De ce „Dialog cu fiica lui Nicky Pop” nu e… dialog

În 22 august, Vasilică Croitor a afișat postarea Dialog cu fiica lui Nicky Pop, constînd într-un mesaj scris de Dia, fiica lui Nicky Pop, și răspunsul dat de Vasilică Croitor.

Iată de ce acest „schimb de mesaje”, cum îl intitulează Vasilică Croitor, NU e… dialog:

1. Cele două paliere de comunicare nu se intersectează.

Dia scrie de pe un palier de comunicare dominat de sentimente și indignare. Vasilică Croitor răspunde de pe un palier de comunicare caracterizat de logica cercetării sale istorice.

Dia afirmă că acuzațiile la adresa tatălui său sînt 100% false, Vasilică Croitor nu răspunde în nici un fel la această chestiune.

Dia nu acceptă ca numele și onoarea tatălui ei să fie defăimate de minciuni, Vasilică Croitor nu acceptă să acopere adevărul.

2. Atitudinea celor doi nu dovedește că se dorește dialogul.

Dia amenință că va angaja o firmă legală pentru chestiunea de defăimare de caracter, Vasilică Croitor zice că Dia poate să ajungă astfel să lupte împotriva adevărului.

Mesajul lui Dia e sentimental, în timp ce Vasilică Croitor evită să discute vreo chestiune dintre cele menționate.

Dia are exemplele ei, Vasilică Croitor vine cu alte exemple.

3. Rostul celor două mesaje e ideologic, nu dialogic.

Subiectul intervenției fiicei lui Nicky Pop este TATĂL ei, evaluarea publică a activității tatălui ei după anumiți parametri. Vasilică Croitor nu e interesat să discute vreun aspect al activității tatălui Diei, dar este interesat să rezume „totul în câteva cuvinte: oamenii pot avea două fețe”. Nu doar despre Nicky Pop e vorba în construcția discursivă a Răscumpărătorului. Vasilică vrea să ajungă, repede, altundeva decît ar fi fost vorba în mesajul Diei: Nicky Pop să-și recunoască faptele.

Ar fi o victorie pentru demersul lui Vasilică Croitor, dar în același timp ar putea fi o înfrîngere pentru vocația discernămîntului: Vasilică Croitor nu ia în considerare, în acest „schimb de mesaje” chestiunile amintite de Dia care sînt în apărarea lui Nicky Pop.

4. Chestiunea adevărului rămîne miza cea mai mare a unui dialog.

Vasilică Croitor: „Dacă nu scriam adevărul, îmi era teamă de judecătorii omenești, că știam că va urma și așa ceva.”

Dia: „Vă rog, în numele adevăratului nostru |salvator, care cunoaște tot adevărul, să recunoașteți minciuna și să apărați adevărul!”

Cei doi nu au ca miză, în cele două mesaje, chestiunea adevărului.

Cititorii asistă la un „schimb de mesaje” jenant, la care nu pot lua parte din perspectiva căutării adevărului, ci doar din perspectiva situării ideologice: cine e cu Dia, cine e cu Vasilică Croitor. Iar motivele nu au aceeași natură. Cei mai miloși vor înclina spre accentuarea dramei familiale, cei mai raționali (dar și cei dominați de resentiment) vor înclina spre a susține demersul Răscumpărătorului.

Schimbul de mesaje nu e schimb de mesaje, nu prea interesează pe unul ce scrie celălalt. Dialogul nu e dialog.

E vorba doar de o intervenție patetică a Diei, de înțeles, desigur, și de un non-combat public al lui Vasilică Croitor.

Sforile se trag în alte părți, nu pe blog.

8 răspunsuri to “De ce „Dialog cu fiica lui Nicky Pop” nu e… dialog”

 1. Doru Radu Says:

  Problema e mai simpla. Am toata simpatia pt Dia. Cunsoc cazuri asemenatoare cu a dinsei si la baptisti, dupa dezvaluirile centrului de istorie si apologetica.

  Fiti sigur ca Vasilica nu-si aprinde paie in cap: a vazut cu siguranta angajamentul de securitate al lui NP si poate si declaratii. N-o fi chiar copil la minte sa se joace. de-aici aparatorii sai pot filozofa: ce scrie in declaratii e turnatorie sau ducere de nas a securistului, da de ce declaratiile nu-s semnate, bla, bla, bla. Nu-l cunosc pe Vasilica dar ma-ndoiesc c-a creiat o atita galagie fara sa fi vazut dovezi la cazul NP. Restul se poate teologiza pina vine Domnul.

 2. Alin Cristea Says:

  Care problemă e mai simplă?

  Din cîte scrieți, nu observ că v-ați fi referit la problema pe care am ridicat-o: că dialogul nu e dialog!

 3. Doru Radu Says:

  M-am referit la ce spuneti dvs: „Dia afirmă că acuzațiile la adresa tatălui său sînt 100% false, Vasilică Croitor nu răspunde în nici un fel la această chestiune.”..

  Ce sa-i spuna? Iti trimit copii, atunci crezi? Le-o fi prezentind in carte.

  Nu-i dialog dar el isi lasa cartea sa vorbeasca. Sa scrie alta? Ce-am vrut sa va spun eu dvs e ca, cu toata durerea ei, Dia nu trebuie sa-si imagineze ca Vasilica se joaca cu un asemenea risc: sa-l fac securist fara s-aibe o declaratie macar.

 4. Alin Cristea Says:

  Noi, cititorii blogului lui Vasilică Croitor, știm care sînt acuzațiile la adresa lui Nicky Pop?

  Din aceste acuzații, 100% sînt false?

  Poate sînt 75% false.

  Ce am vrut eu să spun e că dialogul NU e dialog. De ce l-a numit așa atunci Vasilică Croitor?

  Cu toată oboseala și activitatea lui, Vasilică Croitor nu trebuie să-și imagineze că cititorii nu observă că se eschivează de la dialog.

  Observațiile mele nu au fost la adresa cărții lui Vasilică Croitor, ci la adresa BLOGULUI lui Vasilică Croitor.

  Este încă un exemplu că evanghelicii NU sînt pregătiți pentru spațiul public. Mai mult: pastorii NU sînt pregătiți să fie confruntați în spațiul public.

  Că Nicky Pop o fi mai mult sau mai puțin vinovat, această chestiune este mai puțin importantă pentru modul în care evanghelicii vor fi prezenți în spațiul public în viitor.

  Dar că numim dialog ceea ce NU este dialog, că NU se reușește păstrarea polemicii pe un palier rațional, unde sentimentele și resentimentele contează mai puțin, asta e de o importanță capitală pentru prezența evanghelicilor în spațiul public.

  Dacă un jurnalist, Robert Turcescu să zicem, l-ar fi interpelat pe Vasilică Croitor, atunci ce i-ar fi zis pastorul penticostal: Pune mîna și citește cartea?

  Trebuie să vorbim în limba celor cu care dorim să comunicăm. Trebuie să facem exerciții de dialog.

 5. Doru Radu Says:

  Da, sunt de-acord.
  Modul in care scrie Dia implica, dupa parerea mea, doar un raspuns emotional ori pastoral. Efortul ei, de inteles, nu are cum sa conduca la dialog. Fata lui NP, ramine fapt. La asta m-am referit cind am zis ca e o alta problema la mijloc…In cel priveste pe Vasilica, el isi conduce cum crede blogul.

 6. Doru Radu Says:

  Multumesc pt atentie.

 7. Alin Cristea Says:

  Eu nu am așteptări de la Dia (nu Dia administrează spațiul public numit blogul Răscumpărarea memoriei), ci de la Vasilică Croitor.

  Ca blogger, m-a dezamăgit. De fapt, nu a făcut decît să confirme ceea ce l-am avertizat: nu e pregătit pentru un astfel de spațiul public cum e blogul.

  Nu sînt de acord că Vasilică Croitor își conduce cum crede blogul. Mai ales că nu e vorba de un blogger dintr-aceia care pun pe blog prostii și minciuni, fără să le pese de ce zice cineva.

  În blogosfera evanghelică, chestiunea e mai complexă.

  Dar mă voi referi doar la un aspect general, despre care am discutat ieri cu cineva pe Messenger.

  Bloggerul NU e rege la el pe blog. Un blog nu există independent de orice, nu are numărul maxim de grade de libertate.

  Bloggerul se poate crede un voivod care își conduce cum vrea voivodatul, dar lîngă pătrățica lui sînt alte parcele.

  Iar cei care trăiesc pe teritoriul voivodatului lui nu sînt supuși pe viață.

  Eu acționez, deja de ani, în spațiul public, nu doar prin oferta de informație și dezbatere, ci și prin mijloace de presiune.

  Astfel, la al doilea blog, Marius Cruceru semnala faptul că face eforturi de a nu mai permite atîtea comentarii urîte precum la primul.

  Același Marius Cruceru a trebuit să admită că a greșit cînd a spus că nu există cuvîntul mogul în dicționar.

  Și aș putea da multe exemple care contrazic faptul că un blogger (evanghelic) precum Vasilică Croitor poate să acționeze DOAR cum vrea el.

 8. Doru Radu Says:

  Well.. fiecare pasare pe limba ei piere. Fiecare dintre noi ne creiem o marturie, volens nolens, inclusiv prin ceea ce scriem in spatiu public. Ca si crestini ar trebui sa ne pese de asta. [SI] din motivele astea, da, n-ar trebui sa facem lucrurile cum ne taie capul. Si mai ales daca avem frica de Dumnezeu nici atit n-ar trebui sa ne comportam precum voievozii; ba si respectul pt ceilalti, etc…. In rest, Vasilica, sau altii, sunt liber sa-si duca campania/misiunea cum cred. Eu pot sa nu-i citesc/comentez. Numai bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: