Săptămîna de rugăciune (1): Ăștia joacă șah!

“Ăștia joacă șah!” – un amic, după prima lectură a Clarificărilor

Primul lucru care se poate spune despre Clarificările Uniunii e că avem de a face cu un document ceva mai bine redactat decît Scrisoarea lui Paul Negruț.

De asemenea, dacă Paul Negruț și-a prezentat Scrisoarea la 2 luni după Consiliul de la Comănești din 28 octombrie 2009, iată că sosesc Clarificările la doar cîteva zile după afișarea Scrisorii pe blogul lui Paul Negruț.

E de remarcat și faptul că în Clarificări găsim următoarea precizare:

“Cu ocazia votului din Consiliul Uniunii numai 3 dintre cei aproape 40 de membri prezenți la ședință au votat să nu se accepte nici un fel de subvenții de la stat.”

Însă e necesar să fim atenți și la continuare:

“Toți ceilalți membri (adică peste 90%) au votat să se accepte subvenții de la stat pentru anumite cauze. Singura diferență dintre aceștia a fost că, cei mai mulți au fost de acord ca să fie incluse în aceste finanțări și subvenții pentru reparații și construcții de clădiri.”

Poate de aici rezultă diferența dintre cifra de 3 membri care au fost împotriva subvențiilor de la stat și cifra avansată de Paul Negruț (adică cea pe care trebuie să o calculăm noi din ceea ce scrie orădeanul): 12!

Dar și dacă ar fi vorba de 12, rezultă că aproape 28 au votat și astfel s-a luat hotărîrea pe care o contestă fostul președinte al baptiștilor.

Acest “aproape” ne dă ceva bătăi de cap. Cîți membri sînt în Consiliul Uniunii Baptiste?

Art. 91 (1) din Statut precizează că din Consiliu fac parte “membrii Comitetului executiv, aleși de Congres, reprezentanții comunităților si ai Convenției Baptiste Maghiare, validați de Congres, rectorul Institutului Teologic Baptist din București, rectorul Universității „Emanuel” din Oradea și directorul Casei de Pensii a Cultului, validați de Congres”.

Consiliul este ales pe o durată de 4 ani!

În Creștinul azi Nr. 3/2007 este prezentat Consiliul ales la Congresul al 34-lea, din 17-18 mai 2007, format din 37 de membri!

Iar dacă au lipsit unii (cel puțin Paul Negruț, Ilie Țundrea, Dorel Popa, Vasile Paul), oare cine a scris Clarificări nu a vrut să scrie, de fapt, “aproape 30” (în loc de „aproape 40”)?

Chiar: CINE a scris Clarificările?

Pătrățosu’ de serviciu s-a sesizat deja. La Gambitul damei, șahistul orădean răspunde cu același joc închis, cu întrebări stil “praf în ochi” și ironii ieftine:

“Cine semnează totuuși aceste clafiricări? […] O pare a consiliului? Un grup de pastori? Executivul? Din executiv face parte și pastorul Negruț. Își răspunde sieși? Nu l-am văzut niciodată vorbind singur!”

Clafiricări – Clarificări, desigur. Să nu ne împiedicăm de nicumiri. :)

Un răspuns to “Săptămîna de rugăciune (1): Ăștia joacă șah!”

  1. clarificări la clarificări « Hunedoara Evanghelică Says:

    […] Săptămîna de rugăciune (1): Ăştia joacă şah! – Alin Cristea […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: