Post-8 martie

Acum, că a trecut inconturnabilul 8 martie, poate ar trebui, totuşi, să reflectăm, cu seriozitate, asupra unor formule cu totul exagerate, precum: Inima unei femei este cea care face lumea să se învârtă.

Perspectiva biblică asupra antropologiei feminine este clară:

– Dumnezeu i-a zis femeii: „Dorinţele tale se vor ţinea după bărbatul tău, iar el va stăpîni peste tine.” (Genesa 3:16)

(Bărbătuşul a fost blestemat fiindcă a ascultat de glasul nevestei şi a nesocotit porunca lui Dumnezeu.)

– „După cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile.” (Efeseni 5:24)

– „Nevasta să se teamă de bărbat.” (Efeseni 5:33)

– „Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rîndul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dînd cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre.” (1 Petru 3:7)

– „Nevasta nu este stăpînă pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpîn peste trupul lui, ci nevasta. Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decît doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăşi.” (1 Corinteni 7:4-5)

Publicitate

Etichete: , , , , , , , ,

22 răspunsuri to “Post-8 martie”

 1. Post-8 martie « La Rotundu Says:

  […] https://romaniaevanghelica.wordpress.com/2009/03/15/post-8-martie […]

 2. Post-8 martie « Biblia pentru toţi Says:

  […] https://romaniaevanghelica.wordpress.com/2009/03/15/post-8-martie […]

 3. Post-8 martie « Info Creştin Says:

  […] https://romaniaevanghelica.wordpress.com/2009/03/15/post-8-martie […]

 4. Post-8 martie « Info Evanghelic Says:

  […] https://romaniaevanghelica.wordpress.com/2009/03/15/post-8-martie […]

 5. Ianis Says:

  Ma mir ca te-ai gandit sa scrii un articol (ma rog, tentativa) pornind de la postarea unor copii. Pe cat de imaturi sunt ei pe blogul lor, pe atat de puerila e reactia ta….Ma asteptam la mai multe….

 6. Alin Cristea Says:

  Am afişat postarea lui Ianis DOAR pentru a exemplifica ce fel de comentarii NU obişnuiesc să aprob: deşi am propus să reflectăm cu seriozitate, iată că ispita ludicului e prea mare. Aş observa chiar, fără perdea, nombrilismul – „mă mir”, „mă aşteptam”… Asta în timp ce tot mai multe familii se destramă, iar dezorientarea (de tot felul) e tot mai amplă…

 7. xfinger Says:

  ‘Ma mir’ ca in Romania ziua tatilor nu este luata in serios si cu responsabilitate (decit poate pentru un motiv in plus de o bauta). Sau poate ca unii ar exagera in mod similar: ‘pofta barbatului face ca lumea sa se invirta’ …
  Daca ar fi sa ‘reflectez cu seriozitate’ si asupra perspectivei biblice, as pleca dinspre antropologie spre eschatologie, si m-as fi oprit putin asupra scrisorii catre Galateni, ca sa imi ‘re-citesc’ cum sint redefinite lucrurile in Cristos: desi ‘antropologic’ sintem legati de-un ‘blestem’, in Cristos devenim barbati si femei (sau NU mai sintem b&f, ci) impreuna mostenitori ai celor vesnice, fii si mostenitori.
  Si, ‘ma asteptam’ sa ataci un asemenea subiect PRE-8 Martie, ca pe o cura de dezintoxicare; ca aprecierea / respectul / dragostea sa aiba o baza mai solida, sa capete autenticitate si sa tina mai mult de o zi …

 8. eu Says:

  cam greu de crezut că „bărbătuşul” ar fi numărat în continuare animalele, punându-le nume, dacă femeia nu ar fi fost, nu? :)

  quote-ul nu are, cred, nici o legătură cu versetele. el se referă la INIMA unei femei, la sensibilitatea, dragostea, afecţiunea, gingăşia care pune lucrurile în funcţiune, citez „învârte lumea”. Fără ele şi în mod evident, fără ea, singurătatea nu ar mai părea ceva anost, ci de-a dreptul normal.

  o INIMĂ supusă învârte lumea. şi îi îndreaptă privirea spre El, Cel care a făcut toate lucrurile bune.

  El a pus inima femeii lângă cea a bărbatului nu să tremure de frică, ci – în ascultare – să fie umbra a ceea se pregăteşte pentru cei aleşi şi iubiţi ai Lui :)

 9. dorin Says:

  care este standardul , prototipul , arhetipul ?
  inainte de caderea in pacat … porunca era adresata la persoana a II-a plural … om dupa chipul Sau … parte barbateasca si parte femeiasca … Domnul Dumnezeu i-a binecuvantat si a zis Cresteti , inmultiti-va , umpleti pamantul , supuneti-l si stapaniti … v-am dat hrana voastra … si iata ca erau foarte bune … se vorb face un singur trup … omul si nevasta lui … si nu le era rusine … Geneza cap 1 si 2
  in Cristos … caci sunteti fii ai lui Dumnezeu prin credinta in Isus Cristos… nu mai este nici parte barbateasca , nici parte femeiasca , fiindca toti sunteti una in Cristos Isus … Galateni cap 3 vers 26-28 … teoretic pt multi … practic la inviere
  la inviere , nici nu se vor insura , nici nu se vor marita , ci vor fi ca ingerii lui Dumnezeu in cer … Matei cap 22 vers 30 … sa nu ne ratacim necunoscand scripturile , nici puterea lui Dumnezeu …

 10. denisia Says:

  am citit si eu articolul si comentariile..
  FRAŢILOR!!!..aşa munciţi voi pe câmpul Evangheliei?..ce a zis cutare..ce crede cutarică..
  Asta e treabă de „BĂRBAŢI” să suspectaţi..oare ce a vrut să zica..stai că l am prins…

  FRATILOR!!!..era vorba de inima FEMEII..nu de MINTEA EI…
  inima femeii bună,caldă,iubitoare…

  ştiu că vă temeţi de MINTEA FEMEII….da cu inima ei ce aveţi?

 11. Vasile Tomoiagă Says:

  E interesant cum traduce New Living Translation Geensa 3:16 (un alt 3 cu 16)

  „And you will desire to control your husband, but he will rule over you.”

  „Si vei dori sa-ti controlezi sotul, dar el va stapani peste tine.”

  Am auzit si in romana o interpretare conforma cu traducerea NLT dar nu mai stiu cine si unde.

 12. andu Says:

  Domnule critic dak aveti atata scoala precum este cv-ul dvs,stiati sa faceti legatura versetelor din NLT si VLT si conjunctura si dragostea cu care a spus aceste cuvinte Dumnezeu, dvs va-ti oprit doar la ZIUA FEMEII probabil ca trebuia sa vedeti dincolo de stiinta asta pe care dvs ati facut-o sa tarntiti cateva versete aici p pagina si atata si sa priviti la inima EI acolo unde vrea Dumnezeu,chiar imi doresc sa postati si sa raspundeti la acest comentariu….

 13. Alin Cristea Says:

  Domnule andu, nu am nici cea mai mică intenţie să răspund aşa-zisului dvs. comentariu.

  Idem pentru Denisia.

 14. Evanghelici în Top 100 WP (16.03.2009) « România Evanghelică Says:

  […] Vesti bune de la Conop, Arad: Botez cu Duhul Sfant 32. Post-8 martie 69. Proiectul Sf. […]

 15. raducu Says:

  post-8 martie … se putea mai simplu sa intitulaţi postarea dvs. post-mortem … aţi reusit să daţi cu „bâta” în cap femeii, să-i omorâţi spiritul, esenţa … aţi redus-o la o sclavă, proprietatea bărbatului … nevastă … ce jignitor … folosind câteva versete scoase din context … la fel ca şi expresia de la care v-aţi pornit expunerea … expresie care scoasă din context îşi pierde toată însemnătatea şi valoarea … nu aţi făcut asta de ziua ei e adevarat… aţi fost un „domn” şi aţi asteptat să treacă câteva zile … să fie şi ea fericită săraca … nici nu ştia ce o aşteaptă … aţi verificat dacă mai respiră?! dacă se trezeste eu m-aş ascunde … deja văd că cineva, probabil care nu este de acord cu părerea dvs „pertinentă” a avut curajul să vă dea replică şi aţi ales „elegant” să nu-i răspundeţi … ce ştie ea … doar e femeie

  „Fii atent sa nu faci o femeie sa plângă pentru că Dumnezeu îi numară lacrimile!”

  oare căte femei sau întristat sau au plâns văzând reactia dvs. la o postare ce incerca să le aducă un zâmbet, lumină, pace … primăvară în suflet … pentru că într-adevăr merită şi sunt speciale … şi ar fi bine să le reamintim asta mai des …

 16. ankver Says:

  Si totusi, daca femeia e asa de ”neimportanta”, nu uitati domnule ca prin una de genul ei ati primit ocazia de a respira pe terra.

  Sa nu uitati ca in ochii lui Dumnezeu femeia are aceeasi valoare cu barbatul, si attunci cand Dumnezeu si-a dat Fiul sa moara pe cruce, a platit acelasi pret si pt unul si pentru celalalt, deci daca El isi permite sa ne pretuiasaca pe noi, femeile, cu ce sunteti dvs mai presus sa nu o faceti? Si daca pacatul a venit prin greseala femeii in lume, nu uitati ca si matuirea omenirii a venit tot prin femeie…

  Oare mama dvs ce ar spune sa citeasca aceste mesaje? Dar Dumnezeu ce parere are? Sau nu conteaza, ci doar opinia unor barabati care nu isi dau seama adesea de misoginismul din ei, ascuns si sufocat, dara care adesea rabufneste din intunerecul dospit al inimii….

 17. Alin Cristea Says:

  Domnule (sau doamnă) raducu,

  Comentariul dvs. nu are de a face cu postarea mea.

  E clar că nu aţi priceput nimic. N-o fi mare bai…

  Dar e bai că vă pierdeţi vremea (dacă cumva nu cunoaşteţi blogul acesta, e bine să reţineţi că nu mă impresionează cu nimic astfel de comentarii; dar am aşa o bănuială, din stilistica comentariului care mi-e familiară, că îl cunoaşteţi, ca şi pe alt blog al meu, dar vă ascundeţi sub anonimat). Şi, mai ales, e bai că ne faceţi să pierdem vremea citindu-vă comentariul şi răspunzîndu-vă, cînd am putea face lucruri mai importante.

  1. Vorbiţi de părerea mea! Unde o fi ea? Doar am dat texte de referinţă pentru perspectiva biblică despre femeie. (Dacă dădeam texte de referinţă pentru perspectiva biblică despre bărbat, atunci mă acuzaţi că „părerea mea” e antimasculină?)

  2. N-am redus DELOC femeia la starea de proprietate a bărbatului. Decît în măsura în care o face Biblia. Dar e vorba de un context profund, pe care îl neglijaţi dacă nu cu bună ştiinţă (şi rea intenţie), atunci din neatenţie. Ultimul citat biblic pe care l-am dat e clar: bărbatul este stăpîn pe trupul femeii ŞI femeia este stăpînă pe trupul bărbatului. V-aţi înfuriat într-atît încît aţi uitat partea a doua?

  3. Faceţi presupoziţii la adresa persoanei mele fără să aveţi un minim de informaţii de la care să porniţi. Iar expresia de la care mi-am pornit „expunerea” (CARE EXPUNERE?) este un titlu (aproape) ca oricare altul.

  4. Văd că folosiţi cuvîntul „nevastă” cu conotaţie peiorativă, ceea ce eu nu am făcut. Mai ştiţi ce înseamnă ghilimelele? Sau vi s-au împăienjenit ochii de răutate?

  5. Cine mi-a dat replică? Păi dacă nu am comentat eu în postare, replica rămîne de dat… Bibliei.

  6. Spuneţi că femeile sînt speciale. Hm… Tocmai asta pare a fi una din problemele secolului XX (şi XXI): se cred PREA speciale, depăşind graniţele antropologice pe care Dumnezeu le-a trasat femeii (respectiv bărbatului). Citiţi şi ce scrie Paul Negruţ pe tema asta pe blogul lui (deşi face o varză în articolul în care bagă şi postmodernismul).

  7. O conversaţie cu adevărat utilă, INTELIGENTĂ (nedefensivă), ar fi adus în discuţie contextul celor 5 citate pe care le-am dat. Sau, cu atît mai mult, încă un citat care să completeze perspectiva biblică referitoare la femeia creată (din coasta bărbatului – geneză secundă, nu neapărat secundară). Dorin a încercat o perspectivă escatologică, dar nu am prea înţeles care e legătura cu postarea mea. Dar ne poate face să ne întrebăm: cum vom fi „ca îngerii lui Dumnezeu în cer” (de fapt promisiunea e că vom fi ca… Dumnezeu) dacă nu ne asumăm condiţia umană de femeie, respectiv bărbat (şi blestemele care ne-au fost înmînate o dată cu această condiţie specifică de femeie, respectiv bărbat)? Aici e miza postării mele – un exerciţiu anamnetic: ce (mai) înseamnă femeie. Cu altă ocazie putem face un alt exerciţiu anamnetic – ce (mai) înseamnă bărbat (mai ales că în ultima vreme se cam sinucid, dar şi luînd viaţa celor dragi mai întîi) din perspectiva biblică (nu din cea, din secolul XX, a drepturilor omului, animalelor şi ale insectelor pe cale de dispariţie).

  8. E penibilă această atitudine adolescentină, de liceeni aflaţi în pauză, tachinîndu-se, fetele pe băieţi, şi băieţii pe fete. Scutiţi-mă! Maturizaţi-vă! Nu trudesc pentru acest blog ca să îmi pierd vremea (şi energia) cu astfel de şicane.

  9. Bine zicea C.S. Lewis că doctrinele creştine cu privire la căsătorie sînt „extrem de nepopulare”. Şi că, în afară de permanenţa căsătoriei, mai este „un lucru care este şi mai neagreat. Femeile creştine promit să asculte de soţii lor.”

  Şi mai spunea:

  „Relaţiile familiei cu lumea de afară – ceea ce am putea numi politica ei externă – trebuie să depindă în ultimă instanţă de bărbat, deoarece el ar trebui să fie întotdeauna, şi de obicei este, mult mai drept cu cei din afară. O femeie luptă în primul rînd pentru copiii ei şi pentru soţul ei împotriva restului lumii. Este aproape firesc să existe un conflict între interesele lumii şi interesele ei. Femeia este păzitorul special al intereselor familiei. Funcţia bărbatului este să aibă grijă ca această preferinţă naturală a femeii să nu capete curs. El are ultimul cuvînt, pentru ca să-i protejeze pe ceilalţi oameni de patriotismul familial intens al soţiei sale.”

  Va’s’zică, nu inima unei femei este cea care face lumea să se învârtă.

 18. Alin Cristea Says:

  Pentru ankver:

  Cine a spus că femeia e neimportantă? Porniţi de la o chestiune care nu e conţinută în postare sau în comentariile mele. De fapt, porniţi de la o presupoziţie necontextualizată şi deformaţi întreaga chestiune.

  Ajungeţi chiar să amintiţi de mama mea! Ce ieftin mijloc de a „participa” la polemică.

  Dar acesta devine un pretext pentru o reflecţie profundă.

  a. Cine mi-a dat „ocazia de a respira pe terra”?

  Dumnezeu, nu mama.

  Aţi auzit expresia: „Eu te-am făcut, eu te omor.”? E falsă. Dumnezeu ne-a făcut pe toţi. Tot El ne omoară pe toţi.

  b. „Mântuirea omenirii a venit prin femeie”?

  Nu prin femeie, ci prin Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Fiul Omului, Mielul fără cusur care ridică păcatul lumii.

  „Dacă moartea a venit prin om, tot prin om a venit şi învierea morţilor. Şi după cum toţi mor în Adam, tot aşa, toţi vor învia în Hristos.” (1 Corinteni 15:21-22)

  Nu în femeie vom învia, ci în Hristos.

  Biblia nu vorbeşte despre a doua Evă, ci despre al doilea Adam. Referinţa e Adam, nu Eva. Nu aducîndu-ne aminte de Eva vom trăi cu speranţa vieţii veşnice, ci amintindu-ne de Adam.

  c. Isus: „Mama Mea şi fraţii Mei sînt cei ce ascultă Cuvîntul lui Dumnezeu, şi-l împlinesc.” (Luca 8: 21)

  Acest citat ne ajută să distingem între palierele de semnificaţie. Dacă ne referim la existenţa de prim rang, Viaţa, atunci loialitatea este faţă de Dumnezeu. Dacă ne referim la viaţa rezultată din Viaţă, atunci desigur că vom avea un alt palier de loialitate, faţă de părinţi, de soţ sau soţie, copii, de mentorul spiritual etc.

  Aşadar, fac un apel către toţi cititorii, ÎNCĂ O DATĂ, să citiţi cu seriozitate postarea (şi comentariile mele, dacă vreţi) şi să reflectaţi asupra condiţiei femeii (şi a bărbatului) din perspectiva biblică.

 19. Andrei Says:

  Dumnezeu transpune minunat relația Hristos-Biserică în relația soț-soție. Versetele din articol le consider aplicabile și valabile pentru Biserica lui Hristos, mireasa.

  Femeii i se cere să fie supusă bărbatului cum Bisericii i se cere să fie supusă lui Hristos.

  Băbatului i se cere să-și iubească soția cum a iubit Hristos Biserica: „Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea.” Efeseni 5-25

  Cred că foarte puțini, sau aproape nimeni nu a înțeles iubirea față de Biserică a lui Hristos încă, dar totuși nouă, bărbaților, ni se cere să o aplicăm.

  Din moment ce Biblia cere să te supui unui bărbat care trebuie să te iubească atît de mult, adică cum „misoginism”? De la citarea Bibliei? Care-i problema?

  La un seminar, un profesor ne întreabă dacă știm care este cea mai mare dorință a femeii în căsnicie, conform ultimului sondaj. Știți care e? Dorința de a conduce ea căsnicia (exact cum amintea Vasile Tomoiagă de noua traducere a Genesei 3:16)- de aia Domnul îi cere să fie supusă, pentru că știe că ea are aici o problemă. Asta consider că ar fi una dintre cauze.

  În NTR spune așa: „Dorinţa ta va fi pentru soţul tău,
  iar el va stăpâni peste tine” (Genesa 3:16)

  Chiar dacă sîntem egali în fața Domnului, totuși El a stabilit o ierarhie, care dacă este respectată duce la armonie deplină.

  Femeile nu-s bărbați de sex opus, și nici invers. Fiecare are rolul său bine stabilit și funcțiile specifice trasate de Dumnezeu. Nimeni nu înlocuiește pe nimeni. Și Dumnezeu nu greșește, asta e „problema”.

 20. thisisnotme Says:

  Cred ca daca era mentionat si textul despre cum trebuie sa iubeasca barbatul femeia (ca Hristos Biserica) poate ar fi fot mai echilibrat textul si nu starnea atata patima pro-feminista.
  Experienta mea de 22 de ani de caznicie :) imi spune ca secretul e undeva pe aici (iubirea exprimata prin sacrificiul neconditionat).
  Dar astea-s vorbe mari si nu indraznesc sa le pasez altora.

 21. Alin Cristea Says:

  Încă sper să fi fost patimă pro-feminină, nu pro-feministă…

  Eu mi-s cu 17 ani de căznicie :)

 22. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: