Dez-Mințiri (1/2010)

Răsvan Cristian Stoica, alias Vindecătoru, mai trage o minciună, în articolul MatrixEvanghelia (16) Avatar şi cuc viral:

„Matrix nu plasează filmul în context, afirmînd, cu acea candoare cu care îmi cucereşte gospodinele de la matineu, că filmul este sincretic. Bravo, Matrix! Totdeauna am spus că te prinzi repede şi nu te mai dezlipeşte nimeni nici cu faiul de adevărurile dubioase pe care le-ai aflat tu, ultimul din turmă.”

1. DEZMINȚIRE: Articolul Avatar – opinii și reacții, la care se referă Vindecătoru, NU conține vreo afirmație de a mea, cum nu există niciunde vreo afirmație de a mea referitoare la filmul Avatar, dintr-un motiv simplu: nu am văzut filmul.

Vindecătoru minte cînd scrie că eu (Matrix) aș fi AFIRMAT ceva în legătură cu filmul Avatar.

Referirea la „acea candoare…” devine, așadar, fără sens… Din moment ce nu am afirmat nimic în legătură cu filmul Avatar!

Articolul în discuție este un grupaj de opinii și reacții, așa cum se menționează și în titlu.

Opinia că filmul este sincretic nu îmi aparține mie (cum fabulează Vindecătoru), ci lui Teofil Stanciu, care numai de candoare nu poate fi acuzat, mai ales în ultimele zile cînd Marius Cruceru (urmîndu-l pe Dănuț Mănăstireanu) i-a promovat un amplu articol care aduce în atenția publică, fără menajamente, chestiuni problematice ale mediului evanghelic.

2. Dar și dacă mi-ar fi aparținut această opinie nu văd care ar fi fost problema. Este vizibilă reaua intenție cu care Vindecătoru îmi face proces de intenție: „Un film potrivit, la locul potrivit: Avatar la România Evanghelică”.

Din cîte (încerc să) pricep, Vindecătoru NU a citit tot articolul, probabil s-a uitat doar la primele paragrafe dar nu a citit varianta integrală a grupajului, altfel îmi este greu să-mi explic tîmpenia pe care a scris-o: „Matrix nu plasează filmul în context.”

Păi cele 12 selecții tocmai asta făceau: plasau filmul într-o complexitate contextuală. În care, de exemplu, Vaticanul critica, dintr-o anumită perspectivă, filmul.

Este evident că Vindecătoru încearcă să discrediteze România Evanghelică (care merge bine mersi, azi a intrat pentru prima dată în primele 300 de poziții în ZeList) folosindu-se de acest episod, care ar fi trebuit să genereze o dezbatere publică, nu un nou nivel de înjosire umană la care se pretează bloggerul (evanghelic!?).

Cu o zi înainte semnalasem filmul „Cartea lui Eli”, dar despre asta Vindecătoru nu amintește nimic.

Oricum, dacă cineva semnalează ceva (o carte, un film, sau opinii despre carte sau film), asta nu înseamnă neapărat că agreează opiniile respective. (Chestiune precizată nu demult și de către Pătrățosu.)

3. Vindecătoru nu doar că scrie o minciună despre mine, nu doar că își exhibă reaua intenție, dar și ține ca cititorii să vizualizeze ideea care probabil i se pare senzațională, punînd poza mea pe afișul filmul Avatar.

După caricaturile Rodicăi Boțan (cu motanul Johnny) la adresa mea, iată un alt prag depășit în blogosfera evanghelică: colajul parodic (!?).

Astfel, chestiunea eticii în blogosfera evanghelică atinge alte niveluri dilematice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: