Pătrăţoase (6)

Marius Cruceru: „orice creştinism “de listă” este o formă de fundamentalism…” (8 aprilie 2009)

1. Primul nivel semantic este… pătrăţos. Seamănă cu alte ziceri de-ale Pătrăţosului, aflat mai tot timpul în criză de timp, energie şi răbdare în vederea editării formulelor.

2. Dar, chiar şi în lipsa contextului, putem intui la ce fel de creştinism s-a referit (neastîmpăratul) Marius Cruceru, fascinant ca întotdeauna, (pripit mai tot timpul), vorba unei cititoare (ortodoxe) a Pătrăţosului şi a Rotundului:

Pătrăţosu „îmi dă aşa… o stare de… pus pe gînduri, contemplare etc… Dar pe urma vii tu [Rotundu] şi ne pui la treabă… Eu aşa vă percep… El mă îndeamnă la meditaţie… tu la muncă!!!”

3. Formula e o excelentă rachetă de pornit în cosmosul teologic al fundamentării citadelei creştine. Doară Biblia propune liste – cea mai celebră este cea cu cele 10 porunci.

Publicitate

2 răspunsuri to “Pătrăţoase (6)”

  1. Isidor Says:

    Dar a venit Isus şi ne-a arătat că lista este infinită, că trebuie dusă până la radicalitate extremă. În orice situaţie şi tot timpul ni se cere să mai punem ceva pe listă, ca să se vadă dacă am înţeles primele 10 puncte. Poate asta vrea dl Marius David Cruceru să spună, că fixarea listei este semn de încremenire în eroare.

  2. Isidor Says:

    Cred că nu e bună exprimarea, nu în eroare, în nedesăvârşire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: