Despre moguli

La solicitarea Martzianului, am scris un comentariu despre moguli:

Ca să înțelegem cîmpul semantic al unui concept trebuie să observăm, în exemple, cum este folosit în dinamica limbii.

Avînd acum Google la dispoziție, ar fi un exercițiu interesant să căutăm în ce expresii și contexte apare termenul respectiv. În același timp, vom putea observa și folosiri greșite ale conceptului.

Da, în aceste zile se folosește des termenul mogul, are o sonoritate aparte și e interesantă și psihologia care transpare din această folosire obsedantă a termenului.

În ceea ce mă privește, m-am trezit numit mogul de un comentator din blogosfera evanghelică. Eu am preluat termenul și am avut o postare intitulată Mogulii blogosferei evanghelice: Marius Cruceru, Daniel Brânzei, Vasile Tomoiagă, Alin Cristea.

Nu i-am adăugat pe Dănuț Mănăstireanu și Doru Pope din mai multe motive. Unul e legat de DINAMICĂ. Senzația populară despre moguli e că se… mișcă.

Cei patru pe care i-am menționat au o anumită dinamică în acest sens al mișcării, fac ca lucrurile să se miște…

Opinia publică din contextul nostru politic apelează la conceptul de moguli din necesitatea de a avea o explicație ultimă referitoare la anumite lucruri care se întîmplă. Ca terapie psihologică poate avea rezultat, dar de fapt e vorba de o scurtătură comodă pentru a evita discuții consistente care implică noțiuni de cultură politică și economică.

Wag the Dog (Înscenarea), cu Dustin Hoffman și Robert De Niro, e un film foarte interesant (l-am vizionat și comentat la cafeneaua Quo Vadis din Cluj și la Casa Studenților din Iași) despre manipulare.

Expresia Wag the Dog (coada scutură cîinele, invers decît e normal) se referă la astfel de moguli, dinamici, care fac să se miște lucrurile…

De remarcat faptul că un mogul nu e un lup singuratic, nu acționează de unul singur, are relații, inițiative, proiecte, resurse, soluții etc.

Într-un fel, e fascinantă lumea mogulilor…

2 răspunsuri to “Despre moguli”

  1. Mogulii blogosferei evanghelice – 2011 « România Evanghelică Says:

    […] 2009 Iarna fierbinte (2) – De n-ar fi inimile ca niște povești… – 12 noiembrie 2009 Despre moguli – 26 noiembrie 2009 MOGULII: Marius Cruceru – 500.000 Mogulitate – 8 decembrie […]

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RomaniaEv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: