorul Thomas Edison a spus „Nu numiţi acea situaţie eşec. Numiţi-o educaţie!”
– Te obligă să fii mai creativ. Caută modalităţi noi pentru a duce acel lucru la bun sfârşit.
– Previne aroganţa şi egocentrismul. Dacă ceea ce ai realizat s-a transformat într-un succes ameţitor, există pericolul ca nimeni să nu mai poată sta lângă de tine.
– Te determină să re-evaluezi ceea ce este important în viaţă. Eşecul este una dintre căile prin care Dumnezeu ne face să reflectăm la direcţia vieţii nostre. Aşa cum ni se spune în Proverbe 20:30, “Uneori, este nevoie de o situaţie durereosă pentru a ne schimba căile.”

3. CERE-I LUI DUMNEZEU ÎNŢELEPCIUNE PENTRU A ÎNŢELEGE CAUZA. De ce am dat faliment? Există vreun motiv pentru care deciziile luate au fost greşite? Adesea, în mod inconştient, ne sabotăm propriile noastre eforturi prin:

Teama de succes. Succesul ar putea însemna mai multe responsabilităţi decât îmi doresc.
Vinovăţie. Dacă simţi că nu meriţi să câştigi, ai toate şansele să pierzi.
Resentimente. Unii oameni falimentează pentru a se răzbuna pe cei care îi presează să reuşească.

Dacă o vom căuta, Dumnezeu ne va da înţelepciunea de care avem nevoie pentru a trage învăţăminte din eşecuri. Aşa cum scrie în Iacov 1:5 : „Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă…”

4. UITĂ CE A FOST ÎN TRECUT ŞI CONCENTREAZĂ-TE PE VIITOR. Trecutul trebuie să rămână în trecut. Nu mai poate fi schimbat. Este ca şi apa care a trecut pe sub pod. Nu-l mai poţi aduce înapoi, aşa că nu te îngrijora pentru el şi mergi mai departe.

Înţelegând durerea cauzată de eşecuri şi inutilitatea dorinţei de a schimba ceva ce a fost deja făcut în trecut, apostolul Pavel a scris următoarele cuvinte pline de înţelepciune: „…Uitând ce este în urma mea şi aruncându-mă spre ce este înainte, alerg spre ţintă…” (Filipeni 3:13-14).

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International – Christian Businessmen’s Connection şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257-259248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: