Evocare Ionatan Piroșca la RVE Oradea – reluare

Luni, 26 aprilie, ora 17.00, la RVE Oradea va fi reluată emisiunea de la ora 10.00, în care Ionatan Piroșca a fost evocat de către poeții orădeni care au constituit nucleul grupului Cuvinte la schimb.

Samuil Mitra: “Fermentul și factorul integrator și sufletul acestei mișcări – Cuvinte la schimb – a fost întotdeauna Ionatan Piroșca, omul care, dincolo de toate rezervele noastre și de distanțele cantitative și calitative dintre noi, vedea întotdeauna rostul acestei lucrări spirituale și vedea întotdeauna un mod de a pătrunde acolo unde mesajul clasic sau convențional nu avea șanse.”

Camelia Luncan: “Avea știința aceea de a încuraja toate părțile pozitive din creație, lăsînd la o parte minusurile. Încerca să-ți crească vîrfurile, putea să vizualizeze care erau vîrfurile în creație și să le crească pe alea și să te ajute să vrei și să te concentrezi asupra plusurilor pe care le ai.

Rodica Bogdan: “Întîlnirea cu el mi-a adus în față o figură luminoasă. Chiar dacă despre Ionatan putem vorbi în multe feluri, putem vorbi despre credinciosul Ionatan, putem vorbi despre poetul Ionatan, iată, pentru mine cel mai important a fost să descopăr în Ionatan lumina. Pot să vorbesc foarte bine despre Ionatan cel luminos. Și nu sînt singura care a avut această percepție asupra lui.”

Cătălin Lata: “Încet-încet, parte din anul acela, ‘97-’98, lumea mea se reprezenta în textul lui Ionatan Piroșca. Am rămas surprins, ulterior cunoscîndu-l, că, la atîta suferință cîtă el o avea, el continua să fie teribil de optimist. […] Ionatan știa pune foarte bine Biblia în alte cuvinte.”

O emisiune reușită, frumoasă, cum merită din plin Ionatan Piroșca, dar, desigur, atinsă de amprenta dulceag-liricoidă a postului de radio – nu se poate asculta poezie FĂRĂ muzică care, mai ales în epoca noastră consumeristă, confundă sonoritatea și parada unor vectori culturali cu ideatica unei creații muzicale?

Cătălin Lata a augmentat comentariul său cu versuri de-ale recent-trecutului-prin-icoană, cînd m-am simțit și eu răzbunat la gîndul că unele urechi de-ale sfînțocilor evanghelici vor fi fost zgîriate de lipsa de ritmicitate silabică și dicteu clișeistic.

Am mai avut aceeași senzație anul trecut, la Cristia 2009, de trebuia Marius Cruceru să-și pună dopuri în urechi cînd cînta „trupa” (sic!) de închinare. Atunci a fost un recital de lăută al unui ieșean, iar noi a trebuit să ne întindem gîturile ca să prindem sunetele transparente și delicate, treabă grea, nu-i așa?, pentru cei care-s obișnuiți cu muzica OBEZĂ, așa că i-am spus cuiva: No, să știți și voi la ce chinuri ne supuneți cînd tot repetați, și TARE, aceleași bubuituri și zdrăngănituri la chitări electrice și alte instrumente electro-terestre.

Zilele trecute, cineva era interesat, pe blogul fără cravată, de cîteva nume de poeți creștini care merită citiți. Sfatul meu a fost să întrebe pe cei care știu cîte ceva despre poezia evanghelicilor.

Iată mai sus cîțiva poeți orădeni deja cunoscuți pentru poeticitatea discursurilor lor lirice.

Dar, desigur, pentru a citi poezie fără incantații manelist-bisericoase e nevoie de… curaj.

În Apocalipsa 21:7, lista prăjiților în iazul de foc începe cu fricoșii și se încheie cu… toți mincinoșii.

Mare ispită de învins în singurătatea poetului de cursă lungă: să nu mintă…

Și mare provocare în singurătatea cititorului de cursă lungă: adevărul restituie libertatea… In integrum…

Un răspuns to “Evocare Ionatan Piroșca la RVE Oradea – reluare”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: