MOGULII: Marius Cruceru – 500.000

Marius Cruceru e primul blogger evanghelic român cu 2 bloguri care au depășit, amîndouă, pragul de 500.000 de accesări.

Pătrățosu a depășit 1.000.000 de vizite, iar azi MariusCruceru.ro a ajuns la 500.000 de vizite.

Mogulul orădean are acțiuni la holdingul baptist ‘Grivco’ care se numește Emanuel, coordonat de păpușarul-șef Paul Negruț și eminența cenușie Doru Hnatiuc, cu relații nefast de apropiate de Comunitatea Baptistă din Oradea, condusă, la al doilea mandat, de fratele său, Florin Negruț, și potențată de un grup de pastori-buldogi care păzesc cu strășnicie tarlaua baptistă bihoreană.

Mogulul la a cărui aniversare pătrățoasă asistăm azi e punctul forte al holdingului Emanuel și, în același timp, punctul vulnerabil.

Desprea fascinația pe care o exercită am mai scris, cum am mai scris și despre faptul că fac efortul de a-i avertiza pe cititorii să nu se lase întotdeauna fascinați de talentele pătrățoase. În spatele acțiunilor mogulului blogosferii evanghelice există anumite motivații conforme cu agenda care i s-a stabilit, sau, mai rău, pe care el însuși o actualizează ca mercenar al holdingului emanuelist.

Deplîng prezența mogulului în holdingul Emanuel, dar deja nu îi mai acord circumstanțe atenuante. Activitatea ideologică pe cele 2 bloguri rămîne, din nefericire, o caracteristică pregnantă, care pune în umbră multe alte aspecte de ordin cultural-religios merituoase propuse de bloggerul dinamic și cu o capacitate remarcabilă (dacă nu cumva fenomenală) de a menține interesul citiorilor pentru ORICE subiect ar propune.

Modul (aparent) sincer, cu siguranță dezinhibat, dacă comparăm cu cantitatea de morcovi din dosurile multor evanghelici, în care este prezent Marius Cruceru în blogosfera evanghelică (a se citi: pe blogul lui, nu are timp și predispoziția necesară pentru a fi prezent în discuții pe ALTE bloguri) este, de departe, un atu de care mogulul nu se sfiește să se folosească pentru cauze mai mult sau mai puțin nobile.

Amprenta pătrățoasă pe care o lasă în urmă Crucerianul este… gînditul cu voce tare. Astfel, avem ocazia să aflăm multe lucruri interesante, de la cum îi duce pe studenți la săritul cu parapanta pînă la faptul că soția sa nu a vrut să voteze, de la ce se mai discută în Consiliul Uniunii Baptiste pînă la gafe și vorbe celebre ale unor pastori. Mogulul însuși a ajuns să reflecteze asupra necesității postului de blogging, dar nu îmi aduc aminte să nu fi gîndit cu voce tare pe perioade oportune.

De aici vine și vulnerabilitatea pe care o induce mogulul (oamenii inteligenți dau, totuși, dovadă cîteodată de prostie, ca să nu mai vorbim de încăpățînare) holdingului Emanuel. Pe Pătrățosu s-a și întîmplat ca Paul Negruț să răspundă unui email trimis de cunoscutul dezinformator Ioan Pop (ceea ce a generat apoi scrisoarea publică scrisă de Dănuț Mănăstireanu). Reacția lui Paul Negruț a fost însă scoasă de mogulul crucerian de pe blogul Pătrățosu.

În 19 octombrie 2009 Marius Cruceru scrie despre blogul La pătățosu: „Din cele 912 postări iniţiale am retras anumite texte. Acum sînt în jur de 888 de postări on line şi voi mai retrage în funcţie de caz şi necaz.”

Este SUSPECTĂ această procedură de a retrage anumite texte publice, care au avut anumite consecințe (sau au generat necaz) în blogosfera evanghelică.

De aici reiese un aspect al gîndirii mogulilor: suprapunerea discriminatorie a teritoriului propriu peste teritoriul public.

Pe de o parte, mogulul orădean a inițiat și a manipulat subiecte de interes general pentru mediul evanghelic, mai ales baptist, dar, pe de altă parte, „arde” documente care au de a face cu trecutul recent al istoriei evanghelicilor. Pe de o parte, Pătrățosu se arată indignat de procedurile din actualul mandat al președintelui Otniel Bunaciu, dar pe de altă parte evită în mod MOGULISTIC să-și transfere indignarea ȘI asupra lui Paul Negruț și Vasile Taloș, fiecare cu dublu mandat la președinția Uniunii Baptiste.

Lipsa sa de rigurozitate în discuții am demascat-o în mai multe rînduri, vezi episoadele din seriile „Dl. Inexactitate” și „Pătrățoase”. Are o apetență supradimensionată spre metaforă (dar nu spre poezie), spre jocuri de limbaj (dar nu spre ludic postmodern), iar cîteodată e, precum orice mogul adevărat, bădăran de-a binelea.

Prezența mogulului orădean pe bolta blogosferei evanghelice e un fenomen, dar uneori e un dezastru, tunete și fulgere abătîndu-se asupra unor baptiști care nu intră în sfera de influență a holdingului Emanuel.

Din cîte am observat, sînt și destule victime colaterale.

Influența mogulilor din blogosfera evanghelică este, uneori, de rău augur. Este evident că lipsește un ‘Traian Băsescu’ popular, președinte-jucător, care să întrupeze dorința masei evanghelice de a fi protejată de abuzurile mogulilor. Holdingul Emanuel, bicameral sau multicameral, e un alt exemplu pentru principul lui Peter (referitor la întreprinderi): Din ierarhia competițională se iese prin nivelul de incompetență.

Din nefericire, am ajuns să cunoaștem nivelul de incompetență al lui Paul Negruț, al lui Florin Negruț, al lui Doru Hnatiuc și, acum, al lui Marius Cruceru.

Încercările mogulului pătrățos de a înfiera actuala administrație baptistă de la București nu vor avea reușită atîta timp cît memoria colectivă a evanghelicilor români păstrează trează conștiința dinamicii mogulilor.

Nu un gest sau un alt gest al vreunui păstor (mogul sau doar un mic despot județean) ar trebui să intereseze mediul evanghelic, ci adevăratele dezbateri despre subiecte și acțiuni IMPORTANTE și CONSISTENTE care să reformeze ghettoul evanghelic.

Subcultura evanghelică e invadată de reflexe dictatoriale ale aparatului administrativ și de gesturi rebele ale tinerimii, cel mai vulnerabil segment în fața manipulărilor mogulilor evanghelici.

De departe, Marius Cruceru rămîne, în spațiul public, cel mai fascinant mogul al blogosferei evanghelice. Care sînt însă consecințele, iată o analiză foarte necesară pe care, din păcate, nimeni nu o face. (Există doar cîteva eforturi rotunde.)

În spatele ușilor închise, însă, Paul Negruț rămîne artizanul coaliției Emanuel. Cu sprijinul multor pastori care nu văd mai departe de fiefurile lor locale și interese banale.

Spațiul public al re-prezentării evanghelicilor pe Internet a fost însă deja cîștigat de inițiative private, care fac să circule mai bine, în ultimii 2 ani, informațiile, și care, din cînd în cînd, pun în discuție chestiuni de interes general.

Paul Negruț, deși s-a lăsat convins să aibă blog, a pierdut bătălia pentru spațiul public pe Internet, în ultimele 5 luni avînd o singură intervenție. Ca să-i răspundă… fratelui Marius Cruceru.

Despre frăția mogulilor începem să aflăm tot mai multe lucruri…

3 răspunsuri to “MOGULII: Marius Cruceru – 500.000”

  1. Decalog pătrățos « România Evanghelică Says:

    […] Inexactitate Păpușarul-șef al holdingului Emanuel […]

  2. Mogulii blogosferei evanghelice – 2011 « România Evanghelică Says:

    […] fi inimile ca niște povești… – 12 noiembrie 2009 Despre moguli – 26 noiembrie 2009 MOGULII: Marius Cruceru – 500.000 Mogulitate – 8 decembrie […]

  3. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un comentariu