Nedumeriri pătrățoase (3)

Marius Cruceru reia o postare de acum 2 ani: Isus va fi fost “blogger”.

Un articol interesant în stil pătrățos și incitant în stil pătrățos.

Primul aspect e benefic, al doilea cu mult mai puțin.

Iată niște niște nedumeriri pătrățoase cu privire la Isus:

„De unde o fi avut atîta timp să stea de vorbă cu toţi rataţii? cu toate ratatele, cu toţi damnaţii, cu toate păcătoasele?”

Ei bine, nu cu TOȚI ratații a stat de vorbă Isus, nici cu TOATE păcătoasele.

O formulare mai echilibrată ar fi fost: De unde o fi avut timp să stea de vorbă PÎNĂ ȘI CU (unii) ratați?

Semnalarea mea vine în continuarea altor astfel de exagerări (de care blogosfera evanghelică nu duce lipsă, la fel ca și ghetoul confesional).

Din păcate, la comentarii (pe primul blog), Pătrățosu continuă să fie TOTAL, dezamăgind și mai mult:

„Eu am ales să fiu blogger… […] Noi sîntem urmaşii lui Isus. Eu fac ceea ce ar fi făcut şi El. Dacă n-aş fi avut convingerea că ar fi făcut aşa ceva, n-aş fi făcut niciodată.”

Comentariile de pe Pătrățosu, și mai multe, și cu mult mai interesante decît pe MariusCruceru.ro, au surprins diverse aspecte ale subiectului propus, pătrățoșește, în articol, inclusiv faptul că intenția de a face ceva nu duce neapărat la realizarea intenției.

În mai multe rînduri, Marius Cruceru a recunoscut public că a făcut greșeli (ceea ce Isus nu a făcut), că a retras zeci de postări de pe primul blog și a avut (in)suficiente momente în care și-a recunoscut limitele.

Atrag, așadar atenția, încă o dată, asupra faptului că Pătrățosu poate fi interesant, dar nu neapărat benefic. Stilul interogativ pătrățos poate funcționa ca un catalizator pentru suprinzătoarea alchimie a gîndurilor (și sentimentelor), dar poate genera ȘI exagerări.

Parafrazîndu-l pe Schopenhauer, îmi pare rău să spun:

Luați o idee nobilă și aruncați-o în Mahalaua Pătrățosului… Curînd ea va deveni „vulgară”!

Cu puțină atenție și meșteșug al condeiului (ceea ce nu-i lipsește Pătrățosului, dar excelează doar cînd e obligat de cineva sau de ceva), Isus ca blogger putea „deveni” ultimul capitol la cartea lui Jaroslav Pelikan, Isus de-a lungul secolelor, unde Isus e prezentat cum a fost perceput de diversele vîrste ale omenirii: Rabinul, Lumina, Regele, Mirele, Omul universal, Domnul păcii, Poetul spiritului.

Unde ni-s TOȚI poeții?

Nu-i pasați întrebarea Pătrățosului…

Că s-ar putea să (creadă că) știe…

4 răspunsuri to “Nedumeriri pătrățoase (3)”

 1. Agnusstick Says:

  E ca şi cum aţi comenta defavorabil un pamflet în care autorul îşi asumă retorica şi ideile lui Caţavencu, îndreptând critica asupra autorului pamfletului nu în ceea ce a vrut să ironizeze, ci în mascarada ideatică şi lexicală în sine. Practic în loc să-l criticaţi pe Caţavencu, criticaţi autorul de parcă nu s-ar folosi conştient de vorbe şi idei străine tocmai pentru a le desfiinţa.

 2. Agnusstick Says:

  După părerea mea, TOT, TOŢI, TOATE sunt intensificatori legitimi în texte fără caracter ştiinţific. Exprimarea colocvială „toţi nenorociţii din lume” nu poate fi vreodată bănuită de exactitate, iar exemplele din textul Pătrăţosului sunt voit colocviale, clişeiste. Sigur că putem identifica multe inexactităţi la autor în textele sale de pe diverse bloguri, asta nu contest. Procese de intenţie nu sunt în măsură să-i fac, nici măcar nu pot aprecia nepărtinitor intenţiile cuiva numai citindu-i blogurile, şi asta are cauze multiple în cazul meu. Deci aici nu apăr persoana autorului, ci textul respectiv şi demersul pe care îl aproximez în spatele său. Că veni vorba de demers, mi se pare unul din cele mai puţin „nerotunde”, în măsura în care îndeamnă la ieşirea din clişee şi tipare, la gândire liberă de constrângeri şi reflexe confesionale, la desprinderea de sclavia formulelor evanghelice. Pe deasupra, pe linia multor alte articole, textul îndeamnă la deschidere către oameni de tot felul, la folosirea mijloacelor moderne (nu neapărat postmoderne) de „evanghelizare”. Sincer, nu mă aşteptam să criticaţi acest text, mai ales că nu aţi făcut-o nici la vremea apariţiei iniţiale.

 3. Agnusstick Says:

  Am căutat, dar n-am găsit nici o reacţie a dumneavoastră cu privire la textul-geamăn – Isus „loser”? – şi m-ar fi interesat mai mult ce părere aveţi despre el. Văd că toată lumea ocoleşte o reevaluare după atâta timp, iar textul nici nu a fost republicat pe noul blog. Oare să nu se fi schimbat de atunci nimic în mintea oamenilor? Nu cred, măcar judecând după un comentariu recent al unei persoane care a atacat atunci textul. Dacă republicarea articolelor e un fel de monitorizare periodică a „stării naţiunii”, din păcate nu pare prea eficientă, pentru că stilul şi consistenţa comentariilor s-au schimbat foarte mult, ca şi aria comentatorilor.

 4. Petru Burac Says:

  Important e ca am prins ideea principala de la Marius, ca Isus traia „acum”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: