Festivalul Crăciunului: Texte gastronomic-terapeutice a la Vindecătoru (2)

Cumva ai ajuns porcul pe care trebe să-l taie pocăiții de Crăciun de prin cotloanele blogosferei? – mă întreba, amuzat, un amic, aseară, pe Messenger. Și a continuat: Văd că se poartă ca atare…

Se referea la festinul gastronomic din Mahalaua Vindecătorului.

Azi am avut „onoarea” de a fi întîmplinat de Vindecătoru cu următorul „comunicat”:

„Domnule Alin Cristea, dacă aveam măcar o fărîmă de timp liber, vă răspundeam imediat.

Nu vreau decît să vă spun că m-aţi dezamăgit. Nu m-am aşteptat să faceţi o “culegere” de comentarii, să le postaţi pe blogul dvs., bătîndu-vă joc, încă o dată, de doamnele care au avut amabilitatea să vă răspundă la mojicii.

Este incalificabil ce aţi făcut acolo. Sunteţi atît de mic, aveţi un caracter atît de josnic, încît mă văd nevoit să vă trec la moderare sau la spam. Despre mine puteaţi să scrieţi ce vă poftea inima, dar chiar atît de turbat nu v-am crezut.

Şi mai e ceva: am lăsat un comentariu, pe care îl redau mai jos, ca drept la replică, la postarea unde vă strofocaţi că scriam despre prepararea rotunzilor de Crăciun. Au trecut 24 de ore şi nu l-aţi aprobat! Un singur comentariu! Iar eu, în tîmpenia mea, vă tolerez toate elucubraţiile, fără nicio rezervă.

Aveţi tupeul să ameninţaţi că veţi mai scrie pe tema asta, după un timp, dar mai dur! Nu era mai interesant să conversaţi cu oamenii pe blog, decît să vă isterizaţi, dîndu-vă poalele peste cap, ca precupeţele din piaţa de peşte?”

Nu am mai răspuns, acolo.

Iată precizările mele, aici:

1. Încă de anul trecut (10 aprilie 2008) am fost nevoit să semnalez faptul că blogul Vindecătorului e unul dintre blogurile evanghelice pe care se adună jeg, mai ales prin comentarii:

După cum se adună jegul pe oameni în fiecare zi, în straturi mai subţiri sau mai groase, fiind nevoie, aşadar, de acţiuni de curăţare dese şi ample, tot astfel şi blogurile, produse ale fiinţelor umane, ajung să adune straturi fine sau grosiere de jeg. […]

Aici, la comentarii, s-au adunat deja multe şi inedite inepţii şi gargare de gaşcă de cartier, care, prin incompetenţă şi tonul frivol, nu fac cinste mediului evanghelic, darămite dacă se adaugă răutatea şi lipsa de măsură a replicilor băşcălioase.

2. Postarea mea, Festivalul Crăciunului: Din mahalaua evanghelică, la care se referă Vindecătoru, conține o colecție de injurii care susține ceea ce scriam anul trecut (ȘI anul acesta): pe unele bloguri evanghelice se adună jeg.

Dacă mahalagioaicele au ajuns să scrie astfel de lucruri la adresa mea, e evident că mîine sau poimîine pot să scrie astfel de lucruri la adresa ORICUI, ceea ce au și făcut de altfel, pe vremea Pătrățosului Dintîi. Sancțiunile verbale pe care le-am încasat în Mahalaua Vindecătorului nu sînt, de fapt, decît rezultatul faptului că am cerut public, în ultimii ani, ca pe blogurile evanghelice comentatorii să se adreseze cu decență, folosind informații nedeformate și am solocitat ca bloggerii să-și ia în serios responsabilitatea de moderare (nu de cenzură) a comentariilor.

Ca urmare a eforturilor mele (deloc senzaționale, dimpotrivă, plictisitoare și uneori epuizante), Pătrățosul Al Doilea a devenit un spațiu ceva mai curățel.

Se poate lesne observa că sînt destui evanghelici care nu știu să se poarte în spațiul public, pe care îl confundă cu mahalaua sau cu scara blocului, strigînd de la un etaj la altul.

De asemenea, injuriile (scuipăturile „creștinești”) apar atunci cînd mahalagioaicele sînt exasperate de tupeul celor care îndrăznesc să aibă alte opinii (decît cele ale mahalalei evanghelice) și să și le susțină în public.

Așa-zisa uimire a Vindecătorului că am făcut o astfel de colecție nu își are rostul, de vreme ce știe bine că am mai făcut alte asemenea colecții. De exemplu: Tolba cu tîmpenii.

3. Doamnele au avut amabilitatea să îmi răspundă la mojicii?

O, nu, e exact invers, eu am avut amabilitatea de a răspunde mojiciilor mahalagioaicelor.

4. Vindecătoru scrie că e nevoit să mă treacă la moderare sau la spam.

Nu știu dacă sînt la moderare sau la spam. Aceste concepte, oricum, sînt ambigue în blogosfera evanghelică.

Astfel de sancțiuni sînt luate deseori arbitrar, FĂRĂ menționarea condițiilor în care se suspendă sancțiunea.

5. Ceea ce este destul de ciudat este faptul că Vindecătoru mă sancționează nu pentru ceva ce am făcut pe blogul lui, ci pentru ceva ce am făcut pe blogul meu.

Asta e o altă chestiune ambiguă care se întîlnește în blogosfera evanghelică.

De asemenea, sancțiunea nu este pentru ceva în legătură cu Vindecătoru, ci pentru ceva în legătură cu comentatorii de pe blogul Vindecătorului.

Încă o procedură ambiguă, întîlnită și la Pătrățosu, care ar merita dezbătută și precizate nuanțele.

Grupul Mahalagioaice are nevoie de solidaritatea Vindecătorului? De protecția lui? Să poată bîrfi și spurca pe oricine în Mahalaua Vindecătorului?

6. Vindecătoru: „Eu, în tîmpenia mea, vă tolerez toate elucubraţiile, fără nicio rezervă.”

Gura păcătosului…

7. Vindecătoru: „Am lăsat un comentariu, pe care îl redau mai jos, ca drept la replică, la postarea unde vă strofocaţi că scriam despre prepararea rotunzilor de Crăciun. Au trecut 24 de ore şi nu l-aţi aprobat! Un singur comentariu!”

Cum am menționat și cu altă ocazie, unul dintre criteriile de evaluare a comentariilor este interesul cititorilor. Comentariul respectiv nu prezenta interes pentru cititorii blogului meu.

De asemenea, comentariul respectiv era insipid, scris cu rea intenție și făcea parte doar dintr-o tactică de gherilă.

8. Vindecătoru nu doar că mă sancționează (dar nu văd care sînt consecințele practice ale acestei sancțiuni), dar îmbogățește „repertoriul” de Crăciun cu care am fost colindat anul acesta: „Sunteţi atît de mic, aveţi un caracter atît de josnic”, „chiar atît de turbat nu v-am crezut”.

9. Ultima chestiune poate genera o discuție interesantă: „Nu era mai interesant să conversaţi cu oamenii pe blog, decît să vă isterizaţi?”

Păi asta și propun: să discut cu oamenii pe bogurile lor și acolo unde comentează cititorii. Acolo unde e teritoriul bloggerului și poate să se simtă mai în largul lui (decît pe teritoriul meu).

L-ați văzut pe Pătrățosu discutînd pe blogurile altora?
L-ați văzut pe Vindecătoru discutînd pe blogurile altora?

Și-au făcut, fiecare, o mahala (evanghelică!), Pătrățosu palat țigănesc mai înalt și cu mai multe turnulețe, desigur, și se comportă ca niște mici mafioți în jurul cărora s-au adunat comentatori de tot soiul. Rotunzi mai puțini! :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: