Răscumpărarea memoriei (1)

Răscumpărarea memoriei. Cultul penticostal în perioada comunistă – Vasilică Croitor, Succeed Publishing, Medgidia, 2010, 437 p.

Vasilică Croitor: “Este datoria generației actuale de credincioși să își asume misiunea deconstrucției și reformei morale, instituționale și spirituale. […] Lecția trecutului trebuie însușită, astfel încât generațiile următoare să nu mai fie victime ale ignoranței. Oricât de dureros ar fi acest proces, asumarea adevărului va fi o lecție pentru generația tânără din România. Altfel, modelele compromisului și lașității vor prima întotdeauna față de cele ale adevărului și curajului.”

Ioan Zubașcu: “Cartea „Răscumpărarea memoriei”, realizată impecabil de Vasilică Croitor, din toate punctele de vedere, are curajul profeţilor Vechiului Testament, care le puneau fără frică stăpânilor lumii de atunci adevărul crud în faţă, fiind scrisă cu înţelegere creştină pentru cei căzuţi, dar cu faţa întotdeauna spre viitorul credinţei adevărate în Dumnezeu şi în Mântuitorul lumii de azi şi de mâine.”

Lucia Hossu Longiu: “Cartea pastorului Vasilică Croitor este o lucrare antologică, model de scriere a istoriei fără părtinire, fără ură, fără compromisuri, dar cu nădejdea renașterii creștine a României. Este o lucrare care servește adevărul, credincioasă fiind în fiecare cuvânt celor care au purtat crucea în închisori și au avut curajul martiriului.”

John F. Tipei: “Cercetarea pe care păstorul Vasilică Croitor o întreprinde în acest volum vine să suplinească tocmai ceea ce lipsea cărţilor de istorie a Bisericii Penticostale din România scrise până acum – obiectivitatea. Această corecţie se face prin introducerea aspectului colaborării cu fosta Securitatea, cât şi prin reinterpretarea evenimentelor în lumina noilor dezvăluiri, susţinute cu documente din arhiva CNSAS.”

Emanuel Conțac: “Dincolo de bogăţia ei documentară, cartea păstorului Vasilică Croitor constituie o chemare profetică adresată Mişcării penticostale române de a-şi privi „urma paşilor în vale”, prin istoria sinuoasă şi tulbure a României deceniilor comuniste. Fiecare capitol ne dezvăluie pericolul de a idolatriza idei, instituţii, tradiţii şi personalităţi religioase, iar mesajul în ansamblu se sprijină pe un precept biblic fundamental: singurul care ne poate izbăvi de idoli şi ideologii este Adevărul, chiar dacă realităţile pe care le dezvăluie despre noi sunt dureroase sau greu de acceptat.”

Valeriu Andreescu: “În viitor nu se va mai putea scrie istoria penticostalismului românesc, nici istoria creştinismului românesc contemporan, fără a se ţine seama de monografia istorică asupra relaţiei Biserică-stat în România în anii 1949-1989, pe care pastorul Vasilică Croitor a redactat-o sub titlul Răscumpărarea memoriei. Pentru prima dată un autor descrie dintr-o perspectivă amplă modul în care un cult oficial din România, în speţă cultul penticostal, a fost controlat şi persecutat de puterea comunistă, precum şi modul în care a reacţionat cultul respectiv.”

Mihai Wurmbrand: “Cartea aceasta descrie în mod detailat întunerecul mintal și regimul mincinos prin care au trecut generații sub comunism. Ea va face inima fiecarui cititor să-și dorească să audă „cuvintele vieții veșnice” și să vadă „adevărata Lumină care luminează pe orice om, venit în lume”!”

Gheorghe Rițișan: “Apariția cărții „Răscumpărarea memoriei” era absolut necesară pentru ca Biserica Penticostală din România să-și recupereze o bună parte din istorie și să și-o asume, chiar dacă e dureroasă sau rușinoasă pe alocurea. Dovedind multă consecvență și curaj Vasilică Croitor scoate la lumină realitatea tulburătoare a colaboraționismului unor păstori penticostali cu Securitatea comunistă dar și chipurile adevăraților eroi ai credinței de atunci. Mesajul puternic al cărții este că nu ascunderea faptelor trecutului în spatele unor scuze ieftine și puerile vor face Biserica liberă și triumfătoare ci doar așezare ei pe temelia adevărului.”

Dorin Dobrincu: “Există o morală a cărții Răscumpărarea memoriei, care o diferențiază de alte lucrări de istorie, și anume că din trecut se poate învăța. Chiar dacă se pot exprima dubii față de această veche axiomă, ea merită cu siguranță luată în considerare. Autorul este în mod deschis adeptul cunoașterii și asumării trecutului, ingrediente importante ale (re)clădirii unei comunități mîn acord cu clamatele sale valori. Este cu siguranță o soluție pentru orice comunitate care trăiește în lumea aceasta, dar își proiectează idealurile dincolo de ea.”

Lucian Oniga: “Cartea aceasta ar trebui să constituie o lectură obligatorie pentru orice tânăr evanghelic din România. Prevenirea repetării istoriei negre a acestei mișcări presupune cunoașterea întregului adevăr.”

Lazăr Gog: “Istoria nu este scrisă ‘cu mănuși’ despre noi, ci într-un stil direct și neconfortabil, fiindcă este scrisă de nimeni altcineva decât de noi înșine. Ce am scris fiecare rămâne scris pentru eternitate. Acest adevăr a fost prezentat și de păstorul Vasilică Croitor în acest cutremurător și neconfortabil document isctoric despre penticostalismul românesc.”

Cristian Ionescu: “ACUM trebuie să ne confruntăm cu REALITĂȚILE vremurilor de tristă amintire. Recunosc faptul că deși sunt credincios penticostal de când mă știu (Da, am avut momentul intâlnirii mele cu Domnul!) și pastor penticostal de 23 de ani, am fost profund zdruncinat de dezvăluirile din carte. Imaginația mea de adolescent și tânăr nu mi-a permis să merg atât de departe cu bănuielile (deși înțelegeam că e ceva putred acolo) cât de departe au mers liderii noștri cu trădarea!”

Dănuț Mănăstireanu: “Rigoarea cu care este abordat subiectul în cartea de față este impresionantă, dat fiind că autorul nu este istoric de profesie, ceea ce arată că atunci cînd există intenții curate și seriozitate, chiar și un amator poate realiza lucruri de maximă decență. El încearcă să se ferească de a da verdicte și face efortul de a opera cu nuanțe, într-o problematică complexă, în care numai Dumnezeu este calificat să rostească judecata finală și în care colaboraționismul și responsabilitatea pentru acesta presupune o judecată bazată pe discernerea unei gradări infinite de sensuri.”

Alin Cristea: “Penticostalii români, dacă vor continua să citească doar din Biblie, nu și din Răscumpărarea memoriei, risipesc o șansă uriașă: aceea de a se întîlni cu trecutul lor și de a-și reașeza instituțiile pe baze solide. Dacă intuiesc bine, s-ar prea putea ca, pornind de la modelul creat de Vasilică Croitor, și celelalte culte neoprotestante să fie nevoite să se confrunte cu Trecutul, Adevărul, Legitimitatea.”

2 răspunsuri to “Răscumpărarea memoriei (1)”

  1. Vasilică Croitor – 36 de ani « România Evanghelică Says:

    […] Croitor este autorul cărții Răscumpărarea memoriei, deja celebră cel puțin în mediul evanghelic al românilor din țară și SUA, volum care a fost […]

  2. Alin Cristea Says:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: