Hora-mpătrățoșită (2)

Acum 2 zile, în 11 mai 2010, am propus un comentariu în 9 puncte pe blogul lui Marius Cruceru, care nu a fost afișat.

L-am prezentat eu pe blog în postarea Hora-mpătrățoșită.

Azi, 13 mai, Marius Cruceru mi-a dedicat o „bine-cuvîntare”, despre care mi-am spus punctul de vedere în postarea Cu regrete….

Tot azi am observat că Marius Cruceru a dat ceva replici la cele 9 puncte ale comentariului meu.

Avînd în vedere că cititorii se bulucesc în aceste zile pe blogul meu (azi e recordul de vizite pe zi din cei 2 ani de existență a blogului România Evanghelică), mă trudesc să fac cîteva comentarii la replicile pătrățoase (și ÎN LUMINA așa-zisei bine-cuvîntări de azi).

A. Marius Cruceru scrie: „Cu o persoană se poate intra în relaţie şi dialog, nu cu un caz de studiu.”

Așadar, sînt caz de studiu? Nu sînt persoană?

Același Marius Cruceru scrie în 13 mai: „Alin poate fi un partener de discuție excelent. […] Poate improviza pe moment în dialog, ceea ce ajută la dinamica discuției.”

Nu cunosc CÎND a răspuns Marius Cruceru la cele 9 puncte ale comentariului meu. Eu doar azi le-am observat. Nu pot să îmi dau seama care e ultima formă de relaționare a lui Marius Cruceru față de mine: Sînt sau nu partener de discuție excelent?

Cu altă ocazie a dat de înțeles că noi doi am fi fost prieteni anul trecut (iar eu am aflat tîrziu…).

În ceea ce privește termenul de persoană, am explicat, anul acesta cred, că nu am putut fi de acord cu rolul de personaj pe care mi l-a atribuit Marius Cruceru în povestea pe care a inventat-o, în care eu ar fi trebuit să fiu dușmanul pe care Dumnezeu i-l face prieten.

Eu nu m-am declarat nici dușmanul nici prietenul lui Marius Cruceru. Eu m-am declarat, și am făcut asta inclusiv ducîndu-mă la el să-i spun, oponentul lui onest. Acum vreo 7 ani.

Conflictele noastre nu sînt doar de cîteva zile sau doar de pe bloguri.

B. Marius Cruceru: „Este singurul dicţionar pe care îl pricepi, trecerea de la subiect la persoană. Bucură-te, ai tratament special. Voi continua să te ţin la “respect” după cum voi crede de cuviinţă.”

Resping categoric elucubrațiile pătrățoase.

În numeroase rînduri am făcut dovada că mă interesează ideile, inclusiv acest mesaj indică acest lucru.

Iată IDEEA pe care o pun în discuție: Faptul că cineva ar înțelege DOAR injuriile și chestiuni legate de persoane, nu de idei, ne dă vreun drept să procedăm în felul acesta?

Ca să dau greutate chestiunii adaug: Faptul că Alin Cristea (studiu de caz, după mintea Pătrățosului) ar înțelege doar un stil de mahala legitimează în vreun fel pe Marius Cruceru, decanul Facultății de Teologie de la Universitatea Emanuel (plus celelalte funcții) să procedeze astfel?

A doua IDEE: Ce legitimează stilul lui Marius Cruceru de a ține pe cineva la respect după cum crede de cuviință?

Cele două chestiuni sînt importante pentru întreaga blogosferă evanghelică, nu doar pentru… hora-mpătrățoșită.

Indiferent de ce fel de caz de studiu oi fi eu, bloggerii evanghelici TREBUIE să reflexteze asupra acestor două chestiuni: corectitudinea unor proceduri și legitimitatea lor.

C. Marius Cruceru se ambalează: „Ai vrea tu o luptă onestă şi cinstită, dar nu te-ai dovedit capabil de asta, deci te tratez ca atare. Evitarea confruntării cu tine ţine de simpla igienă, nu de curaj cavaleresc, cum ţi-am mai spus cu ani în urmă.”

Aici intervin iarăși două chestiuni. Prima seamănă cu cea semnalată mai sus.

Dacă cineva nu se dovedește capabil de luptă onestă și cinstită, cum îl vom trata.

De reținut această chestiune importantă pe care o ridică Marius Cruceru, mă voi referi la ea imediat.

A doua chestiune e la fel de importantă. Ea are de a face cu aspectul temporal: AICI Marius Cruceru amintește de… ani! Așadar, cititorii lui și ai mei TREBUIE să rețină că conflictele (urîte) dintre mine și Marius Cruceru nu datează de acum sau de anul trecut (momentul preferat al lui Marius Cruceru la care face referință), ci e vorba de… ani! Dinainte de a exista ceea ce numim astăzi blogosfera evanghelică.

Chestiunea interesantă de observat ar fi în ce măsură blogul a devenit un instrument de exacerbare a conflictelor existente ÎNAINTE de a exista blogosfera evanghelică.

Un lucru putem spune clar: antipatia unora pentru bloguri din pricina polemicilor urîte nu ar trebui puse în cîrca Internetului sau a blogurilor. Conflictele provin din alte spații.

D. Marius Cruceru pomenește de „convorbirile noastre private” publicate pe blogul meu.

Nu prea obișnuiesc să promit convorbiri private nimănui (nu sînt pastor). Această chestiune a fost amplificată nejustificat și nu doar de către Marius Cruceru.

De multe ori nu fac nici un fel de promisiuni celor care mă ispitesc: Îți spun, dar să nu spui că de la mine.

Prefer să aștept să ajungă în alt mod informațiile la adresa mea, astfel încît să nu-mi pierd libertatea de exprimare din cauza unui cuvînt dat la insistența cuiva care nu își poate ține gura.

Așadar această chestiune nu are greutatea pe care i-o dă Marius Cruceru. Dar și dacă ar avea, nu acest moment din toamna 2009 este relevant, ci anii de dinaintea acestui moment. În care conflictele publice dintre mine și Marius Cruceru s-au înmulțit.

Așa, în treacăt, să reținem și faptul că nu au fost oameni ai lui Dumnezeu care să fi reușit vreo mediere între noi doi.

E. Marius Cruceru: „În sfîrşit te apuci să creezi texte proprii în afară de anunţuri şi poze cu pisica sau alte chestiuni copy and paste. Ce păcat că singurele texte proprii pe care le scrii nu sînt decît injurii şi astea în genere la adresa mea. Ah, mai ai un preferat: Paul Negruţ, pe care îl confunzi tot timpul cu un blogăr. Poate că omul nici nu intenţionează să fie asta, aşa cum eu nu intenţionez nici să fiu mogul, nici să pierd timpul cu tine. Acum ai un nou punct focal? Rodica? Doamne, adînci şi întunecate sînt ungherele şi cotloanele omului!”

Acest paragraf ilustrează cele două mari categorii de reproșuri pe care le am la adresa stilului pătrățoșenic (Marius Cruceru e doar masculul alpha al haitei): măgăriile și minciunile.

Măgăria constă cel puțin în faptul că amintește de „chestiuni copy and paste”. Felul în care eu fac așa ceva diferă mult de indecența altora de a copia și adăuga. Marius Cruceru știe asta, dar nu se poate abține să folosească chestiuni din activitatea mea în folosul discursului său tîmpit.

Minciuna constă cel puțin în faptul că m-aș apuca ACUM să creez „texte proprii în afară de anunţuri şi poze cu pisica”. Mi-aduc foarte bine aminte că un cititor, parcă vara trecută, făcea, pe blogul lui Marius Cruceru, aluziile astea tîmpite la poze cu pisica. Marius Cruceru l-a pus la punct, indicînd faptul că blogurile mele ar conține destule lucruri interesante. Minte scurtă Cap Pătrat ăsta!

De asemenea, Cap Pătrat uită INTENȚIONAT că am scris o droaie de articole în ultimii 8 ani minus unu, cînd am editat revista electronică confesional@, proiect unic în spațiul confesional evanghelic. Articolele mele au apărut în diverse reviste, așadar Marius Cruceru minte atunci cînd scrie că abia acum m-aș apuca de scris texte.

Ba pe deasupra mai e și măgar, că știe prea bine contextul meu de acum, care nu îmi permite prea mult să scriu texte și mai ales nu orice fel de texte.

Oare în cît timp cred unii cu cap pătrat că am adunat 1.000 de adrese de site-uri evanghelice și 900 de adrese de bloguri evanghelice? Oare în cît timp cred unii cu cap pătrat că am adunat 21.000 de adrese email ca să îi anunț pe evanghelicii români de diverse chestiuni interesante? Oare în cît timp cred unii cu cap pătrat că am făcut peste 60 de bloguri? Oare în cît timp cred unii cu cap pătrat că am editat mai multe newslettere săptămînale timp de 6 ani și jumătate?

Marius Cruceru nu poate ocoli cele scrise de Dănuț Mănăstireanu (în toamna cu pricina, din 2009):

„Pentru unii, nenumăratele proiecte cullturale pe care le-a inițiat sau în care este implicat Alin Cristea sunt pură apă de ploaie. Pentru mine însă, Confesionala, Revista revistelor culturale, Thymos și, mai nou, Romania evanghelică, sunt proiecte pe care niciun om cinstit și lipsit de prejudecăți nu are cum să le treacă cu vederea.”

Nu e prima dată (și nici ultima) cînd pun întrebarea: Este Marius Cruceru „un om cinstit și lipsit de prejudecăți”?

Cu regrete, trebuie să afirm că l-am prins de multe ori (inclusiv zilele acestea) abuzînd de prejudecăți și de măgării.

De-a lungul anilor, a încercat să discrediteze și Confesionala și Thymos și România Evanghelică. Nu a reușit.

Pînă și din comentariile răutăcioase ale unor pătrățoși și ale unor mahalagioice răzbat mici semne de respect la adresa mea. Mă amuz deseori văzînd cum, încercînd să mă spurce, lasă în public diverse astfel de mici semne care indică spre ceva pozitiv din viața mea.

Ca să evit un anumit comentariu în plus la adresa blogului România Evanghelică, voi menționa că Dănuț Mănăstireanu și alții sînt dezamăgiți că un blog cu un astfel de nume nu arată cum ar vrea ei.

Oameni buni, acest blog este al meu și este opțiunea mea modul în care îl administrez. Unii, deși le-am pus răbdarea la încercarea, încă se raportează la persoana și activitatea mea ȘI din perspectiva vieții mele, nu doar din perspectiva ultimilor ani de blogosferă.

Marius Cruceru mai face măgăria de a introduce numele lui Paul Negruț și al Rodicăi (Boțan), dar de aceste subiecte mă ocup separat, după cum mă luminează Domnul!

F. Marius Cruceru scrie că m-aș pretinde „competent în internet”.

Nu-mi amintesc să fi folosit o astfel de formulă. Nu mă cred „competent în internet”.

SÎNT competent în ceea ce privește blogosfera evanghelică.

Dar Dl. Inexactitate, în diareea sa, amestecă multe și diverse.

G. Marius Cruceru: „Discursul meu public este evaluat deja. Numărul de accesări şi comentatorii atît de diverşi, din atîtea spaţii, zone de interes, mult prea diverşi ca să îi mai pui cu uşurinţă în categoriile create de tine, sînt o dovadă a evaluării de care are parte spaţiul pe care încerc să-l ţin curat cu sforţări mari.”

Ce trist! Să ajungi în defensivă cu astfel de precizări…

Numărul de accesări pe un blog a ajuns criteriu (important) de evaluare al discursului unui doctor în litere, decan de teologie și zdrăngănitor la chitară?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: