Studiul ideilor pătrățoase (2)

Momentul în care Marius Cruceru a împlinit 3 ani de blogging a coincis cu cel în care blogul La pătrățosu a ajuns la 1 milion de vizite.

Cu această ocazie Pătrățosu menționează următoarele:

„În ianuarie 2008 deja Pătrăţosu se ducea spre 500.000.

La acea vreme eram printre pionierii blogoslovelii evanghelice. Nu erau prea multe opţiuni. Aşa îmi explic urcarea exponenţială din acea perioadă. Anul 2007 de fapt a fost unul dintre cei mai productivi ani pentru recolta de bloguri evanghelice, din cîte se pare, pentru că în 2006 mai erau prin blogosferă dintre români numai Natan Mladin şi Adonis Vidu.”

Îmi pare rău că trebuie să remarc din nou apetența pătrățoșenică pentru amestecarea chestiunilor, ceea ce îmi dă mie mult de lucru pentru a le pune în ordine.

Așadar, despre ce perioadă vorbește Pătrățosu? 2006-2008. Doar că pornește în ordine cronologică inversă. Probabil din neatenție atunci cînd se amintește pe sine printre pionierii blogosferii evanghelice rămîne la anul 2008 și nu la 2006. Sau: mai degrabă se înțelege că e vorba de 2008 decît că e vorba de 2006.

A vorbi de vreun pionier al blogosferii evanghelice în 2008 e exagerat. Nu însă a vorbi despre un pionier al blogosferii evanghelice în 2006.

Totuși, Marius Cruceru amintește doar 2 bloggeri evanghelici din 2006: Natan Mladin și Adonis Vidu.

Ceea ce este o… inexactitate.

Iată cîțiva bloggeri evanghelici din 2006:

Vasile Tomoiagă – 11 iulie 2005
Ted Doru Pope – 22 iunie 2006
Mihai Ciucă – 18 septembrie 2006
Adi Vidu – 22 septembrie 2006
Marius Cruceru – 19 octombrie 2006
Natan Mladin – 20 octombrie 2006
Cristi Voiculescu – 23 octombrie 2006

Dacă păstrăm discuția despre bloggerul Marius Cruceru doar în legătură cu blogul La pătrățosu, atunci este impropriu să spunem că Marius Cruceru este un autentic blogger evanghelic din 2006, întrucît a avut doar 2 postări, una în octombrie 2006 și una în noiembrie 2006 (iar în ianuarie 2007 a avut o postare). După 5 postări în februarie 2007, abia din martie 2007 putem vorbi, de fapt, despre bloggerul evanghelic Marius Cruceru – în luna martie a avut 31 de postări, tot anul 2007 continuînd cu cifre lunare superioare.

Despre evoluția Pătrățosului în etapa preliminară: Diagonale (1)

Un aspect interesant al activității bloggerului Marius Cruceru este faptul că încă din 2006 a inițiat mai multe bloguri:

fabricadebarbati.wordpress.com – 1 februarie 2006
patratosu.wordpress.com – 19 octombrie 2006
maleahi316.wordpress.com – 19 octombrie 2006
bb3alesd.wordpress.com – 21 octombrie 2006
idueo.wordpress.com – 23 octombrie 2006

Conform acestor date, Marius Cruceru e în blogosferă de mai bine de 3 ani. Dar a ales data lansării Pătrățosului pentru a marca 3 ani de blogging.

Data de 19 octombrie 2009 devine importantă (și) pentru mine, întrucît de acum încolo nu voi mai fi așa îngăduitor ca pînă acum (desigur, mulți nu au reușit să remarce acest aspect), însuși Marius Cruceru reflectînd zilele trecute pe tema aceasta a responsabilității unui blogger „bătrîn”, care e vizitat din plin.

Ideea pătrățoasă pe care o pun în discuție este cea de… blogging. M-am ferit și mă feresc să asociez numele lui Marius Cruceru cu conceptul de blogging, pe care îl consider a se referi la un set de activități mai numeroase și mai ample decît ceea ce a făcut și face bloggerul Marius Cruceru.

Consider că e mult mai potrivit a se asocia numele lui Marius Cruceru cu conceptul de blog evanghelic.

Din păcate și aici am destule comentarii, voi aminti doar faptul că mă întîlnesc des cu rezerve din partea unor pastori și diverse persoane din mediul evanghelic atunci cînd le sugerez să își facă blog. Unul dintre motive este legat de vizibilitatea mare de care se bucură Pătrățosul / Marius Cruceru, mă refer la cele două bloguri bine cunoscute.

Am încercat să le explic faptul că există și alte tipuri de bloguri evanghelice decît cel practicat de Marius Cruceru, că nu trebuie neapărat să permită comentarii și că nu trebuie să aloce mult timp, o oră sîmbata – sugerez de obicei. De asemenea, le mai sugerez să nu se gîndească la blog folosind cuvîntul blog, ci să se gîndească la blog folosind cuvîntul site sau pagină web.

Există o percepție a blogului în mediul evanghelic românesc într-o strînsă legătură cu tipul de activitate publică practicat de Marius Cruceru.

Din punctul meu de vedere, acest lucru poate fi un impediment în dezvoltarea blogosferei evanghelice – și mă refer acum la mentalitatea rezervată a liderilor evanghelici de a folosi mediul virtual, în special blogul, pentru a comunica, a fi prezenți în spațiul public, a construi rafturi cu informații utile, și, de ce nu?, a dezbate atît chestiuni importante pentru societatea românească cît și subiecte caracteristice mediului confesional neo-protestant.

Mi-am exprimat în mai multe rînduri criticile la adresa modului în care Marius Cruceru propune diverse subiecte FĂRĂ a avea grijă ca dezbaterea să aibă o finalitate cît de cît consistentă, decentă (întrucît comentariile deviază rapid de la subiect) și FĂRĂ a modera comentariile la un nivel de apreciat.

Cel mai clar lucru care se poate spune despre Marius Cruceru este faptul că e un om foarte ocupat și nu îndeajuns de disciplinat, în acest context, pentru a face blogging.

Marius Cruceru SCRIE. Și alții scriu. El scrie mai bine decît alții.

Marius Cruceru CONVERSEAZĂ. Și alții conversează. El conversează mai mult decît alții.

Marius Cruceru FASCINEAZĂ. Și alții fascinează. El fascinează mai mult decît alții.

Dar blogging înseamnă mai mult decît a scrie, a conversa, a fascina.

Discuția nu e deloc comodă, iar consecințele modului în care înțelegem și practicăm bloggingul devin tot mai ample. Depinde de cît sîntem de dispuși să reflectăm asupra subiectului și, desigur, să învățăm de la cei care au experiență și au sistematizat materia asta nouă pe care o învață omenirea secolului XXI.

Poate că Marius Cruceru ar fi competent să întocmească un ghid de blogging, dar am mari rezerve că și are timp și energie pentru așa ceva.

Marius Cruceru e oltean (și moldovean), dar nu e neamț, nici ungur.

Miorițizească-se cît o vrea, dar sînt destui în țara asta care vor construcții solide. Vom face blogging altfel decît DOAR ce practică Pătrățosu.

În încheierea scurtei mele intervenții prezint o listă cu bloguri ale lui Marius Cruceru și data ultimei postări.

fabricadebarbati.wordpress.com – 24 decembrie 2008
maleahi316.wordpress.com – 26 decembrie 2008
bb3alesd.wordpress.com – 18 iunie 2009
idueo.wordpress.com
litereueo.wordpress.com – 1 iunie 2007
blogreaca.wordpress.com – 7 martie 2008
greaca.wordpress.com – 21 decembrie 2008
teologie.wordpress.com – 5 mai 2008
cside2008.wordpress.com – 14 iulie 2008
perichoresisemanuel.wordpress.com – 13 septembrie 2007

8 răspunsuri to “Studiul ideilor pătrățoase (2)”

 1. agnusstick Says:

  Aveţi, faţă de blogging, pretenţii similare cu ale Academiei faţă de limba română… Cum se poate îngrădi ceva ce prin definiţie este liber şi creativ, tinzând să ocupe tot spaţiul şi alternativele existente? Prin responsabilizare? Se ajunge rapid la o discuţie de genul celei dintre domnul Băsescu şi partidele politice, pentru că toată lumea pretinde, mai mult sau mai puţin sincer, că e FOARTE responsabilă, că vrea numai BINELE, că vrea să-i schimbe pe ceilalţi într-o direcţie sublimă etc. Cu forţa? Poliţia blogică mai are până să capete puteri, şi probabil că va fi şi ea coruptă. Mi se pare o luptă pierdută din chiar etapa planurilor de bătaie. Singurul aspect pozitiv pe care îl văd deocamdată ar fi faptul că prin proteste şi plesneli lumea află că s-ar fi putut şi altfel, că mai sunt şi alte variante de abordare, că poţi gândi corect şi fără a fi captiv pe orbita cuiva. Dar unii se simt mai siguri pe o orbită, decât în dezordinea spaţiului virtual.

 2. Alin Cristea Says:

  Domnule, vorbiți prostii.

  De ce nu încercați în altă parte să vă postați aceste elucubrații pătrățoase?

 3. agnusstick Says:

  Dacă am greşit, de ce nu-mi spuneţi unde şi cum? Nu ţin neapărat să postez elucubraţii de nici o formă, nici măcar rotunde, dar nu vă înţeleg absolut deloc violenţa reacţiei. Sunt gata să-mi corectez opinia, dar până nu pricep unde greşesc, n-am cum. Nu cred că v-ar lua atât de mult timp să-mi corectaţi poziţia.

 4. Alin Cristea Says:

  Domnule, văd că iar porniți cu o presupoziție greșită: că aș fi fost violent în reacție!?!

  V-am scris un foarte scurt mesaj.

  O altă presupoziție pe care o aveți s-ar putea să fie următoarea: că dvs. puneți întrebări iar eu răspund. Vă înșelați. Amarnic.

  Citiți-vă încă o dată comentariul, care nu are mai nimic de a face cu postarea.

  Academie, Băsescu, poliție, îngrădire…

  Elucubrații, domnule…

  De ce m-aș ocupa eu de corectarea poziției?

 5. agnusstick Says:

  OK, să zicem că aţi fost doar dezagreabil în reacţie, probabil justificat, inclusiv antiwesleyan vorbind, date fiind elucubraţiile mele. Dacă nu se poate discuta pe marginea oricărui articol, chiar şi pornind de la prostii (necuprinse în acesta, ci în comentarii), e numai vina celor care nu au cultura dialogului. Eu nu o am, dar aş vrea s-o capăt, inclusiv prin discuţii cu dumneavoastră, în limita răbdării şi timpului dumneavoastră.

  Aţi uitat tocmai responsabilizarea, faţă de care restul bazaconiilor mele erau ornamente stilistice.

  Am reţinut, poate greşit, din articolul dvs. următoarele:

  -Domnul Marius Davic Cruceru (rog a-l nota cu MDC pentru uşurinţa tastării) este inexact în afirmaţii, amestecă (diluează?) lucrurile.

  -MDC îşi pune problema responsabilităţii în blogging (dacă şi dumneavoastră v-o puneţi, dar în mod diferit, cred că puteţi accepta elucubraţia cu Băsescu şi partidele ca pe o alegorie – dar nu e musai, poate să rămână o simplă prostie).

  -MDC nu face blogging pur, ci evanghelic (termen peiorativ, am impresia). Aici, dat fiind că articolul apare pe România Evanghelică, se (va) face blogging (mai) pur.

  -Stilul de blogging al dlui MDC dăunează blogosferei evanghelice, timorând multă lume şi îndepărtându-i de blogging pe unii care ar putea face treabă mai bună. Bloggingul dlui MDC a ajuns atât de odios pentru unii, încât simpla idee de a se apropia de aşa ceva este respingătoare sau ruşinoasă. (Dacă ar exista posibilitatea închiderii forţate a unui blog, poate acceptaţi şi prostia cu poliţia blogală, o instanţă virtuală utilă, din ceea ce aţi spus dvs. în articol, cu rol de purjare a ocurenţelor nedorite. De cine nedorite, asta este o întrebare poate prostească – există posibilitatea apariţiei unui juriu reprezentativ evanghelic? Într-un mediu liber, care este puterea aptă a face pe cineva să tacă sau să-şi schimbe conduita? De aici ajungem iar la prostia responsabilizării, pentru că numai convingând pe cineva că nu e bine ce face se poate obţine o schimbare într-un mediu atât de nereglementat.)

  -MDC nu este în stare sau nu vrea să obţină dezbateri adevărate pe blogul său. Modul în care gestionează comentariile este de rea credinţă sau măcar neîndemânatic, astfel încât persoane sau idei neagreate de către dl MDC iau papară. (Concluzie compilată din mai multe din luările dvs. de poziţie şi simţită prin translaţie pe pielea mea şi aici, şi pe blogul dlui MDC.)

  -MDC scrie şi conversează fascinant, dar asta nu e de ajuns. MDC nu face un blogging complet.

  Ultimele două puncte, sper că admiteţi, pot ţine de calităţile dlui MDC, nu neapărat de reaua sa voinţă. (Pe care nu ştiu dacă o presupuneţi, dar pe alte bloguri aţi comentat sugerând aşa ceva – de ex. aţi semnalat interesul său subit pentru deconspirări DUPĂ ce Oradea a pierdut în faţa Bucureştiului.) Ca atare, e posibil ca MDC să vrea o construcţie solidă, dar să nu fie în stare s-o facă.

  Cumva în legătură cu mai vechile mele întrebări, poate acceptaţi şi ultima prostie legată de rostul şi partea pozitivă a demersuri dumneavoastră, câtă vreme dl MDC nu vrea sau nu se poate adapta cerinţelor bloggingului total.

  Sper totuşi să nu refuzaţi dialogul cu unul care spune prostii, dar poate nu e prost.

 6. Alin Cristea Says:

  1. Nu, domnule, nu am fost dezagreabil în reacție, am fost scurt (și eficient – credeam eu).

  2. Nu, domnule, nu agreez faptul că nu sînteți dispus să tastați numele cuiva (chestiune pe care eu o sancționez de cîțiva ani pe listele de discuție și pe bloguri).

  3. Nu, domnule, acesta NU este un dialog, din moment ce dvs. re-prezentați ce am scris eu.

  4. Mai rău, vorbiți cu voce tare, ca și cum eu n-aș fi prezent, și nu faceți efortul să înțelegeți chestiunile din postare.

  5. Citiți bine ce scriu acum: CÎND SCRIU (POSTĂRI) EU TRANSPIR, CAUT CUVINTE POTRIVITE ȘI EXPRESII INSPIRATE.

  Dacă credeți cumva că vă voi mai posta comentarii precum ultimele două înseamnă că nu aveți încă o părere destul de proastă despre mine.

 7. agnusstick Says:

  Plecaţi de la o presupoziţie total greşită (şi ăsta nu e ecoul spuselor dumneavoastră), anume că aş avea o părere proastă despre dumneavoastră – ceea ce s-ar putea să vă influenţeze decisiv reacţiile, oricât de scurte.

  Voi respecta pe viitor chestiunea cu numele, am încercat doar să vă obţin acordul temporar.

  Am re-prezentat ce aţi spus în tandem cu încercarea de a justifica ce spusesem în primul comentariu, nu ca să mă aflu în treabă. Dar dialogul ar însemna ca şi dumneavoastră să răspundeţi măcar la unele chestiuni, nu numai să le anulaţi fără drept de apel pe ale mele, deşi e dreptul dumneavoastră inalienabil de a proceda astfel.

  Tocmai ca să vedeţi că fac efortul de a înţelege am „vorbit cu voce tare”. Efortul meu nu a dat roade, adică se pare că nu am înţeles nimic, dar nu vreţi deloc să-mi spuneţi ce anume am greşit, fix în esenţa a ceea ce comunic, nu în formă, mod de adresare, stil, presupuse intenţii şi atitudini etc.

  Punctul 5 nu l-am înţeles, nici nu mi-a trecut prin cap să-l contest. Dacă vreţi să spuneţi că eu nu fac la fel, probabil că aveţi dreptate, eu scriu numai spontan.

  Nu-mi rămâne decât să comentez pe mai departe şi să încerc să deduc problemele din apariţia sau refuzul comentariilor mele.

 8. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: