Evanghelia pe muzică rock? (1)

evangheliarock180

”Credem că există patru probleme majore care reprezintă un bun temei pentru cartea pe care o aveți în față.

1. Ignoranța generală în cadrul bisericii cu privire la muzica rock și problemele create de ea. Primim nenumărate semnale de la cititori care ne scriu că sunt uimiți să afle că aceasta încă reprezintă o problemă, deși credeau că se rezolvase cu mulți ani în urmă. De asemenea, interacționăm cu mulți tineri creștini care nu cunosc istoria și moștenirea muzicii rock. Vom încerca să abordăm aceste probleme.

2. Necunoașterea Bibliei în aspectul închinării. Mulți creștini învață să se închine de la alți oameni și nu din Cuvântul lui Dumnezeu. Eu sunt împinși să creadă că îmbinarea unor ‘cuvinte sfinte’ potrivite cu atmosfera muzicii rock poate crea oarecum prezența lui Dumnezeu și că experiența emoțională care rezultă este echivalentul închinării. Aceste învățături sunt frânturi dintr-o teologie îndoielnică a muzicii de închinare, servită cu lingurița de industria muzicii, de starurile ei rock și de predicatorii care le susțin. Închinarea înaintea lui Dumnezeu este o chestiune serioasă și nu se poate spune la un moment dat că s-au scris cărți suficiente pentru a corecta învățătura greșită despre ea.

3. Învățăturile noi și controversate despre muzica rock preiau controlul în biserică. Învățătura că muzica este amorală și neutră a fost creată de industria muzicii creștine la sfârșitul anilor ’60, când lideri muzicali, artiști și chiar predicatori influenți au insistat că putem folosi orice stil de muzică în închinare. În realitate însă, argumentul ‘orice stil’ era folosit pentru a justifica introducerea unui stil anume – muzica rock. De atunci încoace, această învățătură a fost încurajată și răspândită la scară largă de predicatori, cântăreți rock și de alți lideri influenți. Creștinii din ziua de azi sunt învățați că Dumnezeu Însuși a inventat toate stilurile muzicale, astfel că muzica rock nu ar trebui să fie o problemă. Învățătura aceasta trebuie combătută.

4. Presupunerile greșite cu privire la cei care contestă muzica rock. În unele cercuri este ceva obișnuit ca persoanele creștine care protestează împotriva muzicii rock să fie încadrate într-un tipar negativ. După cum am menționat deja, avem dovezi că aceia pentru care muzica rock este o ofensă reprezintă o gamă variată de vârste, denominații, culturi și chair preferințe muzicale. S-au făcut presupuneri greșite și cu privire la motivele pentru care unii creștini se împotrivesc muzicii rock, limitând acste motive la aspecte de dezvoltare culturală sau preferințe personale. Vom arăta că nu așa stau lucrurile și vom privi la îngrijorările mai profunde și mai serioase care intervin aici.”

Evanghelia pe muzică rock? – John Blanchard, Dan Lucarini, Editura Făclia, Oradea, 2009, 301 pag.

Un răspuns to “Evanghelia pe muzică rock? (1)”

  1. Comentarii biblice asupra conducerii « Edituri Oradea Says:

    […] Octombrie Fariseii vechi și noi – Tom Hovestol Fascinat de măreția lui Dumnezeu – James MacDonald Evanghelia pe muzică rock? – John Blanchard, Dan Lucarini […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: