Îmi tot dă bătăi de cap o formulă a lui Florin Moțiu („băiețelul” orădean devenit celebru o dată cu epistolele despre Iosif Țon, așa-zis pelagianist ce ar trebui interzis în România evanghelică):
„Am tot dreptul să avertizez public împotriva unui lucru făcut public înainte.”
RefleXia Nr. 1: Dacă Florin Moțiu are „dreptul”, de ce să nu aibă Iosif Țon „stîngul”?
RefleXia Nr. 2: Dacă Florin Moțiu are „dreptul” de a avertiza ceva, de ce să nu aibă Iosif Țon „dreptul” de a NU lua în considerare ORICE avertizare?
Obama primește cel puțin 30 de amenințări cu moartea pe zi. Pe vremea lui George W. Bush se adunau doar… 3.000 pe an!
RefleXia Nr. 3: Dacă Florin Moțiu, are „dreptul” de a a avertiza ÎMPOTRIVĂ…, de ce să nu aibă Iosif Țon „dreptul” de a fi… PENTRU?
Într-un ghetou evanghelic plin de luări de poziție ÎMPOTRIVĂ…, a fi PENTRU e o adevărată briză proaspătă… O reinventare a cruzimii frumosului… Sau a frumosului crudității…?
Ce-am vrut să spun oare cu asta?…
RefleXia Nr. 4: Dragilor, ce mai înseamnă azi „public”?
Ce scriu eu acum, aici, e… public? Dacă da, atunci ce mai înseamnă… PRIVAT?
Puțină intimitate, vă rog… Dacă nici pe blog nu se poate…. atunci unde? Tocmai eram la un restaurant virtual, credeam…
Mugur Isărescu: „Am renunțat să mai ies la restaurant de când veneau oamenii la masa mea și mă întrebau cât va fi cursul de schimb.”
Istoria vieții private (10 volume) – o colecție eXcelentă de eseuri. Înveți mai mult despre ființa umană din cîteva volume din colecția asta decît de la Luther și Calvin. Da’ treziți-vă odată!
„Viața privată nu e o realitate naturală, dată de la începuturile timpului, ci o realitate istorică, edificată într-un mod diferit de o serie de societăți determinate. Nu există o viață privată, în limite stabilite odată pentru totdeauna, ci un decupaj, variabil și acesta, al activității umane dintre sfera privată și cea publică. Viața privată nu are sens decît în raport cu viața publică.” (Antoine Prost)
Zicea Paul Negruț, în penultima zi a anului trecut:
„Din pricina faptului că situația pe care v-o supun atenției a fost făcută public pe situl Uniunii Baptiste – știri baptiste- la sfârșitul lui octombrie și începutul lui noiebrie 2009, cred că sunt dator înaintea lui Dumnezeu și a bisericilor să răspund tot public.”
Va’s’zică, dacă Uniunea Baptistă nu avea site în „noiebrie”, Paul Negruț nu mai era dator…?
Mutatu-s-a „public”-ul pe Internet…
RefleXia 5: Dar totuși e, nu-i așa, o diferență de paradigmă? Unul crede că are „dreptul”, altul crede că are „datoria”…
De fapt despre asta am vrut să refleXez, dar știți cum sînt refleXiile, bat ba într-o parte ba în alta…
20 aprilie 2018 la 21:47
A republicat asta pe RoEvanghelica.