„Naziștii” evanghelici (2)

Cine mai sînt stigmatizați pe blogul Trezire spirituală:

„Când oameni precum Rick Warren, Bill Hybels, NT Wright, Steve Chalke, Joel Osteen (și mulți alții) predică o altă evanghelie… restul credinței lor este irelevante pentru mine.” (Mihai Corcea)

„Mai degrabă îl consider frate pe R.C. Sproul (care în mod greșit botează copii mici) decât pe Rick Warren (care predică o altă evanghelie).” (Mihai Corcea)

Nu spuneam eu că frate, frate, dar brînza-i… împuțită-n burduf?

2 răspunsuri to “„Naziștii” evanghelici (2)”

 1. Vasile Says:

  Crestinii (inclusiv evanghelicii numiti mai sus) difera intre ei prin modul de intelegere a evenimentului istoric care este moartea ispasitoare a lui Cristos, si, intr-adevar, a Scripturii in general.

  Noi baptistii spunem de ex. ca autoritatea finala in ce priveste credinta este Scriptura asa cum este ea interpreteta prin prisma Marturisirii de Credinta.

  La fel, Evanghelia pe care o apara Gospel Coalition si Alliance of Confessing Evangelicals si altii este evenimentul istoric al mortii ispasitoare a lui Cristos interpretat prin prisma teologiei reformate.

  Evanghelia are doua dimensiuni: (1) „savarsirea” (en: accomplishment) care este istorica (moartea ispasitoare a lui Cristos) si care este centrala pentru orice crestin si (2) „aplicarea” (eng: application). Unii cred ca beneficiaza de moartea lui Cristos (pe care toti o sustin cu tarie) DOAR prin credinta, altii prin credinta si fapte, altii (bisericile istorice) prin credinta care se manifesta in spatiul sistemului sacramental al bisericii.

  Evenimentul mantuitor al mortii lui Cristos ramane central pentru toti crestinii (altfel nu putem fi crestini, nu?) dar ne despartim in intelegerea modului in care este aplicat individului.

  (aceste idei le-am pescuit din postarea Lordship Salvation Is Not Enough: A Response to John MacArthur de P. Andrew Sandlin, pastor în cadrul Fellowship of Mere Christianity, care la randul lui il citeaza pe teologul protestant John Murray.)

  „Pacatul” celor stigmatizati de blogul Trezire Spirituala este ca nu se incadreaza in paradigma reformata a intelegerii evangheliei. Daca ar fi sa duca mai departe rationamentul lor, toti cei care nu urmeaza teologia reformata in acest caz sunt pseudo-evangelici, iar neevanghelicii banui ca ar deveni pseudo-crestini. Iar in categoria pseudo s-ar incadra (conform Trezire Spirituala) un procent covarsitor din cei care au crezut lui Cristos ca unui Mantuitor, Imparat si Dumnezeu.

 2. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: