Creștinism păgân? (18)

CREȘTINISM PĂGÂN? O explorare a originilor practicilor bisericii – Frank Viola, George Barna, Editura Kerigma, Oradea, 2010, 311 p.

“În Biblie se vorbește despre zeciuială. Prin urmare, da, zeciuiala este biblică. Dar nu este creștină. Zeciuiala ține de Israelul din vechime, și era, în mod esențial, taxa pe venit pe care o plăteau evreii. Nicăieri în Noul Testament nu veți găsi că primii creștini ar fi dat zeciuială.

Numeroși creștini nu au nici cea mai vagă idee despre ce ne învață Biblia cu privire la zeciuială., Vă invit, de aceea, să studiem puțin acest subiect. Cuvântul zeciuială înseamnă pur și simplu a zecea parte. Pentru Israel, Domnul a instituit trei feluri de zeciuială, ca parte a sistemului de taxare. Acestea erau:

– Zeciuiala din roadele pământului, ca sprijin pentru leviți, care nu moșteniseră pământ în Canaan.

– Zeciuiala din roadele pământului, necesară pentru organizarea sărbătorilor religioase la Ierusalim. Dacă unei familii îi era prea greu să ducă aceste produse la Ierusalim, le puteau vinde și la Ierusalim duceau banii încasați pe acestea.

– Zeciuiala din roadele pământului, care trebuia dată tot la al treilea an, pentru leviții locali, orfani, străini și văduve.

Aceasta era zeciuiala biblică. Dumnezeu le-a poruncit evreilor să dea, în fiecare an, 23,3 procente din venitul lor, nu 10 procente! Aceste zeciuieli constau din roadele pământului – adică semințe, fructe, precum și rodul turmelor. Așadar, era vorba despre roadele pământului, nu despre bani.” (p. 192-193)

“Primul scriitor creștin care menționează practica suportului financiar destinat clericilor este Ciprian din Cartagina, în secolul al treilea. El susținea că, după cum leviții fuseseră susținuți material prin zeciuieli, tot așa și clericii creștini trebuia susținuți prin zeciuieli, Gândirea aceasta însă este greșită. Era greșită atunci, și este greșită și astăzi. Sistemul levitic a fost desființat și acum noi toți suntem preoți. Prin urmare, dacă un preot susține că poporul lui Dumnezeu trebuie să dea zeciuială, el numărându-se printre beneficiarii acesteia, atunci toți creștinii, care, după cum spune Noul Testament, sunt preoți, ar trebui să-și dea zeciuială unii altora!” (p. 196)

3 răspunsuri to “Creștinism păgân? (18)”

 1. Dorin Simionescu Says:

  „Dar rânduiala zecimii nu a început cu evreii. Din cele mai vechi timpuri Domnul a cerut zecimea pentru Sine, iar cererea aceasta a fost recunoscută şi onorată. Avraam i-a plătit zecime lui Melhisedec, preotul Dumnezeului Celui Prea Înalt (Gen. 14,20; 28, 22). Când Iacov era călător şi fugar la Betel, I-a făgăduit Domnului: „Îţi voi da a zecea parte din tot ce-mi vei da”. Când izraeliţii erau pe punctul de a fi constituiţi ca naţiune, li s-a reafirmat legea zecimii ca o rânduială poruncită de Dumnezeu, de a cărei ascultare depindea buna lor stare.

  Rânduiala zecimii şi a darurilor a fost dată pentru a întipări în mintea oamenilor marele adevăr că Dumnezeu este izvorul tuturor binecuvântărilor pentru creaturile Sale şi că Lui I se cuvine recunoştinţa oamenilor pentru darurile bune ale providenţei Sale.

  „El dă tuturor viaţa, suflarea şi toate lucrurile”. Domnul declară: „Ale Mele sunt toate dobitoacele pădurilor, fiarele munţilor cu miile lor”. „Al Meu este aurul şi argintul”. Şi tot Dumnezeu dă oamenilor puterea de a strânge bunuri (Fapte 17,25; Ps. 50,10; Hag. 2,9; Deut. 8,18). Ca recunoaştere că toate acestea vin de la El, Domnul a poruncit ca o parte din belşugul darurilor Sale să-I fie înapoiată sub formă de daruri şi jertfe pentru întreţinerea slujbei de preamărire a Sa.”

 2. Alin Cristea Says:

  Cartea are și răspuns pentru chestiunea cu Melhisedec.

  Cum să nu aibă, o astfel de carte care susține că „biserica, în forma ei instituționalizată, nu are niciun drept biblic sau istoric să funcționeze așa cum o face”, că „istoria ridicării de clădiri de biserici este trista epopee a împrumutului făcut de către creștinism din cultura păgână, până la transformarea radicală a credinței noastre”, că predica, vaca sacră a protestantismului, nu-și are rădăcina în Scripturi, lucrarea apostolică fiind într-o mai mare măsură dialog decît predică, că pastorul este „obstacol în calea funcționării bisericii ca trup al lui Hristos…

  Bine a zis Daniel Brânzei: e o carte „crudă și controversată”.

  Iată ce spun autorii în legătură cu chestiunea cu Melhisedec:

  „În primul rând, Avraam a dat zeciuială din propria voință, nu pentru că i s-ar fi cerut. Dumnezeu nu i-a poruncit lui Avraam să dea zeciuială, așa cum a poruncit lui Israel.

  În al doilea rând, Avraam a dat zeciuială din prada pe care o strânsese în urma bătăliei pe care o purtase, nu din venitul său obișnuit sau din ceea ce deținea. Zeciuiala dată de Avraam a fost asemănător situației în care tu ai da zeciuială din ceea ce ai câștiga la loterie, sau la loz în plic sau dintr-o primă de sărbători.

  În al treilea rând, și acesta este aspectul cel mai important, aceasta este singura menționare în Scriptură a faptului că Avraam a dat zeciuială, în toți cei 175 de ani ai vieții sale pe pământ. Nu avem nicio dovadă că ar mai fi făcut așa ceva încă o dată măcar. Prin urmare, dacă folosești împrejurarea aceasta din viața lui Avraam ca argument scriptural potrivit căruia creștinii trebuie să dea zeciuială, atunci reiese că ești obligat să dai zeciuială o singură dată în viață!” (p. 194)

 3. Alin Cristea Says:

  A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: