Inimoase (31)

“Viaţa nu este o listă de propuneri, ci o serie de scene dramatice. Eugene Peterson spunea: ‘Noi trăim în narativ, trăim în poveste. Experienţa are o poveste căreia trebuie să-i dea formă. Avem un început şi un sfârşit, avem acţiune, avem personaje.’ Povestea este limbajul inimii. Sufletele noastre nu vorbesc în faţa faptelor clare ale matematicii sau ale propoziţiilor abstracte din teologia sistematică; ele spun imaginile şi emoţiile poveştii. Cântăreşte-ţi entuziasmul pe care îl ai atunci când ai de ales între oferta de a merge la un film, de a citi un roman sau de a asculta poveştile de viaţă ale altora. Elie Wiesel sugerează că ‘Dumnezeu l-a creat pe om fiindcă îi plac poveştile.’ Deci dacă urmează să căutăm răspunsul la ghicitoarea pământului – şi a propriei noastre existenţe – îl vom găsi în poveste.

Timp de sute de ani, cultura noastră şi-a pierdut, treptat, povestea. Iluminismul respingea ideea că există un Autor, dar încerca să se agaţe de ideea că am putea totuşi să avem o Poveste mai Mare, viaţa ar mai avea încă sens şi totul ar fi îndreptat într-o direcţie bună. Cultura vestică a respins misterul şi ideea de transcendenţă a Evului Mediu, punându-şi încrederea în pragmatism şi progres, stâlpii Epocii Moderne, Era Raţiunii. Dar, odată ce ne-am debarasat de Autor, nu a durat prea mult să pierdem Povestea mai Mare. În era postmodernă. Am rămas doar cu poveştile noastre mărunte. Credinţa centrală a timpurilor noastre este că nu există nicio poveste, nimic nu se încheagă, tot ce avem sunt fragmente, zilele întâmplătoare ale vieţilor noastre. Tragedia ne aduce încă lacrimi şi eroismul ne mai înalţă vag inimile, dar nu există niciun context pentru nimic din toate acestea. Viaţa este doar o înşiruire de imagini şi emoţii fără rimă sau raţiune.

Ce ne rămâne, prin urmare, de făcut? Creează-ţi propriul fir epic pentru a aduce un înţeles experienţelor noastre. Inima noastră este făcută pentru a fi ttrăită într-o Poveste mai Mare; pierzând acest lucru, ne străduim din răsputeri să ne lărgim propriile noastre drame mărunte.”

John Eldredge, Călătoria inimii, Editura Aqua Forte, Cluj-Napoca, 2008

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: