Mana de luni (16.03.2009)

Chiar dacă ai greşit, nu renunţa! – Robert D. Foster

Recent, am primit prin poştă două cărţi în aceeaşi zi. Una a fost Churchill despre conducere: Succesul executivului în faţa adversităţii, de Steven F. Hayward. Cealaltă a fost D.L. Moody, despre conducerea spirituală, de Steve Miller.

Aceste două cărţi sunt probabil cele mai bune cărţi despre conducere pe care le-am citit vreodată. Sir Winston Churchill a condus Anglia în timpul celui de-al doilea război mondial cu un uimitor simţ al eficienţei, ca pe o afacere. Moody a fost în secolul al 19-lea echivalentul lui Billy Graham din punct de vedere evanghelistic. În ciuda faptului că nu a avut o pregătire academică impresionantă, Moody a avut bunuri personale care multor potenţiali lideri le lipsesc. La mult timp după moartea sa, el a lăsat în Chicago o moştenire (şcoală, biserică, presă, radio) care şi acum influenţează milioane de oameni în fiecare zi.

După ce am terminat de citit aceste cărţi, mi-am dat seama că atât Churchill cât şi Moody au avut în comun o calitate remarcabilă: atunci când au greşit, nu au renunţat! Churchill a fost cel care a afirmat acest lucru atât de simplu şi de clar, când a spus: “Niciodată, niciodată, niciodată să nu renunţi!”

În 1938, el a făcut o remarcă la fel de importantă: “Trebuie să învăţăm din nenorociri cum putem deveni mai puternici pe viitor.” Iată câţiva lideri care care au rămas în istorie, pentru că au ţinut cont de ceea ce a spus Churchill:

1. Charles Carlson a descoperit un proces de fotocopiere în 1938, dar a fost nevoie să persevereze încă 21 de ani până când a fabricat primul aparat xerox.

2. Chuck Yeager, când a zburat pentru prima oară cu un avion de mici dimensiuni, i s-a făcut rău şi a vomitat pe locul din spate. A jurat că nu va mai zbura niciodată cu un avion, dar mai târziu a devenit primul om care a zburat cu o viteză ce a depăşit viteza sunetului.

3. Rowland H. Macy a falimentat de mai multe ori înainte ca magazinul său de vânzări cu amănuntul din New York să intre în istorie şi să schimbe pentru totdeauna faţa vânzărilor cu amănuntul.

4. Thomas Edison a fost dat afară din şcoală în ciclul primar, când profesorii săi au decis că nu poate face faţă lecţiilor. Mulţi ani mai târziu, el le-a dovedit însă că s-au înşelat, atunci când cu mintea sa uimitoare a făcut invenţii care au revoluţionat lumea, aşa cum a fost becul incandescent şi fonograful.

5. Legendarul cântăreţ şi compozitor Bob Dylan a cântat pentru prima dată la un spectacol şcolar, colegii săi de clasă l-au huiduit în timp ce se afla pe scenă.

6. Când, în timpul vizitei pe care a făcut-o în Rusia în 1937, Lady Astor a fost întrebată de Iosif Stalin despre Churchill, ea a răspuns: “Churchill? Este un om terminat.” Ea nu învăţase însă virtuţiile lui “niciodată, niciodată, niciodată să nu renunţi!”

După o perioadă foarte dificilă atât în misiune cât şi în viaţa sa, Moody a fost tentat să renunţe. Deschizând Biblia, a recitit ceea ce scrisese cu ani în urmă pe prima pagină a acestei cărţi:

Fă tot binele pe care îl poţi face,
La toţi oamenii,
Prin toate mijloacele,
În toate locurile,
Atât timp cât poţi
.

Cu multe veacuri în urmă, apostolul Pavel i-a îndemnat pe urmaşii lui Christos următoarele: “…uitând ce este în urma meaalerg spre ţintă, pentru premiul chemării cereşti a lui Dumnezeu, în Hristos Isus.” O altă traducere a acestui pasaj este: “…Mai am puţin şi nu există cale de întoarcere…” (Filipeni 3:13,14).

MANA DE LUNI este tradusă în limba română cu acordul CBMC International – Christian Businessmen’s Connection şi se distribuie gratuit, la cerere, prin e-mail de asociaţia CBMC România. Tel/Fax 0257-259248, E-mail: cbmc@rdslink.ro Traducere şi adaptare de Ionel Sinaci.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: