Când leul rage (8)

“Fiecare întrebare este construită logic descendent pe principiul consecinței. Astfel, leul rage pentru că a prins pradă; pasărea este prinsă pentru că păsărarul a pregătit lațul; lațul se ridică de la pământ pentru că s-a prins pradă în el; sună alarma într-o cetate pentru că sunt motive de îngrijorare; este foamete în cetate pentru că Dumnezeu a dat-o. Fiecare pereche de întrebări retorice circumscrise unor cuplete se păstrează tematic în limite bine definite: viața animalelor sălbatice (3:4), vânătoarea (3:5), ciața citadină (3:6). Răgetul leului este evocat pentru a doua oară (3:8) – dar nu și ultima – în profeția lui Amos.

Aceeași relație o regăsim între vorbirea lui Dumenzeu și manifestarea profetică (3:7), asemănată cu relația dintre doi oameni care se asociază pentru a călători împreună (3:3). Dublată de întrebarea retorică din cupletul corespondent, afirmația că Dumnezeu se obligă a acționa numai în urma revelării intențiilor Sale către profeți este de două ori mai fermă. Cu siguranță audienței trebuie să-i fi răsărit în minte luminosul exemplu al patriarhului Avraam, care a fost cinstit de Dumnezeu cu privilegiul medierii pentru cetățile Câmpiei, și al lui Dumnezeu care, deși hotărâse nimicirea lor, nu întreprinde nimic până nu îi revelează lui Avraam intenția Sa.

În final, ca și cum ar dori să se asigure că ideea centrală a fost corect receptată, autorul mai adaugă două întrebări retorice conectate tot prin paralelism alternativ (3:8). Din nou se face apel la imaginea leului care rage, dar de data aceasta argumentul logic este ascendent. Accentul este pus aici pe obligația profetului de a acționa imediat după primirea mesajului pentru popularizarea intențiilor lui Dumnezeu către recipientul mesajului Său.” (184-185)

Când leul rage – Silviu Tatu, Societatea Biblică din România, Oradea, 2010, 361 pag.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: