Lecție: Cum nu trebuie scris un articol

Nici nu a terminat bine de citit articolul meu Anul baptist 401 la români că s-a și apucat să scrie pe blogul lui, imitîndu-mi, într-un stil jalnic, stilul analitic…

Astfel, blogul Ascultarea credinței ne oferă, fără să vrea, o lecție: Cum nu trebuie scris un articol.

De fapt nu e vorba despre un articol, postarea seamănă mai mult cu o listă de însemnări a unui boboc de anul 1, amețit de informația imensă care i se furnizează într-o instituție de studii superioare.

Desigur, pe un blog pot fi afișate și astfel de schițe, dar problema e că omul a făcut o varză, amestecînd de toate în oala cu aburi informaționali.

De asemenea, intenția articolului nu este de a prezenta vreun subiect, de a aborda vreo temă sau de a da o replică inteligibilă.

În prima parte, accentul pe Comitetul Executiv este neinspirat de-a binelea. Deoarece decizia de a accesa fonduri de la stat – chestiunea de interes pentru blogger – aparține Consiliului Uniunii, nu Comitetului Executiv. Astfel, faptul că 2 dintre cei 7 membri sînt împotriva accesării fondurilor este mai puțin relevant față de votul celor din Consiliul Uniunii.

Numele lui Paul Negruț este excesiv pomenit în cele 16 puncte, de 4 ori este amintit faptul că este denigrat, alături de alte expresii neexpresive precum: este atacat, este izolat, i se pune în spate etc.

Articolul conține mai multe afirmații grave, dintre care următoarea este flagrantă:

“Paul Negruț a vorbit împotriva celor care vor să se pună Biserica să se țină de mână cu Statul.”

Și eu care credeam că Paul Negruț a vorbit împotriva unei idei, nu împotriva unor oameni…

Fie și numai pentru această afirmație, bloggerul ar trebui să-și ceară scuze publice. Dincolo de neatenția față de subiect, de expresiile neinspirate, de modul incompetent de analiză din articol și lipsa de onestitate intelectuală, o astfel de afirmație trebuie tratată cu toată seriozitatea, chiar venită de la un mucos, nu de la o persoană publică.

Acest mod de abordarea unei chestiuni în public se poate observa și în alte cazuri în mediul evanghelic: în încercarea de a se apăra, cineva ajunge să acuze partea adversă. Sau, în încercarea de a apăra pe cineva, cum e cazul acum, cineva ajunge să anatemizeze oponenții.

Așadar, acuzația este la adresa unora care “vor să se pună Biserica să se țină de mână cu Statul”.

Bloggerul este foarte neatent.

În primul rînd, dacă am lua în considerare diversiunea lui prin introducerea numelui lui Timotei Rusu și a unei anumite situații, atunci să introducem și numele lui Florin Negruț, președintele Comunității Baptiste din Oradea, fratele lui Paul Negruț.

Florin Negruț nu se găsește pe lista lui Paul Negruț din Scrisoare cu cei care sînt împotriva accesărilor fondurilor de la stat.

Chestiunea are legătură cu precizarea din Adresa Președintelui, document pe care articolul bloggerului nu îl ia în considerare:

“Deși în scrisoarea deschisă adresată bisericilor este prezentată o poziție împotriva acceptării banilor de la stat Liceul Baptist din Oradea (ca și celelalte licee și școli baptiste din țară) este finanțat cu bani de la stat.”

Tot în documentul pe care bloggerul nu îl ia în seamă sînt prezentate cele 3 propuneri discutate la Consiliul Uniunii la Comănești:

“Prima propunere a fost ca să se accepte subvenții de la stat pentru educație, proiecte sociale și reparații și construcții de clădiri. Pentru acestea au votat 22 de membri.

A doua propunere a fost să se accepte subvenții de la stat pentru educație și proiecte sociale. Pentru aceasta au votat 9 membri.

Ultima propunere a fost să nu se accepte nici un fel de subvenții de la stat. Pentru aceasta au votat 3 membri. Un membru s-a abținut.”

Așadar, chestiunea accesării fondurilor de la stat este una cu nuanțe, nu una exact definită, cum pretinde Paul Negruț și, acum, bloggerul ăsta ascultător.

Desigur, s-ar putea ca Paul Negruț să aibă motive întemeiate să fie îngrijorat de direcția interpretării chestiunii de către conducerea Cultului Baptist, dar modul în care își susține poziția este cel puțin ciudat: deși este unul dintre vicepreședinții Comitetului Executiv și deci membru în Consiliul Uniunii, nu a participat la cel puțin 3 întîlniri, tocmai acelea care au dezbătut problema de care este, aparent, cel mai interesat.

Iată ce declara Paul Negruț în 3 martie 2007 pe blogul lui Marius Cruceru (La Pătrățosu):

“Ca mod de viață am evitat să discut problemele personale ale oamenilor sau ale bisericilor în spațiul virtual. Cu toate că internetul este o unealtă foarte utilă pentru a disemina informații, el nu poate înlocui principiile biblice de rezolvare a problemelor inter-personale, de familie sau biserică.”

Paul Negruț își schimbă stilul de viață! De ce a ajuns Paul Negruț să înlocuiască principiile biblice de rezolvare a problemelor bisericilor cu… internetul?

Ajungem aici la monumentala ipocrizie a bloggerului obsedat îi a-i lua apărarea lui Paul Negruț:

“Paul Negruț nu a dezbătut pe internet vreo problemă care ține de întâlnirile CU.”

“Paul Negruț nu a dezbătut pe internet o astfel de decizie (pe blogul său nu se permit comentariile); el a pus acolo o scrisoare deschisă, iar aceasta este, la urma urmei, o scrisoare deschisă (a se citi scrisoarea, ea nu este un comentariu).”

Ba Scrisoarea este tocmai un comentariu la adresa deciziei Consiliului Uniunii. Scrisoarea DEZBATE decizia:

“Din pricina faptului că situația pe care v-o supun atenției a fost făcută public pe situl Uniunii Baptiste – știri baptiste – la sfârșitul lui octombrie și începutul lui noiebrie 2009, cred că sunt dator înaintea lui Dumnezeu și a bisericilor să răspund tot public.”

Paul Negruț RĂSPUNDE PUBLIC unor declarații publice ale Uniunii!

Dacă eu scriu o scrisoare deschisă pe blogul România Evanghelică despre situația publică care s-a creat (și nu permit comentarii la articol) înseamnă că nu am dezbătut decizia Consiliului Uniunii?

NOTĂ: Nu îi voi permite bloggerului să comenteze la acest articol, sancționându-l astfel pentru că nu și-a făcut temele, făcîndu-mă să pierd timp prețios cu transcrieri, verificări, reformulări.

Un răspuns to “Lecție: Cum nu trebuie scris un articol”

  1. ascultareacredintei Says:

    Doar vroiam sa te anunt ca NU am citit articolul „Anul 401…” :) Nici pe acesta, doar cateva idei, sa observ cate ceva. :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: