Îndoială și credință (1)

Alister McGrath – Îndoială și credință, Editura Aqua Forte, Cluj-Napoca, 2009, 140 pag.

Ravi Zacharias: „Alister McGrath sugerează pe bună dreptate că îndoiala nu este un lucru pe care să îl atribuim în mod simplist scepticismului consecvent sau necredinței, ci, în parte, fragilității noastre de ființe umane finite. Suntem ființe mărginite – mărginite în putere, cunoaștere și, desigur, în ceea ce privește perspectiva. Nu vedem așa cum ar trebui, iar de ceea ce vedem, adeseori ne îndoim. […]

Alister McGrath ne descoperă și ne clarifică, plin de empatie și discernământ, complexitatea îndoielii. Recurgând la astfel de scriitori precum Lewis și Pascal, el scrie despre faptul că această cultură a noastră plină de îndoială este, deopotrivă, ‘o cultură care tânjește, care știe că se află în căutarea unui lucru pe care încă nu l-a găsit’. Și continuă: ‘Creștinismul are atât de multe de spus în această privință!'”

Prezentare pe ultima copertă:

Alister McGrath este azi unul dintre cei mai interesanţi teologi contemporani. Este doctor în biofizică moleculară, preot anglican şi totodată profesor de teologie istorică la Universitatea Oxford. În această carte de o surprinzătoare simplitate, el pune deoparte tonul academic şi ne face să vedem limpede îndoiala ca pe un rău necesar credinţei. Mulţi creştini, sub presiunea culturii în care trăiesc, sunt bântuiţi de dubii cu privire la Dumnezeu, la Scriptură, la evanghelie sau la mesajul radical al învierii lui Hristos.

Ca fost ateu convertit, autorul analizează atent mecanismele îndoielii şi transformă treptat cartea într-o mărturisire. Pentru el, îndoiala nu este nimic altceva decât simptomul unei încrederi tainice într-o putere nevăzută, care doreşte să prindă rădăcini adânci. Nu în ultimul rând, McGrath sugerează că îndoiala poate fi valorizată pozitiv, respectiv ca pe o invitaţie a înţelege mai bine resorturile intime ale credinţei, ca pe o şansă de a dezvolta mijloace sănătoase de apărare a ei.

O lectură deopotrivă accesibilă şi revelatoare, un adevărat regal.

Un răspuns to “Îndoială și credință (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: