Creștinism păgân? (8)

CREȘTINISM PĂGÂN? O explorare a originilor practicilor bisericii – Frank Viola, George Barna, Editura Kerigma, Oradea, 2010, 311 p.

“Cei mai mulți reformatori au fost preoți, fiind involuntar condiționați de tiparele de gândire ale catolicismului medieval. Prin urmare, chiar dacă reformatorii au făcut unele modificări la noile clădiri de biserici dobândite, au făcut totuți prea puține modificări funcționale în arhitectura acestora.

Chiar dacă reformatorii doreau să aducă schimbări radicale practicii bisericii, masele nu erau pregătite pentru aceasta. Martin Luther a fost cât se poate de explicit afirmând că biseica nu este o clădire sau o instituție. Cu toate acestea, i-ar fi fost imposibil să șteargă cu buretele mai bine de o mie de ani de confuzie asupra acestui subiect.

Nota 147 – “Dintre toți marii învățători ai creștinătății, martin Luther a înțeles cel mai bine diferența dintre Ekklesia Noului Testament și biserica instituțională, reacționând cu vehemență împotriva intenției de a pune semnul egal între cele două. Astfel, el nu tolera nici măcar cuvântul «biserică», despre care spunea că este un termen obscur și ambiguu. În traducerea sa a Bibliei, pentru cuvântul ekklesia el folosește termenul echivalent de «congregație» sau «adunare». Luther a înțeles că ekklesia noutestamentală nu este un lucru, o instituție, ci mai degrabă o comunitate de persoane, o comuniune. Oricât de puternică a fost aversiunea lui Luther față de cuvântul «biserică», realitățile istorice s-au dovedit a fi și mai puternice. Terminologia folosită atât în perioada Reformei cât și după aceasta a fost nevoită să se adapteze ideii atât de puternic impregnată că ekklesia ar fi biserica și, în consecință, confuzia cauzată de utilizarea acestui cuvânt «obscur și ambiguu» a pătruns în teologia reformată. Era imposibil să dai ceasul înapoi cu un mileniu și jumătate.l Conceptul de «biserică» a rămas întipărit irevocabil ca urmare a acestui proces istoric de 1500 de ani.” Emil Brunner, The Misunderstanding of the Church (Londra: Lutterworth Press, 1952), 15-16.” (p. 61)

Un răspuns to “Creștinism păgân? (8)”

  1. Alin Cristea Says:

    Reblogged this on RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: