Dez-Mințiri (27/2010) la căcaturile de pe blogul lui Marius Cruceru

1. Comentatorul adrian: „Alin Cristea, e normal să vă placă Welsh&Comp.”

Dezmințire: Nu știam, după nume, cine e Irvine Welsh, nu am citit nimic de acest autor, așadar nu are cum să-mi placă (sau să nu-mi placă) Irvine Wesh. Comentatorul adrian face o afirmație despre mine care nu are de face cu realitatea.

2. Marius Cruceru, într-o replică la un comentariu al meu: „Pretinzi că te gîndeşti la toate implicaţiile cînd faci afirmaţii? Eu nu cred! Iată o afirmaţie gratuită.”

Marius Cruceru se referă la următoarea formulă: „Welsh e unul dintre cei mai importanţi autori scoţieni ai momentului.”

Dezmințire: Formula NU îmi aparține.

Formula a fost prezentată, într-un citat, de către Marius Cruceru în postarea sa la care au apărut aceste comentarii.

Înainte de formula în discuție, Marius Cruceru e cel a făcut următoarea precizare: „Iată portretul descris de liternet.”

Postarea Porunca noului Decalog: “Să transformăm bisericile în discoteci!” are, la ora cînd scriu aceste rînduri, 27 de comentarii.

Articolul pleacă de la încă o perplexitate a Pătrățosului, care periodic uită în ce lume trăiește, ocupat fiind, precum se știe, cu construcția lumii sale pătrățoase, proiect (anti)modern în cadrul căruia blogul constituie, de departe, platforma de diseminare a indignărilor, perplexităților, pătrățoșeniilor pătrățoșenice!

Marius Cruceru a renunțat demult la sfaturile prețioase ale soției sale: „Scrie despre El!”

Blogul lui e fascinant (nu ca primul său blog, au zis-o deja și alții), dar nu despre El scrie jumătatea de pastor (cum s-a autonumit), ci despre alții și despre altele, fiind o amplă colecție de lucruri interesante, dar și de măgării, de semețe aventuri metaforizante, dar și damf lăsat de căcaturile de pe blogul lui Marius Cruceru: răutăți, dezinformări, minciuni.

Marius Cruceru e cel care, cîndva, le-a zis cititorilor săi (unii dintre ei pur și simpu trăiesc prin delegație, iată ce scria Elisa în 10 iulie despre blogger: „Este una din persoanele în care m-aș încrede cel mai mult după Pavel.”) că nu există cuvîntul mogul în DEX.

Păi există.

Același blogger orădean ne indica, în decembrie, o altă stradă pentru locația Bisericii Catolice din cartierul Nufărul, unde avea loc un concert de orgă. Eu a trebuit să întreb un taximetrist de biserica cu pricina.

De cîțiva ani, nu s-a clarificat care e denumirea instituției confesionale regionale unde Marius Cruceru e unul dintre vicepreședinți:

Comunitatea Baptistă din Oradea (cum folosesc eu denumirea cînd mă refer la ea) sau Comunitatea Baptistă de Oradea și Satu Mare, cum tot insistă Marius Cruceru?

Am arătat în mai multe rînduri cum Marius Cruceru folosește o denumire incorectă. Paul Negruț, fratele președintelui Comunității, a folosit, pe blogul său, denumirea FĂRĂ Satu Mare.

Ba chiar Marius Cruceru, în Curriculum Vitae, folosește denumirea FĂRĂ Satu Mare.

Așadar, dacă cumva nu am reușit să mă fac înțeles pînă acum, o scriu cu litere mari:

NU VĂ ÎNCREDEȚI ÎN TOATE ÎN MARIUS CRUCERU! ȘI ÎN NICI UN OM!

În blogosfera evanghelică există două locuri publice unde se adună jeg: Mahalaua Pătrățosului și Mahala Vindecătorului.

Periodic, am atras atenția asupra acestui aspect.

Să vedem care a fost secvența replicilor de data asta:

1. adrian: „Eu cred ca ultima carte citita de acest scatofil pe nume Welsh a fost abecedarul… […]”

2. Alin Cristea:

Scatofil?

Pe blogul ăsta cică nu se pun etichete!

Ultima carte citită… abecedarul? Ce e asta? Anatemizare?

Păi cei care înjură sînt mai onești decît cei care fac astfel de afirmații care anatemizează cu orice preț. Inclusiv cu prețul adevărului.

Welsh e unul dintre cei mai importanţi autori scoţieni ai momentului.

HA!

De parcă voi ați putea schimba ceva din realitățile astea comentînd aiurea pe blogul ăsta sau altundeva…

E clar de ce vă enervează topurile: uneori exprimă realități de care nu vă puteți atinge.

3. Marius Cruceru:

„Ce să comentez la asta, cu ultima frază cazi in ridicol. demolează tot ce-ai spus mai înainte.

ha, ha, ha, e comic: “E clar de ce vă enervează topurile: uneori exprimă realități de care nu vă puteți atinge.” Ce să mai comentez la asta? Căldură mare, mon cher!
Unde-i topul care a intrat în discuţie aici? Baţi cîmpul de pixeli fără milă! Aiuritor! Dau vina totuşi pe căldură.

Păi tocmai asta este ideea, de ce un tip ca asta este unul dintre cei mai importanti autori ai momentului? Ca descrie cum vomită un drogat şi ce culoare au spumele din colţul gurii unuia care este în sevraj? Sînt sigur că unii dintre noi am putea-o face la fel de bine.

totusi:

De reţinut: “Welsh e unul dintre cei mai importanţi autori scoţieni ai momentului.”

1. important pentru cine? pentru scoţieni, pentru români, pentru cultura europeană? pentru cultura mondială?
2. Care “momentul” de care vorbeşti? Momentul scoţian, momentul românesc?
3. Ce înseamnă totuşi “important”?reeditări, traduceri? interviuri? vizibilitate?

pretinzi că te gîndeşti la toate implicaţiile cînd faci afirmaţii? Eu nu cred!
Iată o afirmaţie gratuită.

Ps.
Bine măcar că ai avut simţul ridicolului destul de acut azi şi cît a fost comentariul tău în aşteptare nu l-ai pus imediat şi pe blogul tău ca de obicei, cînd bănuieşti că te voi cenzura :)

A. Marius Cruceru întreabă: „Unde-i topul care a intrat în discuţie aici?”

El însuși a citat ceea ce scria Liternet: „”Welsh e unul dintre cei mai importanţi autori scoţieni ai momentului.”

Aceasta este o apreciere critică care îl situatează pe Welsh pe primele locuri între autorii scoțieni ai momentului. Acesta este TOPUL – cel la care s-a referit Marius Cruceru.

Comentatorul adrian a vrut, cumva, să întoarcă acest top, atunci cînd a scris că „ultima carte citită de acest scatofil pe nume Welsh a fost abecedarul” – afirmație care, desigur, nu are de a face cu realitatea, e de fapt o tîmpenie!

Mai bine spunea: Dă-l dracului pe scatofilul ăsta… Putrezi-ar în iad scatofilul naibii… etc.

Ceea ce ar fi moderat Pătrățosul, nu-i așa?

În schimb, o afirmație eufemistică care NU are de a face cu realitatea – DAR exprimă (re)sentimente împărtășite de masculul alfa al haitei pătrățoșilor – a fost acceptată!

Am intervenit din două motive: 1) ca să arăt exagerarea reacțiilor față de subiectul resentimentului și 2) ca să aduc aminte de pretenția Pătrățosului că pe blogul lui nu s-ar pune etichete. O, ba da! Și în cîte feluri!

B. Iată întreaga replică a comentatorului adrian:

„Alin Cristea, e normal sa va placa Welsh&Comp, aveti deja destule texte in stilul lui (blogul asta e prea serios ca sa reproduc cateva citate).
Chestie de gusturi.
In 1989 s-a murit si pentru dreptul de “a comenta aiurea”, inclusiv pe acest blog. Pe blogul/blogurile dvs., mai putin.
Se vede ca v-am dat prea multa atentie.
Adio!”

– Afirmația că blogul lui Marius Cuceru ar fi unul serios mi se pare una cam ciudată. În repetate rînduri am dat exemple de proceduri NESERIOASE ale lui Marius Cruceru, am scris și despre măgăriile lui, și despre inexactitățile lui, ba chiar și despre minciunile lui.

Dacă dădea cîteva exemple comentatorul adrian, nu se modifica semnificativ stratul de jeg adunat în Mahalaua Pătrățosului (e adevărat, nu atîta de gros ca în Mahalaua Vindecătorului).

Dar comentatorul adrian nu pare a avea competență în chestiunea blogurilor evanghelice.

– Comentatorul adrian mai scrie: „În 1989 s-a murit și pentru dreptul de “a comenta aiurea”, inclusiv pe acest blog. Pe blogul/blogurile dvs., mai puțin.”

După cum se poate lesne observa, DEJA nu mai e vorba de „scatofilul” Welsh, nici despre indignarea pătrățoșenică față de un Decalog pervers, e vorba despre… blogurile mele!

Logica pe care o expun în continuare am mai folosit-o și față de Marius Cruceru, cînd a avut, cu alte ocazii, astfel de reacții deplasate.

Dacă un comentator (anonim, că-s destui de-ăștia în Mahalaua Pătrățosului) ar fi ridicat cele două chestiuni pe care le-am ridicat eu, ce replică ironică ar mai fi găsit comentatorul adrian?

Secta pătrățoșilor a dezvoltat un fel de a reacționa care are prea puțin de a face cu subiectul articolelor, dar mult mai mult cu comentariile care urmează, inclusiv atacuri la persoană.

Așadar, în doar cîteva replici, nu mai era vorba de subiectul articolului, ci de… blogurile mele!

– O a treia chestiune din comentariul lui adrian: „Se vede ca v-am dat prea multa atenție. Adio!”

S-ar zice că am fi purtat oareșce discuție! De-și ia omul adio…

Da de unde!

După PRIMUL meu comentariu, comentatorul adrian fuge. Tipic pătrățoșilor: După ce că nu sînt la subiect, mai sînt și lași.

C. Marius Cruceru: „De ce un tip ca asta este unul dintre cei mai importanți autori ai momentului?”

ĂSTA era subiectul!

Dar Marius Cruceru doar vorbește cu voce tare, pune întrebări, se indignează, dar demersul său NU are finalitate.

Chestiunea în discuție (TOPUL) are răspuns destul de clar: Conform unor ANUMITE criterii, Welsh este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori scoțieni ai momentului.

Problema pătrățoșilor e că amestecă palierele de discuție. Ei nu au disciplina de a gîndi și a pălăvrăgi pe un ANUME palier de discuție.

Să nu-mi zică careva că pătrățoșii nu-și duc copiii bolnavi la medici competenți doar pentru că aceștia ar înjura din 5 în 5 minute. Sau pentru că între două ture la spital ar avea o partidă de sex cu vreo asistentă.

E normal să fim indignați de decăderea morală a lumii în care trăim. Dar nu e normal să abuzăm de gîndire și vorbire pentru a impune Decalogul nostru!

Noi sîntem mieii, nu lupii!

Bă, haită pătrățoasă!

Pătrățosu e de ani de zile tot indignat, dar uneori exagerat de indignat!

Și, mai rău, amestecă chestiunea topurilor cu tot felul de alte chestiuni.

Văd iar a luat-o razna:

Cică:

„Deci, să luăm topurile:
Propun spre analiză filozofică asupra unor realităţi de care nu ne putem atinge:
1. topul de muzică disco de pe Magic FM
2. Topul de la Miss Univers
3. topul maşinilor cu consum mic.
4. topul celor mai rapide animale.
5. topul celor mai stupide vorbe scoase de politicenii români.
6. Topul celor mai bogate state din lume.”

Gata cu indignarea față de Decalogul pervers?

Gata cu scatofilul Welsh?

Ce-s cu stupizeniile astea?

Căldură mare, mon cher!

Și cînd e cald, căcaturile miros și mai greu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: