Iosif Ștefănuți

Daniel Brânzei: „Fără a fi un mare predicator, fără a fi un mare teolog, fără a fi un mare strateg, Iosif Ștefănuți a reușit să fie mare în toate aceste domenii doar pentru că a fost ceea ce a fost: un om mare.

Timid, stângaci, aparent fragil și întotdeauna politicos și amabil, Ștefănuți a impresionat doar pe cei ce știu să cântărească oamenii pe dinăuntru, nu pe dinafară.

Neîndemanatic, a lăsat în urma lui o clădire extraordinară pentru numărul baptiștilor din Brăila. Fără a fi un lider de opinie, a format mai mulți lucrători și a influențat în bine mai mulți pastori și predicatori tineri decât oricare altul din părțile Moldovei.”

Ionel Chivoiu: „În perioada cea mai dificilă din viața mea mi-a fost un exemplu și, cunoscându-l pe Ștefănuți, am dat cu piciorul la tot trecutul meu zbuciumat și nesigur. Am schimbat ordinea valorilor și a priorităților din viața mea.

Înainte de a-l cunoaște, credeam în valorile comuniste. Am slujit partidului comunist și intereselor lui, am fost secretar UTC și membru de partid. Credeam că partidul comunist era forța binefăcătoare a societății și a oamenilor. Ce mult mă înșelam.

Pastorul Ștefănuți s-a dovedit un bun prieten și frate, mi-a fost alături când am fost prigonit și când mi-a fost mai greu. […]

După 27 de ani de slujire pastorală, mă întorc spre omul cel mai important din viața mea și îi mulțumesc, cu respect, pentru exemplul pe care mi l-a oferit.” (Almanah Mesaj 2010)

Ioan Bunaciu: „În anul 1974, pastor al bisericii din Brăila a fost ales Ștefănuți Iosif, proaspăt absolvent al Seminarului Teologic Baptist din București. Acesta a continuat lucrarea lui Trif Ioan, adunând în jurul lui câțiva credincioși de formație intelectuală. Lucrarea din biserică a început să se dezvolte din nou, au avut loc noi convertiri, iar biserica a crescut la patru sute de membri. Un alt merit al lui Ștefănuți Iosif a fost priceperea cu care a cultivat relații externe chiar din perioada comunistă, dar pe care a știut să le valorifice și după revoluția din anul 1989. Prin intermediul relațiilor pe care le avea, a reușit să construiască în oraș o adevărată catedrală baptistă cu o capacitate de o mie cinci sute de locuri, un autentic monument de arhitectură. Această biserică impunătoare a fost inaugurată pe data de 23 noiembrie 1997.” (Istoria Bisericilor Baptiste din România)

Iosif Ștefănuți: „Am fost implicat în difuzarea de literatură creştină, am avut proces din acest motiv, ba chiar am fost condamnat penal. Au insistat să fiu mutat disciplinar, chiar unii colegi pastori m-au sfătuit să plec din Brăila, că aici nu am niciun viitor, că dacă ei sunt porniţi împotriva mea nu se vor lăsa. Dar eu am înţeles atunci că şi dacă nu voi mai fi păstor, chemarea mea este să rămân în Brăila şi să-l slujesc aici pe Dumnezeu.

După procesul pentru difuzarea de literatură creştină, eram deja văzut ca un dezident care avea spatele asigurat în SUA. Jerry Fallwell a vorbit public de cazul meu în America. Am primit sute de scrisori din afară, telefoane…” – interviu pe Mersul Vremurilor.

Adevărul Brăila: „Dizident recunoscut, pastorul Iosif Ştefănuţi a fost prigonit într-un regim care se bătea cu pumnul în piept că respectă drepturile omului. După 20 de ani a aflat că dosarul său de la Securitate avea peste 2.500 de pagini şi că a fost trădat de oameni în care avusese încredere.”

6 răspunsuri to “Iosif Ștefănuți”

 1. Mihai Says:

  Cu toata stima pentru autorul primului citat, pastorul Stefanuti nu a fost nici prin nastere, nici prin adoptie din partile Moldovei, chiar daca lucrarea lui a acoperit si parti ale Moldovei, ba chiar si ale Moldovei de peste Prut.

  In alta ordine de idei, putini oameni am cunoscut care sa fie condusi atat de puternic de o viziune personala si sa se tina de ea cu atata tenacitate pe baza unei strategii minutios alcatuite. Aprecierile de genul „neindemanatec” sau „fara a fi un mare strateg” mi se par extrem de subiective. Cei care il cunosc stiu foarte bine ca pastorul Stefanuti a avut capacitatea deosebita de a dezvolta o viziune mare si de a mobiliza oameni si resurse inspre implinirea viziunii lui.

 2. LA REVEDERE FR. STEFANUTI « danotiloy's blog Says:

  […] https://romaniaevanghelica.wordpress.com/2010/05/03/iosif-%C8%99tefanu%C8%9Bi/ […]

 3. Nelu Rosu Says:

  Cu parere de rau ca nu pot participa la slujba de inmormantare a unui mare om a lui Dumnezeu a zonei de S-E a Romaniei, ce a avut un cuvant greu de spus si la ordinarea mea in lucrare, postez aceasta poezie „In memoriam”, cu incredintarea ca ar contine si dorintele lui.

  V-AŞTEPT ÎN CER

  V-aştept în Cer
  Să nu uitaţi nicicând
  Că am trăit şi eu pe-acest Pământ
  Şi-am încercat să mă prezint frumos
  În faţa judecăţii lui Hristos.

  Va rog frumos
  Nu vă certaţi pe drum
  Cu toţi suntem străini pe-acest Pământ
  Şi-avem un test aicea de trecut,
  În cer vor fi doar cei ce au crezut.

  Vă-ndemn duios
  Nu v-amăgiţi acum,
  Cu toţi vom părăsi acest Pământ
  Şi-n faţa Mielului curând vom sta
  Spre-a ne primi, sau a ne condamna.

  V-aştept în Cer
  Vă rog nu ezitaţi!
  Cu toţi avem remediu la păcat;
  Şi-n locul tău a pătimit Isus.
  Primindu-L azi, vei fi cu El şi sus.

  Dumnezeu sa-l odihnesca si sa mangaie familia indoliata!

  Pastor Nelu Rosu

 4. Claudia Stefanuti Says:

  In totalitate de acord cu tine, Mihai!

 5. România Evanghelică – 1 iunie 2010 « România Evanghelică Says:

  […] – 1.233 Lacrimi în ceruri – 529 Marius Cruceru iar mănîncă căcat – 288 Iosif Ștefănuți – […]

 6. Alin Cristea Says:

  Reblogged this on Romania Evanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: