Viața Bisericii… (1)

Viața Bisericii conform metaforelor pauline – Ciprian-Flavius Terinte, Societatea Biblică din România, Oradea, 2010

Obiectivul lucrării

O succintă evaluare a lucrărilor de eclesiologie biblică din ultimii treizeci-patruzeci de ani este suficientă pentru a observa în primul rând că, în condițiile în care eclesiologia a ocupat un loc de frunte în atenția teologilor, gândirii apostolului Pavel despre Biserică i s-a acordat mult prea puțină atenție, în ciuda faptului că epistolele sale oferă cel mai consistent material eclesiologic.

Constatăm de asemenea că metaforele eclesiologice nu se bucură de atenția pe care o merită din partea teologilor bibliști. Majoritatea aleg să se ocupe de ecolesiologia paulină nu după metafore, ci își concentrează demersurile științifice asupra reconstituirii socio-istorice a vieții comunităților pauline. Când sunt luate în discuție, sunt analizate de obicei metaforele ‘majore’, cum ar fi trupul lui Cristos, poporul lui Dumnezeu, templul lui Dumnezeu, și acestea tratate adesea general, fie decontextualizat, fie strict în cadrul socio-istoric și literar în care au fost folosite de scriitorul sacru. În opinia noastră, interesul superficial față de metafore trădează o ușoară lipsă de preocupare a eclesiologiei biblice contemporane față de natura Bisericii, mai ales când vine vorba de componenta tainică a vieții eclesiale. Or, un demers teologic având ca subiect Biserica trebuie să pornească de la premisa că Biserica este ea însăși o Taină.

De aceea, prin prezenta lucrare ne propunem să înaintăm pe tărâmul eclesiologiei pauline trecând de hotarul reconstituirii socio-istorice a comunităților pauline, pentru a pătrunde până la ideile divin inspirate ale apostolului Pavel privitoare la natura și menirea Bisericii. Profunzimea eclesiologică a discursului paulin se datorează tocmai faptului că apostolul alege, divin inspirat, să descrie Biserica în mod special prin metafore. De fapt Sfintele Scripturi nici nu oferă definiții ale Bisericii, ci doar descrieri ale ei. (Pr. Prof. Dr. Stelian Tofană, “The Dimension of Being Unity of the Church in New Testament Terminology”, Sacra Scripta, nr. 2, decembrie 2004, p. 168.)” (p. 21-22)

Un răspuns to “Viața Bisericii… (1)”

  1. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: